Hoeveel beweging heeft je kind nodig?

Beweging is goed voor de gezondheid en de ontwikkeling van je kind. Kinderen houden van klimmen, rennen en ontdekken. Bewegen is goed voor het gewicht en de conditie van je kind. Een goede conditie zorgt ook voor een betere weerstand. Daardoor word je minder snel ziek. Door te bewegen traint je kind de spieren, zoals de arm- en beenspieren en de hartspier. Het is ook goed voor de ademhaling en de bloedsomloop.

Hoeveel beweging heeft je kind nodig?

Volgens de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad hebben basisschoolkinderen elke dag minimaal een uur matig of zwaar intensieve beweging nodig om gezond te blijven. Nu kinderen veel thuis zitten kan dat moeilijk zijn, maar probeer samen met je kind naar creatieve oplossingen te zoeken. Ga op pad met een schatkaart en bewandel een route onderweg naar een schat of doe een speurtocht door het huis. De Gezondheidsraad adviseert ook dat kinderen minimaal drie keer per week activiteiten doen om hun botten en spieren sterker te maken. Hier vind je meer informatie over de beweegrichtlijnen.

Matig intensieve inspanning

Bij matig intensieve inspanning gaat je kind wat sneller ademen en gaat de hartslag omhoog. Je kind kan nog wel makkelijk praten. Voorbeelden van matig intensieve activiteiten zijn:

  • Wandelen (boswandeling, speurtocht, naar vriendjes lopen)
  • Fietsen
  • Helpen in het huishouden (grasmaaien, stofzuigen)
Zwaar intensieve inspanning

Bij zwaar intensieve inspanning gaat je kind veel sneller ademen en stijgt de hartslag flink. Je kind heeft moeite om hele zinnen nog makkelijk uit te spreken. Voorbeelden van zwaar intensieve inspanning zijn:

  • Sporten bij een vereniging (turnen, hockey, tennis)
  • Zelfstandig of met vrienden voetballen, skaten, enzovoort
  • Gymles op school
Laat je kind meer bewegen

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind niet te veel zit. Laat je kind na elk half uur zitten even opstaan om te bewegen. Bijvoorbeeld om een glas water te halen, een paar kniebuigingen te doen of om te springen op de plaats.

Je kunt je kind meer laten bewegen door bijvoorbeeld een sport te doen of door je kind buiten te laten spelen. Bij buitenspelen bewegen kinderen meer, doordat ze de vrijheid en de ruimte hebben. Buitenlucht is ook nog eens gezond en je kind leert er ook andere kinderen door kennen.

Klik hier voor meer beweegtips.

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Deel dit artikel: