Centrum voor Jeugd en Gezin | Capelle aan den IJssel

Gratis cursus ‘Pittige jaren’

Gratis cursus 'Pittige jaren'

Niet luisteren en boze buien horen bij jonge kinderen. Maar soms is deze periode erg pittig of zwaar. Wat kunt u bijvoorbeeld doen als uw 3-jarige dochtertje niet ophoudt met huilen omdat u ‘nee’ zegt? Hoe kunt u het beste reageren als uw 5-jarige zoontje zijn speelgoed uit frustratie door de kamer gooit? Wat moet u doen als u uw kind naar de gang stuurt, maar hij of zij steeds de woonkamer weer in komt?

De oudercursus ‘Pittige jaren’ kan u helpen.

Wat houdt de training in?
De training Pittige jaren richt zich op het versterken van opvoedvaardigheden van ouders en heeft als doel u te leren het gedrag van uw kind te veranderen. Door uw positieve aanpak leren uw kinderen beter omgaan met hun boosheid en worden hun sociale vaardigheden versterkt. Wetenschappelijk onderzoek heeft het positieve effect van Pittige jaren aangetoond.

Bijeenkomsten
De training wordt in groepsverband gegeven en bestaat uit 14 wekelijkse sessies van twee uur. Tijdens de training worden ervaringen uitgewisseld en ontvangt u veel informatie. We bespreken verschillende situaties en oefenen met elkaar. U krijgt daarnaast opdrachten mee waar u thuis mee aan de slag kunt. De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod:

  • Spelen met uw kind
  • Prijzen en belonen
  • Grenzen stellen
  • Omgaan met ongewenst gedrag

Voor wie is de training bestemd?
De training richt zich op ouders van jonge kinderen in de leeftijd van 3 t/m 8 jaar die druk, dwars of opstandig gedrag vertonen. Hierbij kunt u denken aan niet luisteren, boze buien, ruzie maken en over alles in discussie gaan.

Meer informatie
Meer informatie over de training kunt u vinden op de websites www.pittigejaren.nl en incredibleyears.com.

Kosten
Er zijn geen kosten verbonden aan deze cursus.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden via deze link (via het aanmeldformulier aan de rechterkant van de pagina). Maar ook telefonisch via 010 – 24 23 200, maandag t/m vrijdag van 08.15 tot 17.00 uur. De eerstvolgende training zal begin september 2018 van start gaan.

Ervaringen van andere ouders
Ervaringen van ouders die de training in 2017 hebben gevolgd:

  • “Door de training heb ik op het juiste moment de juiste benadering leren toepassen. Waardoor ik zelf rustiger werd en sneller ‘resultaat’ kreeg. Vooral luisteren naar je kind(eren) en rustig blijven heeft ervoor gezorgd dat de band beter werd en er een betere sfeer in huis kwam. Bovendien biedt het positief benaderen/belonen veel meer perspectief en heeft iedereen er heel veel baat bij.”
  • “Ik had veel strijd met mijn oudste dochter van ruim 4 jaar. Zij wilde veel op haar manier en het was vaak ongezellig in huis. Ik wist niet meer hoe ik haar nou echt kon bereiken, dat ze weer naar me zou luisteren. Totdat ik de cursus ging volgen en er achter kwam dat ik en mijn dochter elkaar moesten leren kennen. We gingen vaker samen spelen en daarin volgde ik haar. Nog steeds is het soms lastig hier tijd voor te vinden, maar ik blijf zoeken! Dit was de eerste stap in de positieve benadering die ik hier heb geleerd. Fantastisch; alle handvatten die ik er heb gekregen! Al val ik nog vaak terug in oude gewoonten, ik heb hiermee wel een manier aangeleerd die ik me meer en meer eigen maak!”
  • “Heel leerzaam, maar vooral inzicht gegeven in mijn eigen invloed op mijn dochter door te prijzen en echt even tijd samen maken.”
  • “Ik heb mijn kind beter leren begrijpen, meer positieve aandacht en het is veel gezelliger thuis. Wij, ouders en dochter, zijn op de juiste weg.”
  • “Het was even schrikken toen ik goed besefte welke belasting deze training zou hebben. Je moet wel weer huiswerk maken…! Maar de resultaten die je langzamerhand boekt zijn het waard!!! Mijn kinderen hebben ouders die liefdevol zijn, maar soms niet helemaal wisten hoe ze te stimuleren en hoe ze adequaat moesten reageren in conflictsituaties. Vanuit een liefdevolle, begripvolle en respectvolle benadering het gedrag van je kinderen beïnvloeden is een automatische gedachte maar niet per definitie een automatische gedraging. En dat heb ik ingezien en geleerd om het te doen!!!”