Je lichaam accepteren: 6 tips

Op social media komen veel ‘perfecte lichamen’ voorbij. Misschien zorgt dat ervoor dat je minder tevreden bent met je eigen lichaam. Hoe kan je jouw lichaam accepteren? Lees de tips hieronder!

Tip 1: Bedenk wat je lichaam allemaal voor je doet

Jouw lichaam werkt elke dag heel hard om je gezond te houden. Eigenlijk is het heel oneerlijk als je je lichaam alleen beoordeelt op hoe het eruit ziet! Denk maar eens zo: zou je je vrienden uitschelden omdat ze er niet perfect uitzien? Het is toch veel belangrijker wat je vrienden doen? Dat geldt ook voor je lichaam. Bedenk eens wat je dankzij je lichaam allemaal kunt doen. Dat helpt om je positiever over je lichaam te voelen. Wees lief voor je lijf, het doet zo veel voor jou!

Tip 2: Praat positief over je lichaam

Let eens op wat je tegen jezelf en tegen anderen over jouw lichaam zegt. Bijvoorbeeld als je in de spiegel kijkt, “Bah, daar is die bolle buik weer” of “Lelijke sproetenkop”. Of als je een selfie met vrienden hebt gemaakt: “Oh kijk die witte armen van mij!”. Ben je vaak negatief over je lichaam? Dat heeft invloed op hoe je naar jezelf kijkt. Want als je steeds op de negatieve dingen let, zie je de positieve dingen minder goed.

Probeer er eens op te letten: zeg jij vaak negatieve dingen over je lichaam? Misschien doe je dat wel veel vaker dan je dacht. Voel je dat je een negatieve opmerking over je lichaam wilt maken? Doe het niet en probeer om juist iets positiefs te zeggen. Dit kan helpen: wat zou je zeggen tegen een vriend(in)?

Tip 3: Onthoud dat je lichaam geen perfect plaatje hoeft te zijn

Op social media zie je veel ‘perfecte lichamen’ voorbij komen. Nu, in januari, zijn veel mensen bezig om af te vallen en een ‘mooier lichaam’ te krijgen. Dan lijkt het misschien of het heel belangrijk is hoe je lichaam eruit ziet. Maar eigenlijk is dat niet zo. Je lichaam is niet bedoeld om er perfect uit te zien. Het is belangrijk dat je je goed voelt en gezond bent. En daarvoor maakt het niet uit hoe je lichaam eruit ziet!

Onthoud dat veel van de ‘perfecte’ foto’s op social media bewerkt zijn. Of dat de persoon op de foto in een houding staat waarop zijn of haar lichaam het beste uitkomt. Gelukkig zijn er ook social media accounts die eerlijke foto’s plaatsen en die laten zien dat elk lichaam mooi is. Als je die accounts volgt, zal je zien dat elk lichaam anders is. Dat kan helpen om je positiever te voelen over je eigen lichaam.

Tip 4: Draag kleding die jij mooi vindt

Wil je jouw lichaam het liefst verstoppen door wijde en/of donkere kleding te dragen? Voor je zelfvertrouwen kan het juist helpen om dingen te dragen die je mooi vindt. Kleding die juist de punten van je lichaam laat zien waar je blij mee bent! Romy van Vaker Vrolijk schreef daar deze blog over. Trakteer jezelf eens op een mooie nieuwe outfit waar je blij van wordt en voel het verschil.

Tip 5: Beweeg op een manier die jij leuk vindt

Bewegen is goed voor je en geeft je een positief gevoel. Dan bedoelen we niet (te hard) sporten om jezelf te ‘straffen’, bijvoorbeeld omdat je jezelf dik vindt of vindt dat je gespierder moet zijn. Zoek een manier van bewegen die je leuk vindt en bouw het langzaam op. Je zult merken dat je steeds een beetje beter wordt. Je kunt bijvoorbeeld steeds een stukje verder skeeleren, leert steeds beter hoe je de yoga poses kunt uitvoeren of voelt dat je spieren sterker worden in de sportschool. Dat zal je trots maken op wat jouw lichaam kan!

Tip 6: Praat met iemand

Voel je je vaak onzeker of verdrietig over je lichaam? Het kan helpen om erover te praten met iemand die je vertrouwt. Vind je het lastig om erover te praten met iemand die je kent? Je mag ook altijd praten met iemand van het CJG. Dat is gratis. Klik hier voor meer informatie over wat wij voor jou kunnen doen.

De tips hierboven zijn gebaseerd op dit artikel van Romy van Vaker Vrolijk. We willen je meteen de tip geven om eens op haar website te kijken, Romy geeft veel tips over vrolijk in het leven staan. 🙂

Deel dit artikel: