Jaloers gedrag: tips

De meeste kinderen zijn wel eens jaloers. Dat hoort bij de emotionele ontwikkeling. Jaloezie uiten is dan ook geen teken van een slecht karakter. Kinderen uiten jaloezie bijvoorbeeld door boosheid, de aandacht op eisen, spullen van anderen afpakken en huilen als iemand aan hun spullen komt. 

Dat wil ik ook!

Andere kinderen hebben soms iets wat jouw kind ook wel zou willen hebben, zoals mooie kleding en leuk speelgoed. Je kunt je kind natuurlijk niet alles geven wat hij of zij maar wenst. Daardoor zou je kind verwend raken en zo leert hij of zij niet om jaloerse gevoelens te beheersen. Het is belangrijk om begrip en interesse te tonen. Zoek eventueel samen naar een (alternatieve) oplossing.

Een nieuwe baby

Jaloezie komt veel voor bij jonge kinderen die een broertje of zusje krijgen. Ze vinden het vaak moeilijk wanneer hun ouders de baby meer aandacht geven. Laat daarom duidelijk merken dat je nog net zo veel van je kind houdt als altijd. Dat kun je ook laten voelen door af en toe samen iets leuks te doen zonder dat de baby erbij is. Het is goed om kinderen te betrekken bij het nieuwe broertje of zusje, bijvoorbeeld door ze mee te laten helpen met de verzorging van de baby als ze dat willen. Benadruk de belangrijke rol die de ‘grote’ broer of zus heeft.

Delen en verdelen

Vooral binnen een gezin kunnen kinderen erg jaloers op elkaar reageren als de één iets meer krijgt dan de ander. Daarom is het verstandig om altijd een goede verdeling te maken. Je kunt hierbij ook kijken naar wat andere kinderen (zoals buurtgenootjes en klasgenootjes) krijgen en mogen. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je kind leert om te delen.

Plek in het gezin

Jaloezie ontstaat soms doordat kinderen zich bedreigd voelen. Ze maken zich jaloers om hun plekje binnen het gezin. Dat heeft niets te maken met ‘stout zijn’ of ‘expres doen’. Geef je kind extra aandacht. Zo geef je je kind een veilig gevoel, waardoor hij of zij minder jaloers wordt.

Tips
  • Toon begrip voor jaloerse gevoelens. Zeg bijvoorbeeld: “Ik begrijp best dat je jaloers was toen Jeroen al die mooie cadeaus kreeg. Je moet nog lang wachten tot jouw verjaardag komt, hè?”
  • Verdeel je aandacht zo veel mogelijk over je kinderen. Geef ze samen aandacht, maar ook apart van elkaar
  • Maak duidelijke afspraken over wanneer en met wie je iets gaat doen
  • Geef je kind positieve aandacht als hij of zij leuk bezig is. Beloon goed gedrag bijvoorbeeld met het voorlezen van een verhaaltje of met samen spelen
  • Behandel ieder kind op de manier die bij zijn of haar karakter en leeftijd past
  • Laat duidelijk merken dat je kinderen allemaal uniek zijn. Daardoor leren ze dat je rekening houdt met hun verschillen

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Klik hier voor meer opvoedinformatie

Deel dit artikel: