Huiswerk maken terwijl je niet naar school gaat: 7 tips om gemotiveerd te blijven

De scholen zijn al een tijdje gesloten in verband met het coronavirus. Hoewel je niet naar school gaat, moet je nog steeds huiswerk maken en thuis vakken leren. Hoe blijf je gemotiveerd om dingen voor school te doen nu je thuis bent? Lees deze tips.

Tip 1: Maak een planning

We begrijpen dat je liever andere dingen doet dan huiswerk maken of leren. Maar het moet nu eenmaal wel gebeuren. Maak een planning per dag: wanneer ga je huiswerk maken en wanneer mag je leuke dingen doen? Als je een duidelijke planning voor jezelf hebt, is het makkelijker om je eraan te houden en stel je je huiswerk ook minder snel uit.

Tip 2: Kies een goede plek in huis

Om je huiswerk goed te kunnen doen, heb je een plek nodig waar je niet wordt afgeleid. Probeer daarom verschillende plekken in huis uit, zoals de eettafel, aan je bureau, op de grond, of op je bed. Heb je broertjes en zusjes die ook thuis zijn? Zorg dan dat je op een plek zit waar ze je niet kunnen storen. Zorg ook voor genoeg frisse lucht en daglicht.

Tip 3: Neem pauzes waarin je leuke dingen mag doen

Het is lastig om je lang achter elkaar te concentreren. Neem daarom steeds korte pauzes tussendoor, waarin je even iets leuks mag doen.

Tip van jongere Kayleigh: “Heb je 6 vakken? Doe dan 2 vakken en neem daarna pauze waarin je iets leuks mag doen. Dan weer 2 vakken, weer iets leuks, dan weer 2 vakken en weer iets leuks. Ik doe dat zelf ook en voor mij helpt het.”

Tip 4: Wissel leuke vakken af met minder leuke vakken

Nu je niet naar school gaat, kan je zelf de volgorde van je vakken bepalen. Wissel leuke vakken af met minder leuke vakken. Doe bijvoorbeeld eerst een vak dat je niet zo leuk of moeilijk vindt en daarna een vak wat je wél leuk vindt. Zo blijf je steeds gemotiveerd om door te gaan.

Tip 5: Probeer verschillende manieren uit

Het is even wennen om alles thuis te moeten doen. Probeer verschillende manieren uit om je huiswerk te maken en ontdek wat het beste bij jou past. Misschien onthoud je je Engels woordjes wel een stuk beter als je ze zingt 😉 … er is nu toch niemand die dat hoort!

Tip 6: Maak in het weekend iets waar je blij van wordt

Tip van jongere Kayleigh: “Maak in het weekend iets waar je blij van wordt. Als je dan bezig bent met schoolwerk dan kan je dat naast je neerleggen. Ik heb bijvoorbeeld mijn eigen squishies gemaakt.”

Hieronder zie je de squishies die Kayleigh heeft gemaakt! Ze maakte ook een squishy met het logo van het CJG. Wil je zelf ook squishies maken? In deze video van Juf Jannie kan je zien hoe dat moet.

Tip 7: Vraag om hulp

Lukt het thuis leren niet goed of vind je het huiswerk moeilijk? Vraag dan of één van je ouders of oudere broers/zussen je willen helpen. Misschien hebben zij wel goede tips voor je. En waarschijnlijk mag je ook nu er geen school is nog steeds vragen stellen aan de leraar of lerares. Maak daar dan ook gebruik van!

Je kan ook je klasgenoten om hulp vragen. Je kan elkaar bijvoorbeeld overhoren via WhatsApp (video)bellen. Of vraag of zij nog tips hebben om je goed te concentreren.

We wensen je veel succes!

Bronnen: Infovoorjou.nl, Girlz.nl

Deel dit artikel: