Insectenbeten: voorkomen en verhelpen

In de zomer zijn er veel muggen, bijen en wespen. Hoe kun je insectenbeten voorkomen en wat kun je doen als je kind is gestoken? 

Insectenbeten voorkomen
  • Plaats horren voor de ramen om de beestjes buiten te houden
  • Muggen kunnen niet tegen tocht, dus zet overdag de ramen zo veel mogelijk open
  • Gebruik een insectenwerend middel. Let hierbij wel op welk middel je voor je kind mag gebruiken
  • Plaats een klamboe of muskietennet rond het bed van je kind of de wieg van je baby
  • Leg je kind uit dat hij of zij niet naar insecten moet slaan
  • Bijen en wespen komen af op zoete geuren. Pas daarom op met frisdranken, ijsjes en fruit. Iets zoets gemorst? Ruim het snel weer op!
  • Laat je kind bij mooi weer uit een afgesloten beker met een rietje drinken
  • Inspecteer de kamer van je kind op insecten voordat hij of zij gaat slapen
Wat te doen na een insectenbeet?

Na een insectenbeet is de huid rond de plek rood, gezwollen en er ontstaat vaak een bultje. Meestal jeukt het bultje ook. Normaal gesproken verdwijnt de pijnlijke plek na enkele dagen.

Meestal kan een insectenbeet niet veel kwaad. Zorg er in ieder geval voor dat je kind niet gaat krabben. Dit kan een infectie veroorzaken. Dek de plek bijvoorbeeld af met een pleister of doe bij een baby bijvoorbeeld katoenen wantjes aan. Lees hieronder wat je kunt doen bij verschillende insectenbeten.

Bijensteek

Is je kind gestoken door een bij, dan moet je de angel verwijderen. Probeer die er zijdelings met je nagel uit te vegen. Gebruik liever geen pincet, want dan kan de angel afbreken.

Wespensteek

Een wesp steekt met zijn angel en laat een giftige stof achter in het lichaam van je kind. In tegenstelling tot een bijensteek blijft de angel van een wesp niet achter in de huid. Het gif van de wespensteek kan rondom de steekplek roodheid en zwelling veroorzaken. De huidreactie bij een wespensteek is vergelijkbaar met de reactie na contact met een brandnetel. Als je kind gestoken is door een wesp kun je de plek het beste koelen met natte doeken of een washandje met ijsblokjes erin om de pijn te verzachten.

Jeuk

Een insectenbeet kan behoorlijk jeuken. Bij de drogist zijn verschillende middeltjes te vinden om de jeuk te verminderen. Controleer altijd goed of het middel geschikt is voor kinderen. Een verkoelend middel met menthol mag je aan kinderen onder de twee jaar bijvoorbeeld nog niet geven.

Insectenbeet in de mond

Is je kind gestoken in zijn of haar mond? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de huisarts of bel 112. De tong en slijmvliezen van je kind kunnen gaan zwellen en dat kan de ademhaling belemmeren. Ook bij een insectenbeet vlakbij het oog is het belangrijk om een arts te raadplegen.

Allergische reactie

Als je kind het benauwd krijgt na een insectenbeet of uitslag of zwellingen krijgt op een andere plek dan die van de beet, aarzel dan niet en neem meteen contact op met de huisarts. Bij een allergie kan je kind zich misselijk en duizelig voelen.

Als je kind nog jong is, weet je vaak nog niet of hij of zij allergisch is. Houd je kind dus goed in de gaten, zeker na een bijen- of wespensteek.

Bronnen: Ouders van Nu, Opvoedinformatie Nederland

Deel dit artikel: