
Veel baby’s hebben last van een droge huid. Waar komt dit door en hoe kan je de droge huid van je baby goed verzorgen? Lees deze tips van 24Baby.
Waardoor heeft mijn baby een droge huid?
De huid is het grootste orgaan van je lichaam. Je huid voorkomt dat je uitdroogt en houdt schadelijke bacteriën tegen. Als je baby geboren wordt, is zijn of haar huid nog niet helemaal ontwikkeld. De buitenste huidlaag, de opperhuid, is nog zó dun dat hij nog geen goede bescherming biedt. Ook maken de talgklieren nog niet genoeg talg om de huid goed vet te houden. Hierdoor kunnen water en andere belangrijke stoffen makkelijker verdampen en kan je baby een droge huid krijgen.
De babyhuid is ook nog erg gevoelig voor invloeden van buitenaf, zeker in de eerste weken. Denk aan de koude wind, de felle zon en grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. In de herfst en winter heeft je baby een grotere kans op een droge huid. Het is dus belangrijk om zijn of haar huid goed te beschermen en verzorgen.
Is een droge huid schadelijk?
Een droge huid bij je baby is vaak onschuldig. Wel veroorzaakt het soms vervelende jeuk en schilfers, waaraan je kindje kan krabben. Zo kan de huid verder beschadigen. Wanneer de huid ‘open’ is, heeft je baby een grotere kans op huidinfecties, zoals krentenbaard.
Eczeem
Heeft je kindje last van diepe kloven en scheurtjes in de huid, worden de plekjes steeds groter en blijft de droogheid lang aanhouden? Misschien heeft je baby dan last van eczeem. Maak hiervoor een afspraak bij de huisarts, deze kan jullie verder helpen.
Een droge huid bij je baby voorkomen en verzorgen
Een droge huid bij je baby helemaal voorkomen is lastig. Wel kan je er zoveel mogelijk aan doen om de kans op een droge huid kleiner te maken en de huid goed te verzorgen:
- Doe je baby maximaal 3 keer per week in bad. Door je baby vaker met water te wassen, spoel je de vettige beschermlaag van zijn of haar lijf. Je baby maakt nog niet genoeg talg aan om de huid goed vet te houden.
- Doe je baby niet te lang in bad. Hoe langer je baby in bad zit, hoe weker en dus kwetsbaarder zijn of haar huid wordt. Probeer maximaal 10 minuten te badderen.
- Gebruik lauwwarm water. Te heet water droogt de huid van je baby sneller uit. Dat is ook een goede tip voor jezelf!
- Gebruik geen zeep. Zeep wast, net als te veel water, de natuurlijke vetlaag van de huid van je baby. Hierdoor verdampt water sneller uit de huid, waardoor de huid uitdroogt.
- Dep je baby droog met een hydrofiele luier. In plaats van je baby droog te ‘schrobben’ met een handdoek, kan je je baby na een bad het beste droogdeppen met een hydrofiele luier. Deze neemt meer vocht op dan een handdoek en door het deppen voorkom je dat je het weke, tere huidje van je baby beschadigt. Besteed extra aandacht aan de huidplooitjes om vochtige, broeierige plekken te voorkomen.
- Smeer je baby in met babyzalf. De zalf vormt een beschermlaag op de huid van je baby en houdt de huid soepel en zacht. Hoe droger de babyhuid, hoe vetter de zalf mag zijn.
- Zorg voor weinig droge lucht. In de winter heb je de verwarming hoog staan, in de zomer juist de airco. Beide veroorzaken droge lucht, wat de kans op een droge huid vergroot. Verminder het gebruik van de verwarming of de airco met je baby in de buurt, en zorg dat de babykamer altijd goed geventileerd is.
- Gebruik zonnebrandcrème. De huid van je baby is nog niet goed beschermd tegen de felle zon en uv-straling. Vermijd de zon zoveel mogelijk (zoek de schaduw op en gebruik zonnehoedjes) en smeer de huid van je baby in met een goede zonnebrandcrème, het liefst minstens factor 50.
- Kleed je baby goed aan. Waait het buiten hard? Bescherm het gezicht van je baby om schrale wangen te voorkomen. Kleed je baby goed aan en smeer zijn of haar gezicht in met wat babyzalf voordat jullie naar buiten gaan.
- Spoel je baby af na het zwemmen. Hebben jullie samen lekker gezwommen in het zwembad of de zee? Spoel dan eerst het chloor- of zeewater van je baby voordat je hem of haar afdroogt. Chloor en zout drogen de huid namelijk uit.
- Geef je baby ‘krab handschoenen’. Heeft je baby veel last van jeuk en gaat hij of zij daardoor krabben? Doe je baby dan speciale ‘krab handschoenen’ of ‘krab wantjes’ aan. Hiermee voorkom je dat je baby zijn of haar hele huidje openhaalt met zijn scherpe nagels.
Bron: www.24baby.nl
Deel dit artikel: