Centrum voor Jeugd en Gezin | Capelle aan den IJssel

Insectenbeten: voorkomen en verhelpen

Insectenbeten: voorkomen en verhelpen

De zomer komt eraan! Dat is helaas ook het favoriete seizoen van de muggen, bijen en wespen. De kans is groot dat ook uw kind een keer wordt gestoken. Hoe kunt u insectenbeten voorkomen en wat kunt u doen als uw kind is gestoken? Lees het hieronder.

Insectenbeten voorkomen

  • Plaats horren voor de ramen om de beestjes buiten te houden
  • Muggen kunnen niet tegen tocht, dus zet overdag de ramen zo veel mogelijk open om ze te verdrijven
  • Gebruik een insectenwerend middel. Let hierbij wel op welk middel u voor uw kind mag gebruiken
  • Plaats een klamboe of muskietennet rond het bed van uw kind of de wieg van uw baby
  • Leg uw kind uit dat hij of zij niet naar insecten moet slaan
  • Bijen en wespen komen af op zoete geuren. Pas daarom op met frisdranken, ijsjes en fruit. Iets zoets gemorst? Ruim het snel weer op!
  • Laat uw kind bij mooi weer uit een afgesloten beker met een rietje drinken
  • Inspecteer de kamer van uw kind op insecten voordat hij of zij gaat slapen

Wat te doen na een insectenbeet?
Na een insectenbeet is de huid rond de plek rood, gezwollen en er ontstaat vaak een bultje. Meestal jeukt het bultje ook. Normaal gesproken verdwijnt de pijnlijke plek na enkele dagen.

Meestal kan een insectenbeet niet veel kwaad. Zorg er in ieder geval voor dat uw kind niet gaat krabben. Dit kan een infectie veroorzaken. Dek de plek bijvoorbeeld af met een pleister of doe bij een baby bijvoorbeeld katoenen wantjes aan. Lees hieronder wat u kunt doen bij verschillende insectenbeten.

Bijensteek
Is uw kind gestoken door een bij, dan moet u de angel verwijderen. Probeer die er zijdelings met uw nagel uit te vegen. Gebruik liever geen pincet, want dan kan de angel afbreken.

Wespensteek
Een wesp steekt met zijn angel en laat een giftige stof achter in het lichaam van uw kind. In tegenstelling tot een bijensteek blijft de angel van een wesp niet achter in de huid. Het gif van de wespensteek kan rondom de steekplek roodheid en zwelling veroorzaken. De huidreactie bij een wespensteek is vergelijkbaar met de reactie na contact met een brandnetel. Als uw kind gestoken is door een wesp kunt u de plek het beste koelen met natte doeken of een washandje met ijsblokjes erin om de pijn te verzachten.

Jeuk
Een insectensteek kan behoorlijk jeuken. Om dit tegen te gaan kunt u bij de drogist een middeltje halen om op de plek te smeren. Een verkoelend middel met menthol mag u aan uw kind onder de twee jaar nog niet geven. Menthol kan bij jonge kinderen namelijk benauwdheid veroorzaken.

Insectensteek in de mond
Is uw kind gestoken in zijn of haar mond? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de huisarts of bel 112. De tong en slijmvliezen van uw kind kunnen gaan zwellen en dat kan de ademhaling belemmeren. Ook bij een insectenbeet vlakbij het oog is het belangrijk om een arts te raadplegen.

Allergische reactie
Als uw kind het benauwd krijgt na een insectenbeet of uitslag of zwellingen krijgt op een andere plek dan die van de beet, aarzel dan niet en neem meteen contact op met uw huisarts. Bij een allergie kan uw kind zich misselijk en duizelig voelen.

Als uw kind nog jong is, weet u niet of hij of zij allergisch is. Houd hem of haar dus goed in de gaten. Zeker na een bijen- of wespensteek. Door een allergische reactie kan de bloeddruk zo snel dalen, dat uw baby flauwvalt. Daarom moet u in zo’n geval zo snel mogelijk naar de huisarts.

 

Bronnen: Ouders van Nu, Stichting Opvoeden.nl 

contact

CJG Capelle aan den IJssel
De Linie 7 en 8-12
2905 AX Capelle aan den IJssel

010 242 32 00
info@cjgcapelleaandenijssel.nl

klik hier voor alle locaties

openingstijden

maandag t/m vrijdag
08.15 uur tot 17.00 uur
donderdag
08.15 uur tot 19:00 uur

ons laatste facebookbericht

onze laatste tweets

Er zijn handige informatiefilmpjes gemaakt door @VeiligheidNL over het veilig slapen van uw baby. Bekijk de filmpjes op onze website! #veiligslapen #veiligheid bit.ly/VeiligSlapenV…