Hoe overleef je de laatste schoolweken? 9 tips!

Het einde van het schooljaar kan een drukke periode zijn. Op school wordt er in deze tijd regelmatig een beroep gedaan op hulpouders: voor de jaarlijkse schoonmaakavond, helpen met kamp, de eindmusical, sportdag, enzovoort. Daarnaast kan ook je privé agenda vollopen met allerlei sporttoernooien, dansrepetities, familie barbecues en de voorbereidingen voor de zomervakantie. Hoe overleef je deze drukke periode? Lees deze tips!

Tip 1: Bereid je voor

Zijn er dingen die je al kunt voorbereiden? Je weet bijvoorbeeld dat de laatste schooldag eraan komt, dus je kunt ook nu alvast een aardigheidje bedenken en uitzoeken voor de juf of meester. Dat scheelt weer tijd en stress op een later moment.

Tip 2: Houd de agenda strak bij

Wie, wat, waar en wanneer? Wat moet er geregeld worden? Wie doet wat? Zorg voor duidelijke structuur in de vorm van een gemeenschappelijke agenda of planbord.

Tip 3: Beperk ‘energie slurpende’ afspraken

Ontspannen met vrienden, prima. Maar etentjes waarvoor je in de stress schiet? Niet doen.

Tip 4: Zeg ook eens nee

Je hoeft niet op alle oproepen voor hulpouders te reageren. Kies de dingen waar je ook wat energie van krijgt. En je hoeft ook niet op alles wat je kinderen willen ‘ja’ te zeggen.

Tip 5: Bedenk: ben ik degene die dit moet doen?

En: moet ik dit nú doen? Zo niet, doe het dan niet, stel het uit of delegeer het.

Tip 6: Train jezelf in het ‘omdenken’

Probeer de dingen die je doet eens anders te bekijken. Je bent niet de chauffeur van een groep kinderen op juffendag, maar je mag meekijken en meegenieten met je kind van wat hij of zij die dag allemaal voor leuke dingen beleeft. Je gaat niet een avond zinloos poetsen op school (terwijl je huis er nog erger aan toe is), je gaat gewoon heel relaxed boeken afsoppen terwijl je gezellig met andere moeders bijkletst.

Tip 7: Geniet van de vakantie voorpret

Neem momenten om even te genieten van de vakantie in het vooruitzicht. Bestel een reisgids of kijk filmpjes over je bestemming, zoek alvast wat uitjes in de buurt of lees recensies over de omgeving.

Tip 8: Neem een moment voor bezinning

Sta er even bij stil dat je kind weer een jaar heeft afgerond. Wat was het voor een jaar? Wat heeft je kind allemaal geleerd? Wat kan hij of zij volgend schooljaar nog meer leren? En jij als ouder, hoe vind je dat het allemaal is gegaan? Wat zou je volgend schooljaar anders aanpakken?

Tip 9: Geniet!

Dit is het leven, niet een fase waar je doorheen moet, of een periode die je snel achter je wilt hebben. Geef aandacht aan leuke en positieve dingen, benoem ze, plan spontaan even een avondje weg, of een picknick op een strandje als het mooi weer is.

Bron: Mariette Dietz Coaching

Deel dit artikel: