Hoe ga je slim met geld om? Tips om te sparen

Sparen is slim! Lees hieronder waarom, inclusief handige tips.

Waarom sparen?

Als je spaart kan je wat duurdere spullen kopen die je nu nog niet kan betalen. Ook kan je door te sparen onverwachte uitgaven betalen. Denk bijvoorbeeld aan je telefoonscherm die een barst heeft of je laptop die plotseling kapot gaat. Daarnaast bouw je door te sparen een zakcentje op voor in de toekomst, waarmee je dan weer je rijlessen kan betalen. Super handig dus!

Hoeveel sparen?

Heb jij een bepaald doel voor ogen tijdens het sparen, dan kan je een spaarplan opstellen. Wil je bijvoorbeeld volgend jaar op vakantie met je vrienden? Dan is het belangrijk om te weten hoeveel je moet sparen en hoe je dat precies gaat doen. Wil jij binnen een half jaar het geld voor je vakantie hebben gespaard, dan kan je berekenen hoeveel je per maand moet sparen. Je kan bijvoorbeeld je inkomsten en uitgaven op een rijtje zetten om te zien of dat gaat lukken.

Tips om te sparen
  1. Zet extra inkomsten, bijvoorbeeld van een bijbaantje of geld dat je voor je verjaardag hebt gehad, meteen apart op een spaarrekening. Zo voorkom je dat je het te snel gaat uitgeven.
  2. Stel bij internet- of mobiel bankieren in dat er elke maand een bedrag van je bankrekening naar je spaarrekening gaat. Zo kan je elke maand automatisch sparen.
  3. Open een spaarrekening met een spaardoel voor dat wat je wilt kopen.
  4. Maak geld over naar je ouders, zodat zij jouw spaargeld apart kunnen zetten.
  5. Pin elke week een vast bedrag, zodat je de rest van je geld kan sparen.

Bron: Scholieren.nibud.nl

Deel dit artikel: