Veelgestelde vragen over de HPV prik

Meisjes van 12 of 13 jaar oud worden uitgenodigd voor de HPV inenting. Op 21 september 2021 is er een vaccinatiedag. HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dat is het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Ook andere vormen van kanker kunnen veroorzaakt worden door HPV. Hieronder vind je veelgestelde vragen over de HPV prik.

Ben je benieuwd waarom andere jongeren ervoor kiezen om de prik te halen? Op deze website vind je een filmpje.

Hoe kan je HPV krijgen?

HPV krijg je door seksueel contact met iemand die HPV heeft. Ook door het aanraken van penis of vagina en door orale seks kan HPV worden overgedragen. HPV is heel besmettelijk. Bijna alle vrouwen krijgen ooit een HPV-infectie. En bijna altijd ruimt je lichaam dit virus weer zelf op. Soms lukt dat niet. Dan blijft het virus in je lichaam.

Waarom krijg je de prik als je 12/13 bent?

De inenting werkt het beste als je nog geen seks hebt gehad en werkt alleen als je nog geen HPV-infectie hebt. Daarom worden meisjes ingeënt in het jaar dat ze 13 worden. Ook heb je maar 2 prikken nodig als je 12 of 13 bent. Na je 15e verjaardag heb je 3 prikken nodig.

Werkt het echt?

De HPV prik beschermt je tegen 2 gevaarlijke vormen van HPV: type 16 en 18. Deze veroorzaken samen ongeveer 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Als je je laat inenten, ben je dus beter beschermd tegen baarmoederhalskanker. Maar het is geen 100% bescherming.

Zijn er bijwerkingen?

De meeste meisjes krijgen spierpijn in de geprikte arm. Soms zijn meisjes even niet fit. Ze krijgen hoofdpijn, buikpijn of koorts. Maar die klachten zijn niet ernstig en duren een dag of iets langer.

En bijwerkingen op de lange termijn?

Er zijn geen lange termijn bijwerkingen gevonden of te verwachten. De verhalen op internet over ernstige blijvende bijwerkingen kloppen niet.

Kan je er onvruchtbaar van worden?

Nee, de inenting heeft geen enkele invloed op je hormonen en je voortplantingsorganen. Je kan dus niet onvruchtbaar worden van deze prik.

Kan je chronisch vermoeid raken door de inenting?

Nee, langdurige vermoeidheid komt wel eens voor bij pubers en jongvolwassenen. Er zijn geen aanwijzingen dat het vaker voorkomt bij ingeënte meisjes dan bij niet ingeënte meisjes.

Zijn er meisjes overleden door de inenting?

Nee, er is nog nooit iemand overleden door een HPV inenting. Ook niet in het buitenland.

Helpt het om een condoom te gebruiken?

Condooms beschermen goed tegen de meeste seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s), maar helaas niet goed tegen HPV. HPV kan namelijk ook worden overgedragen als je huid-op-huidcontact in de schaamstreek hebt.

Heb ik toestemming nodig van mijn ouders?

Als je 12 jaar of ouder bent, mag je zelf beslissen of je de inenting wilt. Maar het is beter om er thuis over te praten en samen te beslissen. Bij het inenten hoeft je vader of moeder niet aanwezig te zijn.

Ik heb seks gehad, heeft de inenting dan nog zin?

Het allerbeste is om de inenting te halen voordat je seks hebt gehad. HPV verspreidt zich namelijk via seks. Maar ook als je al wel seksueel contact hebt gehad, heeft het zin om je te laten inenten. De kans dat je op jonge leeftijd al beide vormen van het virus hebt opgelopen, is erg klein.

Kan ik de HPV inenting een paar jaar later doen?

Liever niet, het is belangrijk dat je de inenting krijgt voordat je seksueel actief bent.

Wat moet je doen als je de inenting niet wilt?

Je hoeft niets te doen, je kunt de uitnodiging weggooien. Je krijgt nog wel één keer een herinnering. Die kan je ook weggooien als je niet mee wilt doen.

Kijk voor meer informatie over de HPV prik op de website van het RIVM.

Bron: RIVM

Deel dit artikel: