
Voor de meeste gamers is gamen een leuke hobby met allerlei voordelen. Maar hoe houd je gamen leuk? Wat kun je doen om te zorgen dat je geen gameverslaving krijgt? En wat als je eigenlijk minder zou willen gamen? Deze tips kunnen helpen.
Gamen leuk houden
Tip 1: Stop 1 uur voor je naar bed gaat met gamen
Als je gamet ben je extra alert, wakker en geconcentreerd. Spanning, opwinding en adrenaline verhogen. Hierdoor val je misschien moeilijker in slaap en word je ‘s nachts vaker wakker tussendoor. Je slaapt waarschijnlijk beter als je minimaal een uur van tevoren ontspant, zonder te gamen of naar beeldschermen te kijken.
Tip 2: Let op je zithouding
Om schouder-, nek-, rug- en hoofdpijn te voorkomen is het belangrijk om te letten op je zithouding. Let op dat je niet voorover gebogen zit, houd het beeldscherm op ooghoogte en zet je voeten plat op de grond. Het is goed om regelmatig af te wisselen van zithouding en af en toe te bewegen. Zo voorkom je dat er te lang spanning op dezelfde spieren staat.
Tip 3: Beweeg tussendoor
Lang achter elkaar stilzitten is niet goed voor je. Sta dus regelmatig even op om te bewegen, loop weg van je scherm en pak bijvoorbeeld wat te drinken.
Minder gamen/gameverslaving voorkomen
Tip 4: Schrijf op wat voor jou de voordelen en nadelen zijn van gamen
Meestal is gamen een leuke tijdsbesteding. Schrijf eens op hoe dit voor jou is: wat vind je zo leuk aan gamen? Merk je ook nadelen voor jezelf of voor anderen in je omgeving? Zijn er redenen waarom je minder wilt gamen? Als je een doel wilt stellen om minder tijd te besteden aan gamen, bewaar dit lijstje dan ergens waar je het vaak tegenkomt.
Tip 5: Houd een gamedagboek bij
Houd twee weken bij wanneer en hoe lang je gamet. Zo ontdek je hoe vaak je eigenlijk gamet en kan je onderzoeken of er bijvoorbeeld een patroon zit in het gamen. Op welke dagen en tijden game je? En wat is de aanleiding? Gamen kan zo automatisch zijn geworden dat je het doet zonder erover na te denken. Misschien game je soms omdat je stress hebt, omdat je je anders verveelt of als uitlaatklep na een ruzie.
Houd ook bij wat je andere activiteiten zijn en hoe lang je daarmee bezig bent. Je kunt per dag eens bekijken waar je je tijd aan besteedt. Hoe is de verhouding tussen gamen en andere activiteiten zoals school, huiswerk, je bijbaan, slapen, offline sociale contacten en sporten? Hoe zou je willen dat je week er uit ziet? Het kan natuurlijk dat je vindt dat er een goede balans is en dat je het zo wilt houden. Maar misschien wil of moet je eigenlijk meer tijd besteden aan andere dingen. Zorg ervoor dat het gamen dingen als genoeg bewegen, sociale contacten, school of je bijbaan niet in de weg gaan zitten.
Tip 6: Maak afspraken met jezelf en met anderen
Wil je graag minder gamen? Maak dan afspraken met jezelf en met anderen, bijvoorbeeld over wanneer en hoe lang je wilt gamen. Als je gaat gamen, bedenk dan van tevoren wanneer je weer wilt stoppen. Het kan helpen om dit tegen anderen te zeggen, bijvoorbeeld tegen de mensen met wie je gamet of tegen je ouders. Dat kan een stok achter de deur zijn. Je kan ook dagen inplannen waarop je niet wilt gamen, maar andere dingen wilt doen. Bedenk van tevoren wat je gaat doen.
Tip 7: Bedenk of er situaties zijn waarin je het moeilijk vindt om niet te gamen
Of wanneer je het moeilijk vindt om het bij een bepaald aantal uur te houden, bijvoorbeeld in het weekend. Bedenk van tevoren wat je dan kunt doen. Het kan bijvoorbeeld helpen om afspraken te maken met vrienden of familie, afleiding te zoeken en om een andere activiteit te bedenken die je in plaats van het gamen kunt doen.
Tip 8: Bedenk alternatieven
Wat vind je naast gamen nog meer leuk om te doen? Schrijf dit eventueel ergens op, zodat je altijd een alternatief weet als je de neiging hebt om te gaan gamen.
Tip 9: Blokkeer tijdelijk apps
Als je gamet op je telefoon of social media minder wilt gebruiken, kan het helpen om een ‘App Blocker’ te installeren. Daarmee kun je van tevoren instellen dat bepaalde apps op je telefoon geblokkeerd zijn op tijden dat je met jezelf of met anderen hebt afgesproken om niet te gaan gamen (of op social media te gaan). Dat kan ook handig zijn voor school of werk.
Tip 10: Praat met anderen over het gamen
Misschien word je wel eens gek van je ouders of van anderen in je omgeving, omdat ze vaak klagen dat je te veel gamet. Het kan zijn dat ze niet goed snappen waarom je gamet en wat je daar zo leuk aan vindt. Ze vinden misschien dat je beter andere dingen kunt doen, zoals met vrienden afspreken of gezellig met het gezin iets leuks doen. Ze weten er waarschijnlijk weinig vanaf. Jij bent de expert, dus je kunt misschien eens rustig uitleggen wat voor games je speelt en wat je er leuk aan vindt. Je kunt ze ook eens mee laten kijken als je speelt. Tijdens het gamen kun je uitleggen wat er gebeurt en waarom het bijvoorbeeld vervelend is om tijdens het spelen steeds gestoord te worden of ineens te moeten stoppen. En dat je daarom soms geïrriteerd reageert of niet meteen stopt met spelen als dat van je gevraagd wordt.
Vraag welke zorgen ze precies hebben over het gamen. Waarom vinden ze het vervelend dat je dit zo graag doet? Kijk bijvoorbeeld samen eens naar de voor- en nadelen van gamen. Als ze bang zijn dat je verslaafd raakt, kun je samen bedenken hoe je dit kunt voorkomen.
Test: ben jij gameverslaafd?
Op de website van Gamen Info kun je een test doen om uit te vinden of gamen voor jou een leuke hobby is of een probleem. Je vindt er ook veel informatie en tips over gamen.
Bron: Gamen Info
Deel dit artikel: