
Laat je je wel eens overhalen om iets te doen wat je niet wilt? Deed je het toch omdat de rest van de groep het ook deed? Groepsdruk komt in bijna elke groep voor. Soms heb je het niet eens door. Hoe blijf je de baas over jezelf?
Wat is groepsdruk?
Elke groep mensen heeft zijn eigen regels. Als groep bepaal je wat je wel en wat je niet doet. Als lid van de groep doe of laat je makkelijker dingen dan wanneer je alleen bent. Dit doe je omdat je er graag bij wilt horen. Groepsdruk kan ook plaatsvinden via social media, zoals WhatsApp of Instagram.
Positieve kant van groepsdruk
Als groep sta je sterk. Je kunt elkaar helpen op school of aanmoedigen op het sportveld. Met je vrienden kan je van alles bespreken. Je kunt ook leren van je vrienden. Vinden ze dat je iets niet goed doet, dan zullen ze je dat vertellen. Als je iets leuk en spannend vindt, maar je het normaal niet zou doen als je alleen bent, dan kan je vriendengroep net dat extra duwtje in je rug geven. Dat is positief.
Negatieve kant van groepsdruk
Erbij willen horen en daarvoor alles over hebben, kan ook vervelende gevolgen hebben. Anderen in jouw groep kunnen dingen doen die niet mogen of niet goed zijn. Dringen ze erop aan dat je meedoet, dan is dat niet fijn. Het kan zelfs schadelijk zijn. Denk maar eens aan gaan roken, drinken of met z’n allen iemand pesten. Het is moeilijk om tegen groepsdruk in te gaan. Je kan bang zijn om je vrienden kwijt te raken als je niet meedoet.
Nadelen van meegaan met de groep:
- Je verliest de controle over jezelf.
- Je kunt problemen thuis krijgen, of met school of andere instanties.
- Je kunt je laten overhalen om alcohol of drugs te gebruiken.
- Je kunt betrokken raken bij overtredingen van de groep.
Tips om met groepsdruk om te gaan
Als je last hebt van de groepsdruk, kunnen deze tips helpen:
- Maak van tevoren afspraken met jezelf over wat je wel en niet wilt. Dan ga je er minder snel in mee.
- Vertel de groep dat je zelf wilt beslissen of je meedoet en dat je daarvoor tijd nodig hebt.
- Moet je meteen beslissen? Loop dan weg.
- Vraag één van de vrienden die je vertrouwt of hij/zij met je wil praten.
- Maak altijd je eigen keuze, ook als de groep dat niet leuk vindt. Durf nee te zeggen.
- Praat ook eens met een buitenstaander over jouw vriendengroep.
Hulp nodig?
Vind je het moeilijk om met de groepsdruk om te gaan? Vraag dan om hulp. Ook als je bang bent om vrienden kwijt te raken, is het beter om voor jezelf op te komen. Praat met je ouders of andere mensen in je omgeving over hoe je met de groepsdruk om kunt gaan. Ook je mentor of de vertrouwenspersoon van school kan je advies geven. Je kunt ook altijd advies vragen aan iemand van het CJG. Dat is gratis.
Onze jeugdverpleegkundigen zijn op vaste dagen aanwezig op de middelbare scholen in Capelle. Je mag altijd binnen lopen als je vragen hebt of als je je verhaal kwijt wilt. Vraag aan je mentor wanneer de jeugdverpleegkundige op jouw school aanwezig is.
Wil je graag met iemand van het CJG praten, dan kan je contact met ons opnemen via het contactformulier op de contactpagina, door te bellen naar 010 24 23 200 of door een mailtje te sturen naar info@cjgcapelle.nl. Hier vind je meer informatie over wat wij voor jou kunnen doen.
Training volgen
Vind je het moeilijk om voor jezelf op te komen? Dan is onze gratis training ‘Beat It!’ misschien wel wat voor jou. Bij Beat It! leer je om voor jezelf op te komen en hoe je met lastige situaties om kunt gaan. Klik hier voor meer informatie over Beat It!
Hoe help je een ander?
Zie je dat een ander onder druk wordt gezet, dan kan je diegene helpen:
- Vraag de anderen om je vriend(in) met rust te laten.
- Neem diegene mee naar een andere plek.
- Luister goed naar wat hij of zij zegt en laat weten dat je hem of haar steunt.
- Zo laat je zien dat je als vriend het beste voor een ander wilt!
Bron: Infovoorjou.nl
Deel dit artikel: