Herfstvakantie: leuke dingen bij mooi weer

Het is herfstvakantie! De week start met een paar dagen warm en zonnig weer. Hieronder vindt u tips voor leuke activiteiten met uw kinderen!

Naar het strand
Met dit zonnige weer is het heerlijk om nog eens naar het strand te gaan. Een strandwandeling maken, kastelen bouwen, schelpen zoeken, of gewoon genieten van de zon. Veel plezier!

Een boswandeling
In de herfst zijn de kleuren in het bos het mooist. Met dit zonnige weer is het helemaal een goed idee om naar het bos te gaan! Leuk voor kinderen: neem een tasje mee en ga op zoek naar kastanjes. Thuis kunnen jullie daar mooie figuurtjes van knutselen, bijvoorbeeld met satéprikkers. Of gebruik ze om een mooi herfststukje te knutselen (verzamel daarvoor ook andere dingen zoals verkleurde bladeren en takjes). Nog een tip: laat uw kind(eren) tijdens de boswandeling zoeken naar zo veel mogelijk verschillende gekleurde bladeren. Leuke activiteit in het bos én knutselmateriaal voor thuis. Maak bijvoorbeeld een slinger van de bladeren.

Lekker buiten spelen
Buiten spelen is altijd leuk, maar zeker als het mooi weer is! Hieronder leuke herfst-buitenspeeltips van de Jantje Beton Buitenbeweging.

Dennenappel bowling
Ga naar buiten en neem een bal mee. Laat de kinderen tien dennenappels zoeken en zet ze samen rechtop in een driehoek neer. Zet vijf grote stappen vanaf de driehoek. Met bladeren kunnen jullie een mooie startstreep maken. Pak de bal en.. rollen maar! Wie gooit als eerste alle dennenappels om? Strike! Kinderen kunnen de dennenappels ook mee naar huis nemen om te schilderen.

Prehistorische jeu de boules
Alle spelers zoeken buiten stenen in één eigen kleur. Daarnaast is er nog een klein steentje nodig in een andere kleur. Speel het jeu de boules spel: wie de stenen het dichtst bij het kleine steentje gooit, wint. Kun je alleen maar een zelfde steen of grind vinden? Maak dan een eigen tekening op de steen met watervaste stift of verf.

Takken, kastanjes en dennenappels
Kent u het spel boter-kaas-en-eieren nog? Dit is de buitenspeelvariant ervan! Laat de kinderen vier lange takken en beukennootjes, kastanjes of dennenappels zoeken. Leg de takken neer: twee horizontaal en twee verticaal er bovenop. Zo ontstaan er negen vakjes. Pak de herfstachtige attributen erbij en kies een soort. De speler die begint speelt met bijvoorbeeld beukennootjes en bezet een vakje. Daarna is de ander aan de beurt en legt een kastanje in een ander leeg vakje. Wie het eerst drie op een rij heeft, wint!

Speeltuinen marathon
Houdt uw kind erg van spelen in de speeltuin? Houd een speeltuinen marathon! Neem de tijd en ga samen gezellig naar alle verschillende speeltuinen bij u in de buurt. Maak het nog leuker door samen verschillende opdrachtjes te verzinnen. In speeltuin 1 moet mama tien minuten schommelen, in speeltuin 2 gaan we over de evenwichtsbalk lopen, enzovoort. Zijn alle opdrachtjes gelukt? Dan gaan we nog lekker even spelen in de allerleukste speeltuin.