Jaloezie bij een broertje of zusje: 6 tips!

Een nieuwe baby in huis kan flink wat jaloezie opwekken bij je peuter. Het is ook niet niks: het ene moment draait de hele wereld om je peuter en vervolgens moet hij of zij alle aandacht delen met een babybroertje of -zusje. Hoe ga je met die jaloezie om? Ouders van Nu geeft 6 tips!

Negatief de aandacht trekken, veel huilen, niet willen eten, de baby slaan of wegduwen: het zijn allemaal tekenen dat je peuter jaloers is op zijn of haar kersverse babybroertje of -zusje. Het is belangrijk om deze signalen op te merken en op de juiste manier met de jaloezie van je peuter om te gaan. Een broertje of zusje is een grote verandering waar je peuter erg aan moet wennen. Logisch dat dit niet zonder slag of stoot gaat. Merk je jaloezie bij je oudere kind(eren)? Lees onderstaande tips.

Tip 1: Erken de gevoelens van je peuter

Laat je kind weten dat je ziet dat hij of zij jaloers is. Probeer er met je peuter over te praten. Vertel dat je snapt dat hij of zij jaloers is en dat het ook best lastig is dat je kind nu wat minder aandacht krijgt. Word niet boos als je kind jaloers gedrag vertoont. Natuurlijk moet je het niet toestaan als je kind de baby slaat, maar ga niet voorbij aan zijn of haar gevoelens. Zeg niet: “Je mag niet jaloers zijn,” maar: “Ik snap dat je jaloers bent, het is ook moeilijk dat mama haar aandacht moet verdelen.”

Tip 2: Geef een cadeautje van de baby aan je peuter

Om je peuter te laten wennen aan de baby kun je een cadeautje voor hem kopen, namens de baby. Het is voor je peuter al moeilijk genoeg om allemaal cadeaus voorbij te zien komen van het kraambezoek die voor de baby bestemd zijn. Als je zegt dat het cadeautje van de baby is, krijgt je peuter meteen positieve gevoelens bij zijn of haar nieuwe broertje of zusje.

Tip 3: Leg uit

Grote kans dat je peuter niet begrijpt waarom je de hele dag in de slaapkamer op bed ligt met de baby. Of waarom je hem of haar niet meer zo makkelijk kunt tillen of met hem of haar kan spelen. Leg je kind uit dat de baby nog heel klein is en bij mama moet drinken. Dat mama bevallen is en de komende dagen niet uit bed kan, maar dat je partner bijvoorbeeld wél met hem of haar naar de speeltuin kan.

Tip 4: Vertel hoe veel je van hem of haar houdt

Ook al zeg je misschien al heel vaak dat je van je kind houdt, doe dat nu nog maar iets vaker. Vertel je peuter dat je hem of haar nog precies even lief vindt als voordat de baby er was. Je kunt het niet vaak genoeg vertellen in deze roerige tijd!

Tip 5: Betrek je peuter bij het verzorgen van je baby

Is je kind al een beetje zelfstandig? Betrek hem of haar dan bij de verzorging van je baby. Laat je peuter een flesje geven of een hydrofieldoek pakken om het mondje mee af te vegen. Of laat je kind meekijken als je de luier van de baby verschoont en leg uit wat je aan het doen bent. Zo voelt je peuter zich meer betrokken en gaat je kind zijn of haar broertje of zusje vanzelf interessanter vinden.

Tip 6: Plan ‘quality time’ in met je peuter

Als je weer een beetje hersteld bent, kun je wat ‘quality time’ met je peuter inplannen. Laat de baby bij je partner of een oppas en ga iets leuks doen met je peuter. Bijvoorbeeld naar de speeltuin of iets anders waar je kind blij van wordt.

Bron: Ouders van Nu

Deel dit artikel: