Veelgestelde vragen over de HPV prik

Jongens en meisje van 10 jaar oud worden uitgenodigd voor de HPV inenting. HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit virus kan, nadat iemand al lange tijd besmet is, kanker veroorzaken. Hieronder vind je veelgestelde vragen over de HPV prik.

Hoe kan je HPV krijgen?

HPV krijg je door seksueel contact met iemand die HPV heeft. Ook door het aanraken van penis of vagina en door orale seks kan HPV worden overgedragen. HPV is heel besmettelijk. Bijna alle vrouwen krijgen ooit een HPV-infectie. En bijna altijd ruimt je lichaam dit virus weer zelf op. Soms lukt dat niet. Dan blijft het virus in je lichaam.

Waarom krijg je de prik als je 10 bent?

Het HPV-vaccin werkt het best wanneer je nog niet met het virus besmet bent geraakt. Daarom krijgen meisjes en jongens vanaf 2022 al een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze tien worden. De kans is groot dat ze dan nog niet besmet zijn.

Werkt het echt?

De HPV-prik wordt nu al meer dan 10 jaar gezet. Uit onderzoeken blijkt dat het vaccin voor ongeveer 95% beschermt tegen HPV-infecties. Er is dus nog steeds een kans dat je besmet raakt, maar de kans is veel kleiner.

Zijn er bijwerkingen?

De meeste kinderen krijgen spierpijn in de geprikte arm. Soms zijn ze even niet fit. Ze krijgen hoofdpijn, buikpijn of koorts. Maar die klachten zijn niet ernstig en duren een dag of iets langer.

En bijwerkingen op de lange termijn?

Er zijn geen lange termijn bijwerkingen gevonden of te verwachten. De verhalen op internet over ernstige blijvende bijwerkingen kloppen niet.

Kan je er onvruchtbaar van worden?

Nee, de inenting heeft geen enkele invloed op je hormonen en je voortplantingsorganen. Je kan dus niet onvruchtbaar worden van deze prik.

Kan je chronisch vermoeid raken door de inenting?

Nee, langdurige vermoeidheid komt wel eens voor bij pubers en jongvolwassenen. Er zijn geen aanwijzingen dat het vaker voorkomt bij ingeënte meisjes dan bij niet ingeënte meisjes.

Zijn er meisjes overleden door de inenting?

Nee, er is nog nooit iemand overleden door een HPV inenting. Ook niet in het buitenland.

Helpt het om een condoom te gebruiken?

Condooms beschermen goed tegen de meeste seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s), maar helaas niet goed tegen HPV. HPV kan namelijk ook worden overgedragen als je huid-op-huidcontact in de schaamstreek hebt.

Ik heb seks gehad, heeft de inenting dan nog zin?

Het allerbeste is om de inenting te halen voordat je seks hebt gehad. HPV verspreidt zich namelijk via seks. Maar ook als je al wel seksueel contact hebt gehad, heeft het zin om je te laten inenten. De kans dat je op jonge leeftijd al beide vormen van het virus hebt opgelopen, is erg klein.

Kan ik de HPV inenting een paar jaar later doen?

Liever niet, het is belangrijk dat je de inenting krijgt voordat je seksueel actief bent.

Wat moet je doen als je de inenting niet wilt?

Je hoeft niets te doen, je kunt de uitnodiging weggooien. Je krijgt nog wel één keer een herinnering. Die kan je ook weggooien als je niet mee wilt doen.

Kijk voor meer informatie over de HPV prik op de website van het RIVM.

Bron: RIVM

Deel dit artikel: