Hechting: een band opbouwen met je baby

Een baby is afhankelijk van zijn of haar ouders. Als je goed voor je baby zorgt, zal hij of zij zich veilig voelen. Omdat je liefde geeft en reageert als je baby iets nodig heeft, gaat hij of zij je herkennen en vertrouwen. Er ontstaat dan een band tussen jullie. Dat wordt hechting genoemd. 

Meestal gaat de hechting tussen ouder en kind bijna automatisch. Dat komt door hormonen en ‘instinct’. Sommige ouders voelen in het begin nog niet meteen een band. Dat is helemaal niet erg: je hebt vaak wat tijd nodig om te wennen aan je baby. Door goed te kijken en luisteren naar je kind en wat je kind nodig heeft, zal de band snel hechter worden.

Kinderen hechten zich niet alleen aan hun moeder of vader, maar ook aan andere mensen die regelmatig voor hen zorgen.

Veilig gehecht

Als kinderen genoeg basisvertrouwen hebben in hun ouders of andere opvoeders zijn ze ‘veilig gehecht’. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en voelen dat ze de moeite waard zijn als ze de juiste aandacht en zorg krijgen. Vanuit die veilige hechting kunnen kinderen zich hechten aan andere mensen en ook hen gaan vertrouwen.

Hoe zorg je voor een goede hechting?

Je kunt als ouder of verzorger veel doen om een goede band met je kind op te bouwen. Kijk en luister goed naar je kind. Dan zie je de seintjes die je baby geeft en merk je wat hij of zij nodig heeft. Het is heel belangrijk om daar snel en goed op te reageren. Dat is goed voor jullie hechting.

 • Reageer op het contact dat je kind zoekt
 • Zoek zelf contact met je kind
 • Voedt je kind als hij of zij honger heeft
 • Troost je kind als hij of zij huilt
 • Wieg je kind en raak hem of haar liefdevol aan
 • Speel met je kind of zing voor hem of haar (als hij of zij dat wil)
 • Laat merken dat je begrijpt wat je kind wil

Vooral contact met je baby maken en op hem of haar reageren als hij of zij naar je kijkt, brabbelt of lacht, zorgt ervoor dat er een band tussen jou en je kind ontstaat. Voor je baby is het belangrijk dat hij of zij kan rekenen op jouw aandacht, zorg en liefde.

Wat kan je doen als je geen band met je kind voelt?

Meteen na de geboorte voel je de band met je kind misschien nog niet zo sterk. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn:

 • Je hormonen zijn nog aan het veranderen
 • Als de bevalling heel zwaar was, moet je dat misschien nog verwerken
 • Als je baby in de couveuse ligt, kan het lastiger zijn om een band op te bouwen
 • Het kan zijn dat je baby veel huilt
 • Je verwachtingen kunnen heel anders zijn geweest
 • Soms moeten moeders erg wennen aan de baby en het nieuwe leven, zeker bij een eerste kindje
 • Je kunt ook andere zorgen hebben, bijvoorbeeld over geld of ziekte

Het is heel vervelend als je geen sterke band voelt. Je kunt je daar schuldig over voelen. Bedenk dan dat het meestal wel goed komt. Laat je negatieve gevoelens toe en probeer te begrijpen waarom je je zo voelt. Geef jezelf de tijd en zorg voor rust door een dagritme te zoeken dat goed bij je past.

Je kunt ook hulp zoeken bij anderen. Praat bijvoorbeeld met je partner, vrienden, familie, je huisarts, verloskundige, kraamverzorgende of de verpleegkundige op het consultatiebureau. Klik hier voor onze contactgegevens. Blijf er niet alleen mee lopen. Je hoeft je er niet voor te schamen.

Vader of co-ouder

Het gebeurt regelmatig dat vaders of co-ouders in het begin nog geen sterke band voelen. Er is ook zo veel veranderd. Maak vaak contact met je kind, knuffel hem of haar, verzorg je kind en probeer veel te doen met je kind. Dat zorgt voor een goede band!

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Deel dit artikel: