HPV prik tegen 6 soorten kanker

Op 18 en 19 april 2023 zijn er vaccinatiedagen in Capelle. Eén van de inentingen die dan gegeven wordt, is de HPV prik. Wist je dat de HPV prik beschermt tegen 6 soorten kanker? Lees hieronder meer.

Wat is HPV?

HPV staat voor humaan papillomavirus. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Als je HPV hebt, kun je makkelijk zonder dat je het weet iemand anders besmetten. 80% van de mensen raakt besmet met HPV. Gelukkig worden die niet allemaal ziek. Meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet. Dan krijgt het virus de kans om gezonde cellen te veranderen. Wanneer het virus veel cellen heeft beschadigd, kan later kanker ontstaan. Dit duurt wel tien tot vijftien jaar.

Zes soorten kanker

Een besmetting met HPV kan leiden tot kanker aan de mond- en keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals. Als je de inenting tegen HPV haalt, ben je dus beschermd tegen 6 soorten HPV kanker. Het is geen 100% bescherming, maar je hebt hierdoor een veel kleinere kans op kanker door HPV.

Meer informatie

Op de website van het RIVM vind je meer informatie over HPV.

Deel dit artikel: