Hoe zorg ik dat mijn kind goed slaapt?

“Het is nu echt tijd om naar bed te gaan.” “Nu al? Ik ben nog helemaal niet moe!” Herken je dit gesprek met je kind? Jeugd- en gezinscoach Jeanine weet dat veel ouders dit elke dag meemaken. Het is soms moeilijk om kinderen op tijd naar bed te brengen, vooral als ze druk zijn of net een leuk spelletje spelen. Maar genoeg slaap is heel belangrijk voor de gezondheid en groei van je kind. In dit artikel lees je hier meer over en geeft Jeanine handige tips voor een goede nachtrust van je kind.

“Genoeg slaap en rust is heel belangrijk voor de ontwikkeling en groei van kinderen,” vertelt Jeanine. Kinderen die goed slapen kunnen zich beter concentreren op school en hebben meer energie om te spelen. Het is ook fijn voor kinderen om de dag rustig af te sluiten. Door elke avond dezelfde dingen te doen voordat ze naar bed gaan, weten ze dat het tijd is om te slapen. Dit geeft ze een veilig gevoel en dat helpt om rustig te worden voor het slapen.

Handige tips

  • Een vaste bedtijd: Kies een bedtijd die elke dag hetzelfde is. Begin een halfuur voor deze tijd met rustige activiteiten. Laat je kind dan geen wilde spellen meer spelen of rondrennen.
  • Gebruik geen schermen vlak voor het slapen: Leg telefoons en tablets weg voordat je kind naar bed gaat. Voor kinderen die gamen is het belangrijk dat ze hier 1,5 uur voor het slapen al mee stoppen. Gebruik deze tijd niet als straf, maar als een moment om samen te zijn. Praat over de dag of speel een rustig spelletje, maak bijvoorbeeld een puzzel.
  • Een fijne slaapkamer: Maak de slaapkamer van je kind een fijne plek om te slapen. Het is belangrijk dat de kamer donker en rustig is. De beste temperatuur is tussen de 16 en 18 graden. Een knuffel of een zacht dekentje kan ook helpen.
  • Let op eten en drinken: Laat je kind geen drankjes met cafeïne drinken voor het slapengaan. Zorg er ook voor dat je kind niet direct na het avondeten naar bed gaat, want met een volle buik is het moeilijker om in slaap te vallen.

Bewegen is belangrijk

Naast genoeg rust en slaap is bewegen ook erg belangrijk voor de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Door regelmatig te bewegen worden kinderen fitter en krijgen ze meer energie. Door te bewegen traint je kind zijn of haar spieren en kan eten beter worden verteerd. Zo blijft je kind ook beter op een gezond gewicht. Kinderen die veel bewegen voelen zich meer ontspannen en slapen beter. Bewegen en sporten zorgen er ook voor dat je kind zich beter voelt over zichzelf en kunnen helpen bij het omgaan met andere kinderen. Als je fit bent, heb je ook een betere weerstand. Daardoor word je minder snel ziek.