Hoe overleef je de eerste schooldag na de vakantie?

Zomervakantie is heerlijk. Wekenlang lekker doen waar je zin in hebt, geen huiswerk of saaie vakken… maar helaas komt er ook aan de vakantie weer een eind. Hoe overleef je die eerste schooldag na de vakantie? Lees deze tips!

Tip 1: Check, check, dubbelcheck

Maak een checklist van alles wat je moet doen voordat de school weer begint.

  • Zijn je boeken gekaft?
  • Heb je al een nieuwe agenda gekocht?
  • Heb je nieuwe kleren nodig, bijvoorbeeld een jas of schoenen?
  • In welke klas zit je en bij wie?
  • In welk lokaal is je eerste les?
  • Welke boeken heb je nodig op de eerste dag?
Tip 2: Bedenk van tevoren welke outfit je aandoet

Voorkom kledingkeuze-stress op de ochtend zelf: bedenk de dag van tevoren al wat je aandoet op de eerste schooldag. Kies een outfit uit waar je je goed en zelfverzekerd in voelt.

Ook handig: pak je tas ook de avond van tevoren vast in. Zo hoef je daar ‘s ochtends niet meer over na te denken!

Tip 3: Zorg dat je goed slaapt

In de vakantie ben je waarschijnlijk steeds veel later naar bed gegaan (en ook weer laat uit bed). Als school weer begint moet je weer in het ritme komen. Het is slim om hier in de laatste week van de vakantie alvast mee te beginnen. Ga steeds wat eerder naar bed en wat eerder uit bed, zodat je al een beetje kunt inkomen. Ga op de avond voor de eerste schooldag op tijd naar bed en zorg dat je genoeg slaapt. Als je uitgerust bent, is die eerste schooldag een stuk makkelijker. Verslaap je je snel? Zet extra wekkers of vraag één van je ouders om je wakker te maken als je weer in slaap bent gevallen.

Tip 4: Kom niet te laat op je eerste schooldag

Zorg dat je op de eerste schooldag niet te laat komt. Niet zo’n fijn begin, als jij als laatste de klas binnenkomt en iedereen je aanstaart. Toch?

Tip 5: Eet een gezond ontbijt

Cliché, maar: een gezond ontbijt is belangrijk. Na een goed ontbijt voel je je beter en kun je je op school beter concentreren.

Tip 6: Besluit hoe je naar school gaat

Ga je met de fiets of met de bus? Ga je samen met klasgenoten of alleen? Bedenk dit van tevoren. Ga je met klasgenoten, spreek dan de avond van tevoren alvast af hoe laat en waar jullie elkaar ontmoeten. Ga je met de bus, zoek dan op hoe laat de bus gaat en zorg dat je op tijd bij de halte bent. Komt de bus onverwacht een paar minuten eerder, dan heb je hem in ieder geval niet gemist.

Tip 7: Lach en wees vriendelijk

Iedereen heeft het moeilijk op de eerste schooldag. Lach, maak een vrolijk praatje en doe vriendelijk tegen anderen. Dat is beter dan een klas vol chagrijnige mensen, toch?

Tip 8: Maak tijd voor je vrienden/Leer nieuwe mensen kennen

De eerste schooldag is niet alleen maar vervelend, want je ziet ook je vrienden weer! Neem de tijd om in de pauzes lekker bij te kletsen over jullie vakanties. Gezellig!

Ga je naar een nieuwe school of klas? Stel jezelf open op en leer je nieuwe klasgenoten kennen. Lach en maak oogcontact met de mensen die je aardig lijken. Maak een praatje en toon interesse in anderen, vraag bijvoorbeeld wat iemand in de zomervakantie heeft gedaan. Meer tips over nieuwe vrienden maken

Tip 9: Wees aardig voor nieuwe leraren

Oordeel niet te hard over nieuwe leraren. Ook voor de leraar is het wennen, net als voor jullie. En niet iedereen is goed in het maken van een eerste indruk. Wie weet blijkt het een superleuke leraar te zijn!

Tip 10: Ontspan

Ontspan en wees jezelf. De eerste schooldag is niet het einde van de wereld.

Bronnen: WikiHow, Girlscene

Deel dit artikel: