Hoe je Blue Monday overleeft

Vandaag, maandag 17 januari, is Blue Monday. Wat is Blue Monday eigenlijk en hoe maak je er tóch een positieve dag van?

Wat is Blue Monday?

Blue Monday valt meestal op de derde maandag in januari. In het Nederlands wordt het ook wel ‘deprimaandag’ genoemd. Het staat voor de meest sombere, deprimerende dag van het jaar. Het is ooit bedacht door een Engelse psycholoog, maar er is geen bewijs dat het écht de meest deprimerende dag van het jaar is. Misschien kan je je er wel iets bij voorstellen: in januari is het nog snel donker, vaak koud of slecht weer, de feestdagen zijn voorbij en misschien had je goede voornemens gemaakt die nog niet zo goed zijn gelukt. Maar eigenlijk is het dus een gewone maandag in januari!

Hoe maak je er een positieve dag van?

Voel je je niet zo vrolijk vandaag? Deze tips kunnen helpen.

  • Bel een vriend of vriendin. Even met iemand praten zorgt er vaak voor dat je je beter voelt.
  • Bedenk welke dingen jou blij maken en waar je dankbaar voor bent. Dat kunnen hele kleine dingen zijn, zoals het dragen van je favoriete trui. Of dankbaar zijn voor een gezond lichaam. Door na te denken over welke dingen in je leven jou blij maken en waar je dankbaar voor bent, voel je je vaak meteen positiever.
  • Doe iets voor iemand anders. Als we anderen helpen, krijgen we daar vaak zelf ook een positief gevoel van. Haal een boodschap voor je opa of oma, help je vader of moeder bij een klusje of maak een extra lange wandeling als je de hond uitlaat. Zij blij, wij blij!
  • Accepteer dat je je niet altijd blij kunt voelen. Sombere dagen horen er ook bij en mogen er ook zijn. Je hoeft je echt niet iedere dag gelukkig te voelen. Het kan soms ook fijn zijn om je over te geven aan dat sombere gevoel. Luister bijvoorbeeld naar verdrietige muziek of kruip lekker onder een kleedje op de bank. Door je gevoelens de ruimte te geven, verdwijnen ze ook sneller.

We wensen jou een fijne, positieve Blue Monday 😉 !

Deel dit artikel: