Hoe vertel je je kinderen dat je gaat scheiden?

Scheiden is een moeilijke beslissing die vaak genomen wordt na een periode van spanningen en emoties. Een scheiding maakt veel indruk op kinderen. Vaak hebben ze voor de scheiding al gemerkt dat het niet goed gaat tussen hun ouders. Soms logeert een van de ouders tijdelijk ergens anders. Of er zijn al veranderingen in gewoontes. Toch komt de definitieve beslissing vaak onverwachts.

De beslissing

Het is belangrijk om samen het besluit van de scheiding aan de kinderen te vertellen. Kies een moment en een plek waar uw kinderen zich op hun gemak voelen. Vertel het samen aan de kinderen. Ze kunnen elkaar dan steunen en ook troosten. Vertel het nieuws aan alle kinderen op hetzelfde moment om misverstanden te voorkomen. Vertel dat jullie uit elkaar gaan en dat jullie dit samen hebben besloten.

Duidelijke taal

Vertel in duidelijke taal waarom jullie uit elkaar gaan en dat de scheiding niet hun schuld is. Houd je kinderen buiten de scheiding en de meningsverschillen. Vertel niet alleen jouw kant van het verhaal waarom je gaat scheiden. Doe dit ook niet na het gesprek wat jullie samen hebben gehad met de kinderen. Geef aan dat jullie altijd hun ouders blijven en allebei veel van hen houden en dit ook altijd blijven doen.

Emoties

Alle kinderen hebben het moeilijk met het uit elkaar gaan van hun ouders. Het gezin valt uit elkaar. Vaak gaat dit samen met veel verschillende emoties, zowel bij ouders als bij de kinderen zelf. Kinderen kunnen bijvoorbeeld erg verdrietig zijn, of boos op één of beide ouders. Dat is heel normaal. Toon daar begrip voor en blijf zelf rustig, hoe moeilijk dat ook is. Zorg dat je er voor je kinderen bent wanneer zij steun nodig hebben.

Wanneer ouders scheiden maken kinderen een tijd van veel veranderingen mee. Probeer daarom om gewoontes binnen het gezin zo veel mogelijk te houden zoals ze waren. Denk aan opstaan, slapen en eten. Dit geeft een zeker en veilig gevoel aan je kinderen.

Tips

Bron: NJI