Hoe ga je om met 'regeldagen' van je baby?

Regeldagen van je baby kunnen heel vermoeiend zijn. Hoe kan je ermee omgaan? Hieronder vind je tips van 24Baby.

Wat zijn regeldagen?

‘Regeldagen’ zijn dagen waarop je baby vaker om een voeding vraagt dan je van hem of haar gewend bent. Je baby huilt veel en is onrustiger dan normaal. Om het uur, of zelfs nog vaker, vraagt je kind om een voeding. Het prettige dagelijkse ritme dat jullie hadden ontwikkeld, lijkt ineens verdwenen. Deze verandering komt doordat je baby op deze dagen meer voedingsstoffen nodig heeft.

Hoe kan je omgaan met regeldagen?

Op de website van 24Baby kan je lezen waaraan je regeldagen kunt herkennen, wat oorzaken kunnen zijn en wanneer de regeldagen ongeveer komen. Regeldagen zijn bij elke baby en elke moeder weer anders. Het is vooral belangrijk om goed naar de lichaamstaal van je baby te kijken en te luisteren naar wat je baby nodig heeft. Deze tips kunnen je hierbij helpen:

  • Zorg goed voor jezelf. Als jij lekker in je vel zit, kan je ook beter voor je baby zorgen. Je pikt zijn of haar voedingssignalen dan ook sneller op. Drink daarom genoeg, eet gezond en probeer af en toe rust te nemen.
  • Let goed op de seintjes van je baby. Voed je kind wanneer hij of zij daar om vraagt en neem wat extra tijd om te knuffelen. Het is belangrijk om onnodige drukte en stress zoveel mogelijk te voorkomen. Jullie kunnen je energie nu goed gebruiken!
  • Leg je kindje wat vaker aan. Zie je voedingssignalen bij je baby? Reageer daar dan op door je baby aan te leggen. Ook als je nog maar kort geleden hebt gevoed. Laat je baby lekker drinken als hij of zij goed doordrinkt. Sabbelt je baby alleen of valt hij of zij snel in slaap? Haal je baby dan van de borst af en ga samen knuffelen. Blijkbaar had je baby geen honger, maar behoefte aan troost.
  • Probeer je niet te druk te maken. Regeldagen kunnen je onzeker maken. Misschien ben je bang dat je niet genoeg melk produceert voor je baby, omdat hij of zij vaker om voeding vraagt. Probeer je hier geen zorgen om te maken. Regeldagen zijn normaal en horen bij de ontwikkeling van je kindje. Door te reageren op zijn of haar vraag, past het aanbod zich hier op een natuurlijke manier op aan.
  • Blijf je onzeker of heb je veel twijfels over je melkproductie? Vraag dan een lactatiekundige om hulp. Zij kan beoordelen of je twijfels kloppen. Jullie kunnen samen bekijken hoe de borstvoeding voor jou en je baby zo prettig en zorgeloos mogelijk kan verlopen. Wil je graag hulp van een lactatiekundige? De jeugdverpleegkundige of jeugdarts van het CJG kan je naar de lactatiekundige doorverwijzen. Klik hier voor onze contactgegevens.

Bron: 24Baby

Deel dit artikel: