Het CJG denkt mee.. zelfs op Aruba!

Het CJG heeft een aantal weken geleden haar expertise mogen delen met verpleegkundigen op Aruba. Jeugdverpleegkundige Marijn bezocht op verzoek van het Ministerie van Defensie de Marinierskazerne Savaneta en vertelt hieronder over haar ervaringen.

“Alweer een aantal weken geleden heb ik als jeugdverpleegkundige mijn kennis en expertise over het consultatiebureau mogen delen met algemeen militair verpleegkundigen welke werkzaam zijn bij de Koninklijke Marine, op de Marinierskazerne Savaneta, te Aruba.

Doel van mijn bezoek aan de kazerne was om de verpleegkundigen meer te betrekken bij de zorg voor kinderen van mensen welke werkzaam zijn bij de Koninklijke Marine. Deze worden door de militair huisarts gezien, welke zelf alle zorg levert: het geven van vaccinaties, op huisbezoek gaan wanneer een baby net geboren is en het beantwoorden van opvoedvragen. Iets wat ook door verpleegkundigen gedaan zou kunnen worden.

Voorafgaande aan dit bezoek heb ik in samenwerking met de militair huisarts een driedaagse scholing opgezet, met daarbij onderwerpen als:

  • Wat doet de jeugdgezondheidszorg?
  • Het geboortehuisbezoek
  • Taakverdeling arts en verpleegkundigen
  • Vaccinaties
  • Kindermishandeling en huiselijk geweld, wat te doen met zorgen of onderbuikgevoel?
  • Gebruik van de Meldcode
  • Motiverende gespreksvoering
  • Pedagogische opvoedvragen, welke adviezen kun je geven?

Naast de militair verpleegkundigen van Aruba, zijn er ook verpleegkundigen van de Koninklijke Marine op Curaçao ingevlogen om de scholing te kunnen bijwonen. Daarnaast waren twee medewerkers van het Wit Gele Kruis, een organisatie op Aruba welke onder andere ook het consultatiebureau onder zijn hoede heeft, ook aanwezig bij de scholingsdagen.

Voor mij persoonlijk een enorm leuke en spannende ervaring. Naast dat de scholing succesvol was en evaluaties lieten zien dat de scholing erg welkom was en gewaardeerd werd, heeft het mij als mens ook heel erg goed gedaan.

In het bijzonder wil ik Ward, de militair huisarts, bedanken voor het vertrouwen wat  hij in mij heeft gehad en gezorgd heeft dat ik naar Aruba kon komen én kon verblijven op een mooie plek met lieve mensen! Een gedurfde actie van hem.”

Een mooie kans om kennis en expertise over te brengen en zorg voor kinderen en ouders ook op andere plekken in de wereld zo goed mogelijk te maken. Het CJG denkt mee, zelfs op Aruba.

Deel dit artikel: