Goed contact met je puber: tips

In de puberteit verandert er veel voor je kind. Hij of zij wordt steeds zelfstandiger en ontdekt de eigen identiteit. Dat kan soms eigenwijs of dwars gedrag veroorzaken. Hoe houd je goed contact met je kind tijdens de puberteit?

Wil je het contact met je puber verbeteren? Denk dan aan deze grote lijnen.

Toon interesse

Laat zien dat je interesse hebt in je kind. Vraag je puber hoe het met hem of haar gaat. Zeg niet meteen wat jij ergens van vindt. Dan voelt het voor je kind al snel als een ‘preek’ – en daar hebben pubers geen zin in. Lees meer over aandacht geven aan je puber

Neem je kind serieus

Neem de wensen, gevoelens en ideeën van je puber serieus. Dat is beter voor het zelfrespect van je kind. Natuurlijk betekent dat niet dat je alles goed moet vinden.

Houd vast aan je normen en waarden

Houd vast aan de normen en waarden die jij belangrijk vindt. Je puber vindt dit misschien onzin, maar als je duidelijk laat zien waar jij voor staat, ben je betrouwbaar. Dat is fijn voor je kind.

Maak duidelijke regels

Praat over regels en grenzen. Maak samen duidelijke regels en geef advies. In de puberteit moet je wat vaker onderhandelen. Je wordt steeds minder opvoeder en steeds meer ‘adviseur’. Lees meer over onderhandelen met je puber

Vertrouw erop dat het goed komt

Je puber is niet opeens een ander mens, het is geen vreemde. Jouw kind blijft hetzelfde, maar sommige eigenschappen worden in de puberteit duidelijker. Andere eigenschappen verdwijnen juist.

Vertrouw op jezelf als ouder

Je puber wil geen perfecte ouders en je kind wil heus niet dat je het altijd begrijpt. Het is normaal dat jongeren zich tijdens de puberteit van hun ouders losmaken. Zelfstandigheid wordt steeds belangrijker. Ze willen niet meer van hun ouders afhankelijk zijn en vragen liever leeftijdsgenoten om advies. Dat betekent niet dat jouw mening als ouder er niet meer toe doet. Ouders en gezin zijn net zo belangrijk als de vriendengroep. Beiden vullen elkaar aan.
Lees meer over zelfstandig worden

Bekijk het eens van een afstandje

De puberteit is spannend. Wat voor mens wordt je puber? Als je zo denkt, begrijp je je kind beter. Je hoeft je niet altijd zorgen te maken. Kijk maar eens van een afstandje, als toeschouwer, naar je kind. Zo zie je beter hoe je zoon of dochter probeert om volwassen te worden. Daar kun je trots op zijn.

Bron: Opvoedinformatie Nederland
Meer opvoedinformatie over de puberteit

Deel dit artikel: