Hoeveel schermtijd per dag? Lees deze tips

Wat is het advies voor schermtijd per dag? Lees deze tips van Opvoedinformatie Nederland.

Peuters

De meeste peuters vinden televisie kijken en spelen met een telefoon of tablet erg leuk. En soms is het best handig dat je kind zich even zonder jou vermaakt. Toch zijn andere activiteiten voor je peuter veel belangrijker: buiten spelen, bewegen, met hun handen bezig zijn, praten en voorgelezen worden.

Hoeveel schermtijd per dag?

Het led-licht van smartphones en tablets is slecht voor het netvlies van heel jonge kinderen. Je peuter kan ook snel overprikkeld raken door media. Peuterhersens zijn nog heel gevoelig. Een goede regel voor een tweejarige is: niet meer dan 30 minuten beeldschermtijd per dag, verdeeld over drie momenten. Het is het beste om dit midden op de dag te doen. Laat je kind niet vlak voor het slapen met een tablet of telefoon spelen, want door het led-licht kan je kind moeilijker in slaap komen. Let er ook op dat je kind niet te dicht bij het scherm zit.

Klik hier voor meer tips over media en peuters.

Kinderen tot 12 jaar

Een regel voor schermtijd per dag is lastig voor kinderen die op de basisschool zitten. Ze gebruiken vaak veel media tegelijk: de tv staat aan, tegelijkertijd zijn ze op een tablet of mobiel bezig en ze luisteren muziek bij het maken van huiswerk.

Een algemene regel is: niet meer dan twee tot drie uur beeldschermtijd per dag. Drie uur is al veel. Vooral als je wilt dat er nog tijd over is voor beweging en andere dingen.

Het is belangrijk om regels te hebben voor hoe je kind media gebruikt. Klik hier voor tips die je kunnen helpen bij het maken van regels.

Deel dit artikel: