Gezond eten in de zomervakantie: tips

De zomervakantie is begonnen. Lekker veel tijd voor elkaar, lange dagen buiten, niks hoeven en op elke mooie zomeravond de barbecue aansteken. Gezond eten schiet er daardoor nogal eens bij in. Hoe zorg je ervoor dat je kind ook in de zomervakantie gezond blijft eten? Lees deze tips van ‘Ouders van Nu’!

Tip 1: Vast eetritme

Een bakje yoghurt op de bank en ‘s avonds eten in de tuin. Helemaal niet erg natuurlijk dat jullie nu eens niet aan een gedekte tafel aanschuiven. Probeer wel zo veel mogelijk de vaste eetmomenten op een dag aan te houden. Dus ontbijt, lunch en diner, met twee of drie snackmomenten tussendoor.

Tip 2: Drinken, drinken, drinken

Heel belangrijk met warm weer – in het buitenland of gewoon in Nederland – is om genoeg te drinken. Zeker voor kinderen. Weersta de verleiding om onderweg of op de camping telkens een flesje frisdrank of pakje sap uit te delen als je kind dorst heeft. Water is dorstlessender en een stuk gezonder. En als je een flinke karaf vult met bijvoorbeeld komkommer of fruit, dan krijgt het een lekker smaakje (waar je als ouder ook van geniet).

Tip 3: Doseren

Bij warm weer is het heerlijk om te barbecueën. Dat hoeft niet te betekenen dat je kinderen opeens ongezond of heel veel hoeven te eten. Halveer bijvoorbeeld de hamburgers: kinderen hebben vaak echt wel genoeg aan 50 gram vlees. Leg ook eens wat groente op de barbecue (lekker kluiven van een maïskolf!) en laat je kind kiezen uit een of twee sausjes. Ook goed om in de gaten te houden: in kant en klare salades zitten vaak veel suikers en vetten. Maak liever zelf een groene salade voor bij het vlees. Of geef groentespiesjes: dat ziet er leuk uit, vult ook en is een stuk gezonder.

Tip 4: Een goede planning is goud waard

Of je nou twee uur in de auto zit naar de Efteling of twintig uur onderweg bent naar Kroatië: het is goed om van tevoren te bedenken hoe je het eten van je kind aan gaat pakken. Lunchen jullie onderweg of haal je een ijsje in het pretpark en neem je boterhammen mee? Door een plan te maken, ben je minder vatbaar voor (onverwachte) verleidingen en komt je kind de dag gezonder door.

Tip 5: Goed voorbeeld doet…

Inderdaad, volgen. Zin in een ijsje? Kies liever voor waterijs of één bolletje als je een keer trakteert bij de Italiaan. Zelf ijsjes maken is ook leuk en lekker! Trek in een hartig tussendoortje? Kies dan voor een handje nootjes in plaats van een (grote) zak chips.

Bron: Ouders van Nu

Deel dit artikel: