Geldzorgen, hoe ga je hiermee om binnen het gezin?

Ongeveer een op de vijftien kinderen groeit op in armoede. Dat hoeft geen probleem te zijn voor kinderen. In de meeste gezinnen met geldproblemen is de band tussen ouders en kinderen goed. Geldzorgen leveren wel stress op, dat is niet gek. Jij hebt als ouder veel aan je hoofd en maakt je zorgen over de toekomst van je gezin. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je kind daar zo weinig mogelijk last van heeft?

Zorg goed voor jezelf

Je kunt meer hebben als je gezond bent en tijd en aandacht geeft aan voeding, slaap, beweging en je mentale gezondheid. Zoek daarom steun en ontspanning voor jezelf. Afleiding helpt, ook bij het opvoeden. En word je toch een keer boos, los het probleem dan goed op:

  • Praat erover met je kinderen (en partner) en zoek steun in je netwerk.
  • Leg uit dat de stress je soms even teveel wordt.
  • Bied je excuses aan als dit nodig is.
  • Maak het weer goed. Knuffel, klets, giechel samen en wees mild voor jezelf en elkaar.

Maak op een rustig moment een plan om de volgende keer te voorkomen dat het uit de hand loopt. Spreek met elkaar af dat je probeert begrip voor elkaar te hebben, ook als de ander boos wordt. Zeg dan bijvoorbeeld: ‘Volgens mij wordt het je even teveel. Zullen we een time-out doen?’

Praat erover met je kind

  • Armoede kan leiden tot een gevoel van schaamte, ook bij kinderen en jongeren. Praat erover en laat zien dat het niets is om je voor te schamen of om te verbergen.
  • Wees eerlijk tegen je kinderen als jullie iets niet kunnen doen vanwege geldgebrek. Laat kinderen vooral ook weten dat het niet hun schuld is en dat het niet hun taak is om het op te lossen.
  • Het allerbelangrijkste voor kinderen is dat ze thuis met veel liefde opgroeien. Hoe jij omgaat met je kinderen is belangrijker dan de spullen die zij krijgen en betaalde dingen die je met hen doet. Er is genoeg te doen dat weinig of geen geld kost. Klik hier om een aantal leuke tips te lezen.

Doe het niet alleen

Om hulp en steun vragen is helemaal niet gek. Praat met andere opvoeders die je kent, met het wijkteam of je huisarts. Doe dat zeker wanneer je merkt dat de spanningen oplopen en het invloed heeft op hoe je je voelt. Als je voor je kind iets niet kunt betalen, kun je gebruikmaken van tegemoetkomingen en regelingen. Je kunt ook hulp krijgen bij het op orde brengen van je geldzaken. Klik hier om hier meer over te lezen.

Als het niet goed met je gaat

Merk je dat het niet goed met je gaat? Er zijn meerdere organisaties die voor jou klaarstaan. Ben je op zoek naar hulp bij het opvoeden in jouw buurt? Neem dan eens contact op met het CJG. Klik hier om onze contactgegevens en de verschillende opties te bekijken.

Bron: NJI