Herfstvakantie: maak een boswandeling extra leuk!

Een wandeling in het bos is een leuk uitje voor de herfstvakantie. Want in de herfst veranderen alle bladeren van kleur, vallen kastanjes en noten uit de bomen en groeien er paddenstoelen. Hieronder vind je een paar ideeën om de wandeling in het bos nog leuker of interactiever te maken. 

Jonge kinderen

Nieuwe dingen leren

Voor jonge kinderen zijn alle veranderingen in het bos erg interessant. Je kunt hen van alles leren over bomen, blaadjes, paddenstoelen en kastanjes.

Gekleurde bladeren

In de herfst veranderen de bladeren aan de bomen van kleur. Groen, geel, rood en zelfs bruin. Kunnen jullie alle kleuren vinden?

Je kunt de bladeren ook mee naar huis nemen, bijvoorbeeld één van elke kleur. Plak ze op een A4-tje, prik ze op het prikbord of laat je kind er lekker mee knutselen.

Takken

Wie kan de grootste tak vinden? Voor wat grotere kinderen kan het leuk zijn om een meetlint mee te nemen. Hoe groot is de tak nu echt? Is die ene tak wel groter dan de andere?

Knutselen met kastanjes

Verzamel in het bos een paar kastanjes en neem ze mee naar huis. Met kastanjes en cocktailprikkers kan er leuk geknutseld worden! Verzin met je kind allerlei dieren om te maken. Wie maakt de mooiste egel, de langste rups of de engste spin?


Bron afbeelding: salomeknutselt.blogspot.nl 

Oudere kinderen

Ook voor oudere kinderen is een boswandeling leuk. Het kan heerlijk zijn om samen een stevige wandeling te maken. Tijdens een wandeling maak je vaak ook makkelijker een praatje. Heel gezellig! Hieronder vind je een leuk idee voor als je met een grotere groep naar het bos gaat. En eentje voor tieners.

Grotere groep: Speurtocht

Neem een stuk (gekleurd) touw/wol en een schaar mee naar het bos. De helft van het aantal mag de speurtocht uitzetten, de andere helft mag gaan zoeken. De ‘uitzetters’ binden steeds een stukje touw om een boom of tak. Om het wat leuker te maken kunnen er ook opdrachten aan toegevoegd worden. Neem hiervoor een schrijfblokje en een pen mee. Bind het papiertje met de opdracht aan het touw vast. Voorbeelden van opdrachten: verzamel 5 nootjes, doe een wedstrijdje verspringen, de afstand tot het volgende touwtje moet je rennend afleggen, spring eerst 3 keer op en neer voordat je verder gaat, neem 10 kleine takjes mee, enzovoort.

Bij het laatste touwtje verstopt het team zich. Spreek met elkaar af hoe de uitzetters duidelijk maken wat het laatste touwtje is. Dat kan bijvoorbeeld met een briefje waar “Zoek ons!” op geschreven staat, twee touwtjes in plaats van één, of een touwtje in een andere kleur.

Als het eerste team een tijdje weg is, kan het andere team beginnen met zoeken. Bijvoorbeeld na 10 minuten. Door de touwtjes te volgen komen ze steeds dichterbij! Zullen ze de anderen vinden?

Zorg dat het tweede team alle touwtjes en briefjes weer meeneemt. Zo laat je geen afval achter in het bos.

Tieners: Selfie zoektocht naar gekleurde bladeren

Ga op zoek naar gekleurde bladeren in het bos. Met elk gevonden blad moet een selfie gemaakt worden. Wie kan de meeste kleuren vinden? Je kunt ook andere selfie- of foto-opdrachten verzinnen. Bijvoorbeeld: maak een springfoto, maak een foto van/met een rode paddenstoel, wees creatief met kastanjes, enzovoort.

Wij wensen je veel plezier met je kind(eren) in het bos!

Deel dit artikel: