Hoe help ik mijn kind omgaan met slaapproblemen en nachtmerries?

Veel ouders hebben te maken met kinderen die moeilijk in slaap vallen of die wakker worden met nachtmerries. Slaapproblemen kunnen veel invloed hebben op het dagelijks leven van een kind. Ze kunnen het moeilijk maken voor het kind en de ouders om de dag uitgerust te beginnen. Gelukkig zijn er veel manieren om je kind te helpen omgaan met slaapproblemen en nachtmerries.

Oorzaken van slaapproblemen en nachtmerries

Slaapproblemen en nachtmerries kunnen verschillende oorzaken hebben. Het kan komen door angst, stress, vermoeidheid en zelfs door voeding. Sommige kinderen hebben meer slaap nodig dan anderen. Hoeveel slaap een kind nodig heeft kan ook veranderen wanneer ze ouder worden. Veranderingen in de gewoontes van een kind kunnen ook zorgen voor slaapproblemen. Denk daarbij aan andere bedtijden door schoolvakanties, het starten van een nieuwe schooljaar of onregelmatige maaltijden.

Hoe kan ik mijn kind helpen?

Als je kind slaapproblemen heeft, zijn er verschillende dingen die je kan doen om te helpen. Begin met het maken van een slaapschema en een rustgevende slaapomgeving. Verminder schermtijd voordat je kind naar bed gaat. Moedig rustige activiteiten aan voor het slapen, zoals het lezen van een boek of het luisteren naar rustgevende muziek. Zorg ook dat je kind voldoende beweegt en gezond eet tijdens de dag.

Als je kind nachtmerries heeft, kan je hem of haar helpen door rustige en geruststellende woorden te gebruiken. Praat over de nachtmerrie met je kind en help hem of haar om de gevoelens die de nachtmerrie veroorzaakt te begrijpen. Vertel je kind dat het normaal is om nachtmerries te hebben en dat het niet erg is om bang te zijn. Als de nachtmerries blijven aanhouden, is het misschien een goed idee om professionele hulp te zoeken.

Wil je meer tips lezen over gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen? Klik dan hier om de website van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid te openen.

Bron: NCJ