Herfstvakantie: leuke tips

Het is herfstvakantie! Tijd om leuke dingen te doen met elkaar. Heb je nog wat inspiratie nodig? Hieronder vind je vijf leuke ideeën.

Wie vindt de meeste gekleurde bladeren?

De herfstvakantie is een mooi moment om samen lekker naar het bos te gaan. In het bos is sowieso al veel te beleven: kastanjes en nootjes zoeken, grote takken om mee te spelen en allerlei dieren om te spotten. Maar in de herfst zijn er ook veel gekleurde bladeren te vinden! Maak er een wedstrijdje van: wie kan de meeste verschillende kleuren vinden? Neem de bladeren mee naar huis om er iets leuks van te knutselen, bijvoorbeeld een slinger van bladeren.

Bladeren vangen

Bron: Jantje Beton
Een leuk herfstspelletje om buiten te doen! Ga naar een plek waar meerdere bomen bij elkaar staan en het spel kan beginnen. Als er bladeren van de boom vallen, probeer ze dan te vangen! Tijdens het vangen kunnen de bladeren worden geteld, 1, 2, 3… Hoe veel heb jij er al? Als je kind nog niet kan tellen, dan is alleen het proberen te vangen ook een leuk spel. Bonus: het is ook goed voor de motoriek en hand-oog coördinatie.

Herfst speurtocht in het bos

Een speurtocht blijft altijd leuk! Extra leuk in de herfst: doe de speurtocht in het bos. Verzamel een groepje vriendjes, buurtkinderen of familie. Neem een bol wol (in een opvallende kleur), schaar, een kladblokje en een pen mee en trek erop uit. Verdeel de groep in tweeën: de ene helft gaat de speurtocht uitzetten, de andere helft gaat zoeken. De ‘uitzetters’ gebruiken de wol om de richting aan te geven door steeds een stukje wol om een tak of boom te binden. Af en toe kun je een opdracht verzinnen, bijvoorbeeld: zoek vijf kastanjes, neem zo veel mogelijk gekleurde bladeren mee onderweg, zing een liedje, doe een wedstrijdje verspringen.. enzovoort. Daarvoor gebruik je de briefjes. Schrijf de opdracht op een briefje en bind het briefje met een stukje wol vast aan een tak of boom. Aan het einde van de route verstopt de uitzet-groep zich. Zal de zoek-groep ze kunnen vinden? Vergeet aan het einde van de speurtocht niet om de vergeten (of ‘valse’) touwtjes op te ruimen en het bos weer schoon achter te laten.

Zebrapad van takken

Bron: Jantje Beton
Leg een aantal stevige takken achter elkaar met ongeveer een meter ertussen, net als een zebrapad. Het is nu de bedoeling dat iedereen naar de overkant komt zonder de stokken te raken. Opgelet: je mag maar één voet tussen 2 stokken zetten! Is het iedereen gelukt? Leg de takken dan verder uit elkaar om het nog moeilijker te maken.

Grappige selfies

Vindt je kind het leuk om foto’s te maken? Ga er in de vakantie dan samen eens op uit om een mini-fotoshoot te doen in herfst thema. Een paar grappige ‘optische illusie’ ideeën: een herfstblad als jurk (door het blad dichtbij de camera te houden), een kastanje als hoofd, bovenop een lange tak staan.. Verzin samen nog meer leuke ideeën! Maak thuis een leuke herfstcollage van jullie foto’s en hang die op.

Wij wensen jullie een fijne herfstvakantie!

Deel dit artikel: