Hoe help je je kind gezond omgaan met schermen?

Kinderen groeien tegenwoordig op met beeldschermen om hun heen. Ze kijken naar de tv, spelen op de tablet en doen dingen op de telefoon of computer. Er zijn hierdoor veel mooie dingen mogelijk, maar er zijn ook risico’s bij het te veel naar schermen kijken. In dit artikel lees je hoe je hier goed rekening mee kan houden.

Welke invloed hebben schermen op kinderen?

Kinderen die veel tijd voor een scherm doorbrengen, kunnen daar problemen van krijgen. Ze kunnen last krijgen van hun ogen, nek en rug. Doordat ze weinig bewegen kunnen ze ook makkelijker te dik worden. Daarnaast kunnen ze moeite krijgen met opletten, met andere mensen omgaan en met slapen.

Maar niet alles aan schermen is slecht. Computers en telefoons kunnen kinderen ook helpen om dingen te leren. Het gaat dus niet alleen om hoe lang kinderen naar een scherm kijken, maar ook om wat ze op het scherm doen.

Hoeveel tijd achter een scherm?

Per leeftijd is er een verschil in hoeveel tijd een kind maximaal achter een scherm zou moeten zitten. Vanaf twee jaar kunnen kinderen steeds meer schermtijd aan, maar dat betekent natuurlijk niet dat meer schermtijd het beste is voor jouw kind. Er zijn geen harde regels, maar er zijn wel algemene richtlijnen.

  • Baby’s en hele kleine kinderen (0-2 jaar): Het is het beste als deze kinderen niet of zo weinig mogelijk achter een scherm zitten. Voor hun ontwikkeling is het belangrijk om te bewegen, te spelen en om genoeg te slapen. Beeldschermen hebben daar een slechte invloed op.
  • Kleine kinderen (2-5 jaar): Op deze leeftijd kunnen kinderen maximaal 1 uur per dag achter een scherm zitten. Probeer ze niet langer dan 10 tot 15 minuten per keer naar een scherm te laten kijken. Het is het beste om dit midden op de dag te doen. Laat je kind niet rond het avondeten of rond bedtijd achter een scherm zitten, dan komt hij moeilijker in slaap.
  • Kinderen (6-8 jaar): Deze kinderen mogen maximaal 1 uur per dag achter een scherm zitten. Op deze leeftijd mag dat per keer al iets langer zijn, bijvoorbeeld 2 keer 30 minuten.
  • Kinderen (8-12 jaar): Op deze leeftijd wordt een maximale schermtijd van 1 tot 2 uur per dag geadviseerd. Let op dat ze vooral ook tijd overhouden voor school, buiten spelen en andere dingen.
  • Tieners (12-18 jaar): Voor school werken tieners vaak op beeldschermen. Buiten het schoolwerk om is het advies om ze niet meer dan 3 uur per dag achter een beeldscherm te laten zitten.

Tips voor een goede omgang met schermen

  1. Maak duidelijke afspraken: Zeg hoe lang je kind achter een scherm mag zitten en hou je aan die afspraken.
  2. Laat je kind bewegen: Het is belangrijk dat je kind veel beweegt. Laat je kind buiten spelen en sporten. Vaak vinden kinderen het zelf ook leuker om actief bezig te zijn.
  3. Gebruik een scherm niet als oppas: Het is makkelijk om je kind rustig te houden met een scherm. Dit is natuurlijk soms een fijn hulpmiddel, maar gebruik het niet te vaak.
  4. Geef het goede voorbeeld: Laat zien dat je zelf ook niet de hele tijd op je telefoon of computer zit. Dit helpt om ervoor te zorgen dat je kind zich ook niet voelt alsof hij iets mist.
  5. Kies goede dingen op het scherm: Kies voor dingen die je kind iets leren. Een scherm kan ook goed zijn, als je kind de juiste dingen doet.

Hou in gedachten dat alle kinderen anders zijn. Sommige kinderen worden heel druk als ze veel tijd voor een scherm doorbrengen. Andere kinderen worden juist heel rustig en doen weinig. Hoe een kind reageert hangt af van hoe het kind is en wat het kind op het scherm doet. Kijk dus goed naar hoe jouw kind op schermen reageert en pas de tips op je eigen manier toe.

Bronnen: Opvoeden.nl & Ouders van Nu