Hoe zorg ik voor een goede verdeling van schermtijd?

Het is belangrijk om je kind te begeleiden bij mediagebruik. Zorg ervoor dat mediagebruik niet de belangrijkste activiteit is van je kind. Het moet bestaan naast activiteiten als school, sport en bewegen en met vrienden afspreken.

Te veel gebruik is nooit goed

Veel ouders zijn bezorgd over het mediagebruik van hun kinderen, omdat het slecht kan zijn voor hun gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan overgewicht, slaapproblemen en andere gezondheidsklachten. Het onderzoek hierover heeft nog niet één duidelijke conclusie. Wetenschappers zijn het nog niet met elkaar eens. Toch is het wel belangrijk dat ouders zich bewust zijn van eventuele risico’s. Wat vooral belangrijk is: te veel gebruik is nooit goed.

Wil je wat meer informatie over hoe lang je kind per dag achter een beeldscherm mag zitten? Klik dan hier om meer te lezen.

Zorg voor genoeg beweging

Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) zouden kinderen en jongeren minimaal een uur per dag matig tot intensief moeten bewegen. Dat kan buitenspelen zijn of sporten. Maar actief bewegen via spellen als Just Dance of Ring Fit Adventure zijn ook opties. Zo combineer je het beeldschermgebruik met een gezonde activiteit.

Maak duidelijke afspraken

  • Maak goede afspraken over schermtijd.
  • Moedig je kind aan om regelmatig van houding te wisselen, minimaal om de 20 tot 30 minuten.
  • Laat je kinderen de tablet, mobiel of laptop liggend op de buik of zittend aan tafel gebruiken. Rechtop aan tafel zitten met de voeten stevig op de grond is ook aan te raden.
  • Houd je aan de regel ’20-20-2′. Na 20 minuten achter elkaar achter een beeldscherm zitten of bij een andere ‘dichtbij’-activiteit zoals lezen, moet je kind 20 seconden in de verte kijken en per dag 2 uur naar buiten gaan.

Zorg voor een goede nachtrust

Jongeren (13-18 jaar) die dagelijks een scherm gebruiken in het uur voor het slapen, hebben meer slaapklachten. Zij vallen later in slaap, slapen korter en worden ‘s nachts wakker. Het is belangrijk om goede afspraken te maken over het schermgebruik voor het slapengaan. Probeer het zoveel mogelijk te beperken. En probeer je er zelf ook aan te houden!

Bron: NJI