Hoe kan je je tiener motiveren voor thuisonderwijs?

Door de lockdown zitten veel kinderen thuis, ook tieners. Het kan best lastig zijn om ervoor te zorgen dat je tiener gemotiveerd blijft om thuis aan school te werken, zeker als je zelf ook thuis werkt. Het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) geeft tips.

Tip 1: Bespreek met elkaar wat je geleerd hebt van de vorige keer

Wat ging er tijdens de vorige lockdown goed en wat willen jullie deze keer anders doen? Welke oplossingen kan jouw tiener daarvoor zelf bedenken? 

Tip 2: Zorg voor een vast ritme in de dag

Sta op de normale tijd op en ontbijt samen. Probeer het gewone ritme van de school- en werkdag aan te houden. Zorg tussendoor ook voor genoeg beweging en ontspanning. Wat vindt jouw tiener fijn om na afloop of even tussendoor te doen? Spreek bijvoorbeeld een tijd af waarop jullie even naar buiten gaan voor een potje voetballen of een wandeling. Lees meer over dagschema’s op de website van het NJI.

Tip 3: Zorg voor contact met leeftijdsgenoten

Voor tieners is contact met leeftijdsgenoten heel belangrijk. Vraag je kind om met vrienden een plan te bedenken voor contact tijdens de lockdown. Willen ze bijvoorbeeld digitaal samen huiswerk maken, gamen of muziek maken? Hoe kunnen ze buiten sporten en elkaar ontmoeten? Laat ze vooral zelf bedenken hoe dat het beste kan. Op de website van het NJI kunnen jongeren tips vinden.

Praat ook over de momenten waarop afgesproken wordt met vrienden. Wat kan en wat mag op dat moment? En hoe kan je dat inplannen in jullie dagritme?

Tip 4: Motiveren voor schoolwerk

Tieners zijn niet altijd makkelijk te motiveren voor schoolwerk. Zorg dat je weet wanneer de lessen beginnen en zorg dat je kind op dat moment uit bed en aangekleed is, dat er rust is in huis en dat de wifi goed werkt. Zoals hierboven al genoemd, is contact met leeftijdsgenoten voor tieners heel belangrijk. Moedig je kind aan om samen met leeftijdsgenoten oplossingen te bedenken voor hun uitdagingen tijdens de lockdown. Tieners komen vaak met hele creatieve ideeën en oplossingen.

Tip 5: Bespreek regels en geef het goede voorbeeld

Afspraken en regels helpen om het gezellig te houden thuis. En een fijne sfeer is juist nu heel belangrijk. Bespreek jullie huisregels: hoe gaan we met elkaar om en wie heeft welke taak in huis? Geef het goede voorbeeld, wees positief tegen je tiener en laat zien dat je begrijpt dat het soms lastig is. Jongeren reageren vaak beter op positieve opmerkingen en leren daar meer van, dan van negatieve reacties. Besteed daarom aandacht aan wat ze goed doen en geef grenzen aan. Laat zien dat je bij je kind betrokken bent en dat je vertrouwen in je kind hebt.

Tip 6: Sta stil bij deze bijzondere tijd

Sta stil bij deze bijzondere tijd en situatie. Kijk met elkaar naar wat de mooie dingen zijn en wat jullie hiervan kunnen leren. Verzin daarnaast samen leuke dingen om te vieren dat samen ‘thuisscholen’ en thuiswerken goed gaat. Speel spelletjes, of maak popcorn en houd een filmavond. Zo hebben jullie leuke dingen met elkaar te doen, als beloning voor positief gedrag en een fijne sfeer. Op de website van het NJI vind je leuke ideeën.

Tip 7: Zorg goed voor jezelf en elkaar

In deze periode heb je het drukker dan normaal. Je bent vader of moeder, werkt thuis, doet het huishouden en je ondersteunt je kind(eren) bij het thuisonderwijs. Om dat vol te houden, is het belangrijk dat je momenten zoekt om even te ontspannen. Iedereen heeft momenten voor zichzelf nodig. Praat hierover met elkaar. Wat heeft iedereen nodig en wat vinden jullie fijn? Houd hier zo goed mogelijk rekening mee bij het maken van plannen en lijstjes met activiteiten.

Tip 8: Zoek steun

Een tiener motiveren voor thuisonderwijs kan een hele klus zijn. Ook valt het niet altijd mee om aandacht aan je kind en zijn/haar schoolwerk te besteden, terwijl je thuis aan het werk bent. Het is logisch dat er soms spanningen en frustraties zijn. Praat erover met andere ouders, vrienden of buren: steun elkaar en leer van elkaar. Kom je er zelf niet uit? Vraag dan hulp, bijvoorbeeld bij het CJG.

Tip 9: Geef steun

Ken je een gezin waar steun of een luisterend oor welkom is? Of waar schaamte is om een laptop bij school te lenen? Bied je hulp aan, stuur een appje of bel even. Vraag de leerkracht van jouw kind(eren) of je iets kunt doen voor een ander. En vraag je tiener om mee te denken of jullie samen wat voor een ander kunnen betekenen. Dit is een uitdagende tijd voor iedereen, het helpt als we naar elkaar omkijken.

Bron: Nederlands Jeugdinstituut

Deel dit artikel: