Hechting: een band opbouwen met uw baby

Een baby is volledig afhankelijk van zijn of haar ouders. Als u goed voor uw baby zorgt, zal hij of zij zich veilig voelen. Omdat u liefde geeft en reageert als uw baby iets nodig heeft, gaat hij of zij u herkennen en vertrouwen. Er ontstaat dan een band tussen jullie. Dat wordt hechting genoemd. 

In de meeste gevallen verloopt de hechting tussen ouder en kind bijna automatisch. Hormonen en instinct helpen u een heel eind op weg. Sommige ouders voelen in het begin nog niet meteen een band. Dat is helemaal niet erg: u heeft vaak wat tijd nodig om te wennen aan uw baby. Door goed te kijken en luisteren naar uw kind en in te schatten wat uw kind nodig heeft, zal de band snel hechter worden.

Kinderen hechten zich niet alleen aan hun moeder of vader, maar ook aan andere mensen die regelmatig voor hen zorgen.

‘Veilig gehecht’
Als kinderen voldoende basisvertrouwen hebben in hun ouders of andere opvoeders zijn ze ‘veilig gehecht’. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en voelen dat ze de moeite waard zijn als ze de juiste aandacht en zorg krijgen. Vanuit die veilige hechting kunnen kinderen zich bovendien hechten aan andere mensen en hen gaan vertrouwen.

Hoe bevordert u een goede hechting?
U kunt als ouder of verzorger veel doen om een goede band met uw kind op te bouwen. Kijk en luister goed naar uw kind. U ziet dan de signalen en behoeften en merkt wat uw kind nodig heeft. Het is heel belangrijk om daar snel en goed op te reageren. Dat bevordert jullie hechting. Dat betekent dat u:

 • Reageert op het contact dat uw kind zoekt
 • Zelf contact met uw kind zoekt
 • Uw kind voedt als hij of zij honger heeft
 • Uw kind troost als hij of zij huilt
 • Uw kind wiegt en liefdevol aanraakt
 • Speelt of zingt als uw kind dat wil
 • Laat merken dat u begrijpt wat uw kind wil

Vooral contact met uw baby maken en op hem of haar reageren als hij of zij naar uw kijkt, brabbelt of lacht, zorgt ervoor dat er een band tussen u en uw kind ontstaat. Voor uw baby is het belangrijk dat hij of zij kan rekenen op uw aandacht, zorg en liefde.

Wat kunt u doen als u als moeder geen band voelt?
Meteen na de geboorte voelt u de band met uw kind misschien nog niet zo sterk. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn:

 • Uw hormonen zijn nog aan het veranderen
 • Als de bevalling heel zwaar was, moet dat misschien nog verwerken
 • Als uw baby in de couveuse ligt, kan het lastiger zijn om een band op te bouwen
 • Het kan zijn dat uw baby veel huilt
 • Uw verwachtingen kunnen heel anders zijn geweest
 • Soms moet een moeder erg wennen aan de baby en het nieuwe leven, zeker bij een eerste kindje
 • U kunt ook andere zorgen hebben, bijvoorbeeld over geld of ziekte

Het is heel vervelend als u geen sterke band voelt. U kunt zich daar schuldig over voelen. Bedenk dan dat het meestal wel goed komt. Laat uw negatieve gevoelens toe en probeer te begrijpen waarom u zich zo voelt. Geef uzelf de tijd en zorg voor rust door een dagritme te zoeken dat goed bij u past.

U kunt ook hulp zoeken bij anderen. Praat bijvoorbeeld met uw partner, vrienden, familie, uw huisarts, verloskundige, kraamverzorgende of het consultatiebureau. Blijf er niet alleen mee lopen. U hoeft zich er niet voor te schamen.

Vader of co-ouder: de band groeit
Het gebeurt regelmatig dat vaders of co-ouders in het begin nog geen sterke band voelen. Er is ook zo veel veranderd. Maak vaak contact met uw kind, knuffel hem of haar, verzorg uw kind en probeer veel te doen uw kind. Dat zijn de bouwstenen voor een goede band.

 

Deze informatie is afkomstig van Stichting Opvoeden.nl