Centrum voor Jeugd en Gezin | Capelle aan den IJssel

Veelgestelde vragen over de HPV-vaccinatie

Veelgestelde vragen over de HPV-vaccinatie

Sinds 2009 is de HPV-vaccinatie voor 12-jarige meisjes opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit is het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Hieronder vind je veelgestelde vragen over de HPV-vaccinatie.

Ben je op zoek naar informatie over de vaccinatiemiddag in september? Klik dan hier.

Hoe kom je aan HPV?
HPV wordt overgedragen via seks. Bijna alle vrouwen krijgen ooit een HPV-infectie. En bijna altijd ruimt je lichaam dit virus weer zelf op. Soms lukt dat niet. Dan blijft het virus in je lichaam.

Waarom vaccineren als je 12 bent?
De inenting werkt het beste als je nog geen seks hebt gehad. Daarom worden meisjes ingeënt in het jaar dat ze 12 worden. De inenting werkt alleen als je nog geen HPV-infectie hebt. De vaccinatie werkt lang, daarom kun je het beste vaccineren voordat je seks hebt gehad. Bovendien heb je maar 2 prikken nodig als je 12 bent. Als je start na je 15e verjaardag heb je 3 prikken nodig.

Werkt het echt?
Het HPV-vaccin beschermt je tegen 2 gevaarlijke HPV-varianten (type 16 en 18). Deze veroorzaken samen ongeveer 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Als je je laat inenten, ben je dus beter beschermd tegen baarmoederhalskanker. Maar het is geen 100% bescherming.

Zijn er bijwerkingen?
De meeste meisjes krijgen spierpijn in de geprikte arm. Soms zijn meisjes even niet fit. Ze krijgen hoofdpijn, buikpijn of koorts. Maar die klachten zijn niet ernstig en duren een dag of iets langer.

Veelgestelde vragen
Er zijn veel vragen over de HPV-vaccinatie. Lees hieronder antwoord op de meest gestelde vragen.

Kan je er onvruchtbaar van worden?
Nee, de vaccinatie heeft geen enkele invloed op je hormonen en je voortplantingsorganen. Je kan dus niet onvruchtbaar worden van deze prik.

Helpt het om een condoom te gebruiken?
Condooms beschermen goed tegen de meeste seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s), maar helaas niet goed tegen HPV. HPV kan namelijk ook worden overgedragen als je huid-op-huidcontact in de schaamstreek hebt.

Heb ik toestemming nodig van mijn ouders?
Als je 12 jaar of ouder bent, mag je zelf beslissen of je de vaccinatie wilt. Maar het is beter om er thuis over te praten en samen te beslissen. Bij het vaccineren hoeft je vader of moeder niet aanwezig te zijn.

Zijn er meisjes overleden door de vaccinatie?
Nee, er is nog nooit iemand overleden door een HPV-vaccinatie. Ook niet in het buitenland.

Ik heb seks gehad, heeft de inenting dan nog zin?
Het allerbeste is om de vaccinaties te halen voor je seksueel actief wordt. HPV verspreidt zich namelijk via seks. Maar ook als je al wel seksueel contact hebt gehad, heeft het zin om je te laten vaccineren. De kans dat je op jonge leeftijd al beide varianten van het virus hebt opgelopen, is erg klein.

Kan ik de HPV-vaccinatie over een paar jaar doen?
Liever niet, het is belangrijk dat je de vaccinaties krijgt voordat je seksueel actief bent.

Helpt de HPV vaccinatie echt tegen baarmoederhalskanker?
Uit onderzoek is gebleken dat de vaccinatie je beschermt tegen minimaal 70% van alle baarmoederhalskanker. Meer informatie hierover kan je vinden op www.rivm.nl/hpvonderzoek

Zijn er bijwerkingen op de lange termijn?
Sinds 10 jaar wordt de gezondheid van HPV-gevaccineerde meisjes zorgvuldig in de gaten gehouden. Er zijn geen lange termijn bijwerkingen gevonden of te verwachten. De verhalen op internet over ernstige blijvende bijwerkingen kloppen niet.

Kan je chronisch vermoeid raken door de vaccinatie?
Nee, langdurige vermoeidheid komt wel eens voor bij pubers en jongvolwassenen. Er zijn geen aanwijzingen dat het vaker voorkomt bij gevaccineerde meisjes dan bij niet gevaccineerde meisjes.

Wat moet je doen als je de vaccinatie niet wilt?
Je hoeft niets te doen, je kunt de uitnodiging weggooien. Je ontvangt nog wel één keer een herinnering. Die kan je ook weggooien als je niet mee wilt doen.

Kijk voor meer informatie over de HPV-vaccinatie op de website van het RIVM.

Interessant artikel
Toen LINDAnieuws-redacteur Kirsten Zijderveld (24) iemand interviewde die baarmoederhalskanker had, riep dat vragen bij haar op. Kirsten heeft zich als tiener namelijk niet laten inenten tegen het HPV-virus. Ze legde haar vragen voor aan prof. dr. Mourits, gynaecologisch oncoloog in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Klik hier om het artikel te lezen.

Bronnen: RIVM (informatie over HPV), Linda Nieuws (nieuwsartikel)

Deel dit artikel: