Hoe onze medewerkers gezinnen ook nu blijven steunen

Afspraken bij het CJG gaan zo veel mogelijk door en onze medewerkers zoeken naar creatieve oplossingen. Hoe blijven onze jeugdverpleegkundigen en jeugd- en gezinscoaches met ouders en kinderen in contact in deze bijzondere tijd? Een paar voorbeelden.

Training digitaal volgen

De training ‘Pittige Jaren’ was vóór de komst van het coronavirus al gestart. Eerst werd besloten om de training drie weken te stoppen en daarna weer verder te gaan. “Maar toen werden de maatregelen verlengd,” vertelt één van de trainers. “De training bestaat uit 14 bijeenkomsten en we waren precies halverwege. Het uitstellen van de training zorgt ervoor dat het effect van de training weg is en je eigenlijk opnieuw zou moeten beginnen. Ouders die de training volgen gaven aan dat ze graag door wilden gaan met de training. Ze vroegen of het ook digitaal zou kunnen.”

Vervolgens gingen de trainers aan de slag. “We hebben samen nagedacht over hoe we de training digitaal konden geven. Uiteindelijk hebben we besloten om de groep in tweeën te splitsen, zodat we iedereen tijdens de online training genoeg aandacht kunnen geven.” De eerste avond was een succes. “Alle ouders waren enthousiast. Aan het begin van de training konden alle ouders even hun verhaal kwijt. Zo kon iedereen delen hoe het nu met hun gezin gaat.” Contact tussen de deelnemers is bij deze training erg belangrijk. Zo heeft iedereen een ‘bel buddy’, waar ze contact mee houden. “We denken er over na om de groep af en toe te husselen, zodat alle ouders elkaar blijven zien.”

De ouders zijn vooral erg dankbaar dat ze de training op deze manier nog kunnen volgen. “Het is juist nu een belangrijke tijd om de training te volgen, nu ouders veel met hun kinderen thuis zijn,” benadrukt één van de trainers. “Het was even zoeken hoe we de training het beste digitaal konden geven. De positieve reacties en waardering van de ouders is dan extra fijn. Daar krijgen we energie van.”

Thuis alvast oefenen

De sociale weerbaarheidstraining ‘Rots en Water’ kan nog niet van start gaan. De trainers hebben daarom een document gemaakt met tips en opdrachten, zodat de kinderen thuis alvast kunnen oefenen.

Extra tijd voor vragen

Afspraken bij het consultatiebureau die niet door kunnen gaan, worden zo veel mogelijk telefonisch gedaan. Ondanks dat het fysieke contact met ouders en kinderen wordt gemist, zijn er ook voordelen: “Doordat er nu minder tijdsdruk achter zit, merk ik dat ik soms langer de tijd kan nemen voor vragen van ouders. Als ik een spreekuur heb op het consultatiebureau staat het volgende gezin al te wachten. Als ouders dan extra vragen hebben, maak ik bijvoorbeeld een afspraak voor een huisbezoek. Nu kan ik die vragen meteen beantwoorden,” vertelt een jeugdverpleegkundige.

(Beeld)bellen met kinderen en jongeren

Jeugd- en gezinscoaches bellen met de jongeren en kinderen die zij begeleiden. “Het is fijn om aan de kinderen zelf te vragen hoe het met hen gaat,” legt een jeugd- en gezinscoach uit. “Soms vinden kinderen het een beetje gek om je op beeld te zien,” vertelt een collega, “maar ik merk ook dat sommige kinderen bij het beeldbellen meer open durven zijn en meer vertellen dan anders.” 

Twee voorbeelden:

  • Een jeugd- en gezinscoach belde met een meisje van 12 jaar oud én haar vader. De ouders van het meisje gaan scheiden. Zo kon ze een gesprek met haar vader hebben over wat haar bezighoudt nu haar ouders gaan scheiden en kon de jeugd- en gezinscoach haar daarbij ondersteunen.
  • “Ik begeleid een hooggevoelige jongen,” vertelt een collega. “Voor hem is deze situatie lastig. Zijn moeder legt de opdrachten vanuit school bijvoorbeeld op een andere manier uit dan de leerkracht op school, daar kan hij heel gefrustreerd door raken. Ook voor zijn ouders is dat lastig: hoe kunnen zij met het gedrag van hun zoon omgaan? Het is voor de jongen en zijn ouders fijn om dan even hun verhaal kwijt te kunnen. Juist in deze tijd hebben ze extra behoefte aan ondersteuning, omdat ze meer op elkaars lip zitten.”
Meer rust bij een telefonisch gesprek

Soms zijn er juist voordelen aan een telefonische afspraak, in plaats van een fysieke afspraak bij het CJG. Een jeugd- en gezinscoach vertelt: “Ik had een telefonisch gesprek met twee ouders die bij ons ‘Ouderschap Blijft’ volgen. Deze ouders gaan scheiden. Ik merkte dat het gesprek nu rustiger verliep. Doordat de ouders bijvoorbeeld geen gezichtsuitdrukkingen van elkaar zagen, was er ook minder irritatie.”

Ondersteuning tijdens de zwangerschap

Een jeugdverpleegkundige en jeugd- en gezinscoach hadden samen een videogesprek met een zwangere vrouw. Ze was aangemeld voor ‘prenatale zorg’: dat is speciaal voor aanstaande moeders die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken of veel vragen hebben over de komst van hun baby. Normaal gesproken zou er een huisbezoek zijn geweest, dat werd nu een videogesprek. Zo konden haar vragen tóch beantwoord worden.

Digitaal knutselen

“Via videobellen heb ik ter afsluiting van de behandeling met een meisje een ‘happertje’ geknutseld,” vertelt een jeugd- en gezinspsycholoog. “Van tevoren heb ik aan haar moeder gevraagd of ze papier, een schaar en stiften wilde klaarleggen bij de laptop. Zelf zorgde ik ook dat ik die dingen bij de hand had. Op die manier hebben we samen stap voor stap een happertje gevouwen tijdens het videobellen. In het happertje van het meisje hebben we positieve eigenschappen geschreven, in mijn happertje hebben we samen leerpunten van de therapie geschreven. Mijn happertje heb ik samen met het eindverslag naar haar ouders opgestuurd. Het meisje was apetrots en erg enthousiast!”

WhatsApp- en mailcontact

“Soms is het makkelijker om een berichtje te sturen via WhatsApp dan om ouders te bellen, bijvoorbeeld bij ouders met jonge kinderen. Het is voor hen in deze tijd soms makkelijker om even tussendoor een berichtje te beantwoorden, dan om een telefonisch gesprek te plannen,” vertelt een jeugd- en gezinscoach. Een collega vertelt: “Nu er minder fysiek contact is, mail ik ouders wat vaker dan gebruikelijk. Dan stuur ik de tips en adviezen die ik gegeven heb bijvoorbeeld nog even op, of een hart onder de riem.”

Sommige ouders zoeken in deze tijd zelf wat vaker contact via WhatsApp. Ze vertellen bijvoorbeeld wat ze thuis met hun kinderen doen. Zo kunnen ze even hun verhaal kwijt. Contact met andere ouders op het schoolplein is er nu bijvoorbeeld niet.

Positief

“Er zijn gezinnen waarbij het thuis zijn met de kinderen onrust geeft en waarbij het lastig is, maar er zijn ook gezinnen waar er juist meer rust is en meer tijd voor de kinderen. Een moeder vertelde me bijvoorbeeld dat ze nu overdag de was al had gedaan en dat ze daardoor meer tijd had om te spelen met haar kind. Bij sommige gezinnen levert deze periode juist iets positiefs op. Mensen komen meer tot elkaar,” vertelt één van onze jeugd- en gezinscoaches.

We blijven gezinnen ook in deze periode zo veel mogelijk ondersteunen. Heb je vragen, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen.

Klik hier voor de maatregelen die we bij het CJG nemen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Deel dit artikel: