
Wat kan je doen als je kind niet naar school wil? Als hij of zij ‘s ochtends voor de zoveelste keer klaagt over buikpijn of moet huilen? Voordat je het kunt oplossen, moet je eerst ontdekken wat het probleem is. Hieronder lees je tips van Ouders van Nu!
Niet naar school willen
Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom kinderen opeens met tegenzin naar school gaan. Soms is het best lastig om achter de oorzaak te komen. Toch is het belangrijk dat je weet wat er aan de hand is, om zo je kind te kunnen helpen. Probeer in elk geval met je kind te praten. Doe dit niet op het moment dat je kind niet naar school wil en boos of verdrietig is, maar liever op een rustig moment.
Is je kind niet zo’n prater, dan kan het helpen om over dit onderwerp te beginnen als jullie in de auto zitten of samen de hond uit laten, bijvoorbeeld. Sommige kinderen praten makkelijker als ze je niet aan hoeven te kijken en je het niet al te zwaar maakt.
Kom je er niet achter wat het probleem is, praat dan met de juf of meester van je kind. Misschien dat hij of zij een idee heeft wat er met je kind aan de hand is.
Veel voorkomende redenen
Er zijn een aantal oorzaken die redelijk veel voorkomen waardoor kinderen niet meer naar school willen. Dit zijn de bekendste redenen, inclusief tips wat je eraan kunt doen.
Verlatingsangst
Vaak is er geen duidelijke oorzaak van verlatingsangst. Sommige kinderen hebben gewoon meer moeite met het loslaten van hun vertrouwde omgeving en willen graag bij hun ouders zijn. Dit kan ook opspelen als je kind spannende dingen meemaakt, zoals een verhuizing of de overstap naar een andere school.
Wat kan je doen?
Ga op tijd de deur uit, zodat je rustig de tijd hebt om je kind naar de klas te brengen en afscheid te nemen. Sommige ouders willen een drama voorkomen door snel weg te gaan als hun kind afgeleid is. Niet doen: je kind wordt hier alleen maar onzekerder van en zal bang worden dat je straks weer opeens verdwenen bent. Bereid je kind voor op jouw vertrek door er op een positieve manier over te praten. Zeg bijvoorbeeld: “Mama/Papa gaat zo werken en vanmiddag kom ik je weer ophalen en gaan we iets leuks doen.”
Vind je het zelf moeilijk om afscheid te nemen van je kind, laat hem of haar dat dan niet merken. Al is je kind nog zo verdrietig, probeer kalm te reageren en ga kordaat weg. Maak eventueel nog een grapje voordat je vertrekt om je kind uit zijn of haar paniek te halen. Bedenk dat als je uit het zicht bent, je kind waarschijnlijk alweer snel blij is.
Pesten
Hoe naar het ook is, helaas komt pesten veel voor. Kinderen worden onzeker en gaan met tegenzin naar school als ze worden gepest.
Wat kan je doen?
Heb je het vermoeden dat je kind wordt gepest of heeft je kind dit thuis verteld, ga dan met de juf of meester praten. Zij kunnen een oogje in het zeil houden en het pesten aanpakken als dat nodig is. Ook kan je de ouders van de pesters bellen. Vaak hebben die geen idee van het gedrag van hun kind. Weten ze het, dan kunnen zij hun kind erop aanspreken, zodat het gedrag hopelijk stopt.
Faalangst
Sommige kinderen zijn van nature bang om te falen, andere kinderen worden onzeker omdat ze niet goed kunnen meekomen in de klas of omdat ze de uitleg van de juf of meester niet begrijpen. Faalangst kan ervoor zorgen dat je kind met buikpijn naar school gaat. Wat als je kind zijn of haar taak weer niet afkrijgt of fouten maakt?
Wat kan je doen?
Heeft je kind last van faalangst, leg hem of haar dan uit dat fouten maken helemaal niet erg is en dat niemand perfect is, ook jij zelf niet. Geef je kind complimenten en zeg regelmatig hoe trots je op hem of haar bent, ook als hij of zij niet alleen maar tienen haalt. Bespreek het ook met de leerkracht van je kind. Hij of zij heeft vast vaker met faalangst te maken gehad en kan je kind helpen om minder last te hebben van de faalangst. Klik hier voor meer informatie over faalangst.
Te veel prikkels
Een klas met 30 kinderen, drukke periodes rond de feestdagen of de onrustige weken vlak voor de vakantie: het kan voor je kind allemaal wat veel zijn. Soms zo veel dat je kind geen zin meer heeft in school en het liefst lekker rustig thuis blijft.
Wat kan je doen?
Aan al die drukte op school is niets te doen, maar heb je het idee dat je kind overprikkeld en moe is, zorg dan dat het thuis extra rustig is. Dus niet elke middag een speelafspraak, maar regelmatig lekker uitrusten thuis. Breng je kind ook wat vroeger naar bed dan gebruikelijk en neem de tijd om uitgebreid voor te lezen of gezellig te kletsen. Door thuis rust te creëren, kan je kind alle drukte op school een stuk beter aan.
Geen goede sfeer in de klas
Op de meeste scholen krijgen kinderen elk jaar een andere juf of meester. Soms kan je de pech hebben dat je kind iemand voor de klas treft met wie hij of zij niet zo’n klik heeft. Ook is de dynamiek in sommige groepen niet in balans. Er zijn dan bijvoorbeeld allerlei kliekjes, er wordt veel geruzied of er zijn een paar kinderen die de sfeer negatief beïnvloeden.
Wat kan je doen?
De juf, meester of klasgenootjes vervangen is geen optie (al zou je dat misschien wel willen). Het enige wat je kunt doen, is proberen om er een positieve draai aan te geven. Is er geen klik met de juf? Praat met haar. Maak geen verwijten, maar overleg hoe jullie er samen voor kunnen zorgen dat ze een betere band met je kind krijgt.
Is er gedoe tussen klasgenoten onderling? Spreek andere ouders hierover aan. Grote kans dat zij dit probleem ook zien en dat jullie samen (en met de leerkracht) een plan van aanpak kunnen maken. Misschien kan er iets leuks worden georganiseerd voor de hele klas om de band te verbeteren of is er een training mogelijk vanuit school? Je zult zien dat als de sfeer is verbeterd, je kind al snel weer vrolijk naar school gaat.
Bron: Ouders van Nu
Deel dit artikel: