
Dit is een gastblog, geschreven door YoungCapital
Moet jij op school ook vaak opdrachten in groepjes maken? Dat is hartstikke goed! Want voor bijna elke baan die je later kan krijgen, is het belangrijk dat je goed samen kunt werken met anderen. Maar het kan best moeilijk zijn om groepswerk duidelijk en eerlijk te verdelen. Daarom helpen deze tips om je groepsopdracht gezellig én handig aan te pakken.
Groepjes maken
Het is leuk om met je beste vrienden in een groepje te zitten, maar jullie moeten wel serieus aan het werk. Je kan dus niet alleen gezellig met elkaar kletsen. Kunnen jullie je samen goed concentreren en elkaar goed feedback geven? Dan is het leuk en nuttig om met elkaar samen te werken. Maar probeer ook eens met anderen uit je klas in een groepje te werken. Misschien kom je er achter dat dat leuker is dan je dacht!
Vergeet niet om offline af te spreken
Ken je dat je iets typt op Whatsapp en dat een vriend of vriendin dit heel anders begrijpt dan hoe jij het bedoeld had? Als je elkaar alleen via geschreven berichtjes spreekt, kan je boodschap verkeerd overkomen. De toon waarop je iets zegt en je lichaamstaal zijn namelijk belangrijke onderdelen van je communicatie en dit mis je bij Whatsappjes. Maak daarom ook tijd om in het echt over de opdracht te praten. Zo voorkom je miscommunicatie.
Maak handig gebruik van het internet
Niet elke app is even handig om mee samen te werken. Whatsapp is snel voor kleine vragen, maar voor het onthouden van deadlines en de taakverdeling kan je beter een mailtje sturen. Dan weet je zeker dat je de informatie niet kwijt raakt in een drukke Whatsappgroep. Maak je samen een presentatie of een geschreven verslag? Dan zijn Google Slides en Google Docs je beste vrienden. Hierin kan je makkelijk samen aan projecten werken.
Verdeel de taken
Het verdelen van de taken kan je beter in het echt doen dan via internet. Probeer voor iedereen een taak te vinden die goed bij diegene past. Soms merk je al snel dat een persoon makkelijk de leiding op zich neemt. Misschien vindt dit groepsgenootje het ook wel leuk om in de gaten te houden hoe de opdracht bij iedereen gaat en alles voor het inleveren nog een keer na te kijken. Probeer daarnaast de onderwerpen zo te verdelen dat iedereen zich op z’n gemak voelt met zijn of haar eigen onderwerp.
Wees niet bang om hulp te vragen
Eén van de voordelen van groepsopdrachten, is dat je samen bent met klasgenoten met verschillende talenten en interesses. Wees dus niet bang om hen om hulp te vragen. Samen overleggen kan juist heel handig zijn. En het leuke aan een groepsopdracht is dat je door een ander te helpen, ook jezelf aan een beter eindcijfer helpt!
Vier dat je klaar bent!
Moet je in een groepje aan een grote opdracht werken waar je best wat tijd aan kwijt bent? Dan is het leuk om van te voren een moment af te spreken waarop jullie samen gaan vieren dat de opdracht klaar is. Spreek bijvoorbeeld een pauze af waarin jullie allemaal iets lekkers meenemen. Of ga met je groepje gezellig een film kijken. Zo hebben jullie tijdens de opdracht al iets leuks om naar uit te kijken. Dat is goed voor de sfeer in de groep.
Deel dit artikel: