
Steeds meer jongeren worden online afgeperst met naaktfoto’s of video’s. Wat kun je doen als jouw kind in zo’n situatie zit? Lees deze tips van Helpwanted.
Stel: je kind heeft in een chatsessie de webcam aangezet en heeft naakt geposeerd of seksuele handelingen verricht. Nu blijkt de ander dit te hebben opgenomen en dreigt hij of zij de video online te zetten. Of je kind heeft een naaktfoto van zichzelf aan iemand gestuurd en nu dreigt diegene het bericht online te zetten, bijvoorbeeld op Facebook.
Het is belangrijk om te beseffen dat dit veel voorkomt. Het is vooral raadzaam om niet op de bedreigingen in te gaan. Als je kind dat wel doet, kunnen de bedreigingen erger worden en de macht van de dader groter. Ook nadat geld is overgemaakt, loopt je kind het risico om daarna nog meer geld over te moeten maken.
Is het strafbaar?
Een foto of video van jouw kind is strafbaar als:
- Hij of zij naakt op de foto of video te zien is
- Je kind op erotische wijze poseert of seksuele handelingen verricht
- Hij of zij jonger is dan 18 jaar
Als de foto of video (nog) niet online staat, maar je kind wordt gechanteerd en mogelijk zelfs gevraagd om geld over te maken, dan is dat ook strafbaar. De dader maakt zich dan schuldig aan bedreiging/afpersing. Als de dader de foto of video online plaatst, dan maakt hij of zij zich bovendien schuldig aan de verspreiding van kinderporno. Jullie kunnen in beide gevallen aangifte doen bij de politie. Lees hieronder meer.
Wat kun je doen?
De foto of video staat (nog) niet online, maar je kind wordt gechanteerd
In deze situatie kan je kind het beste het contact direct verbreken door diegene te blokkeren en te verwijderen uit de vriendenlijst. Daarnaast is het raadzaam om diegene te rapporteren bij de chatdienst waar zij contact met elkaar hebben gehad.
Heeft je kind al geld overgemaakt via Western Union? In sommige gevallen vergoedt Western Union de schade. Op de website van Western Union vind je meer informatie.
De foto of video staat online
- Maak een screenshot met de URL in beeld. Vraag daarna aan degene die het heeft geplaatst om de foto of video te verwijderen. Lukt dat niet, vraag dan de website om de foto te verwijderen. Vaak staat onderaan een website een link naar ‘contact’, ‘abuse’ of ‘help’. Voor contact met social media websites heeft Helpwanted handleidingen gemaakt: klik hier om de handleidingen te bekijken.
- Leg in de mail naar de website uit dat jouw zoon of dochter op de website staat zonder dat jullie daar toestemming voor hebben gegeven. Meld ook de leeftijd van je kind en dat jullie de foto/video verwijderd willen hebben.
- Zorg ervoor dat je kind een Google Alert van zijn of haar naam instelt. Zodra er iets op een website verschijnt, ontvangt je kind daarvan een bericht en kunnen jullie daar actie tegen ondernemen.
- Jullie kunnen naar de politie gaan. Als je zoon of dochter minderjarig is, ga dan samen. Dan is de kans groter dat de politie de melding serieus neemt. Bij de politie krijgen jullie eerst een intakegesprek. Tijdens dat gesprek horen jullie of aangifte mogelijk is en wat dit voor jullie betekent. Neem zo veel mogelijk bewijs mee zoals informatie over degene die jouw kind onder druk zet, maar ook screenshots van de beelden en gesprekken die zijn gevoerd.
Voorkomen
Wat kun je doen om de risico’s bij jouw kind zo klein mogelijk te houden? Op de website van Helpwanted vind je tips.
Onderzoek naar financiële afpersing bij jongens
Helpwanted doet op dit moment onderzoek naar financiële afpersing met naaktvideo’s of –foto’s onder jongens tot en met 26 jaar. Het onderzoek is gestart naar aanleiding van de hoge cijfers van financiële afpersing onder jongens. Vorig jaar verdubbelde het aantal jongens dat daar melding van maakte ten opzichte van 2017. Jongens die financieel zijn afgeperst kunnen anoniem een online vragenlijst invullen. De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt om de zorg- en hulpverlening van online seksueel misbruik te verbeteren. Meer informatie over het onderzoek
Meer lezen
Op de website van Helpwanted vind je nog meer informatie over online seksueel misbruik. Naast informatie voor ouders/verzorgers is er ook een gedeelte voor kinderen en jongeren.
Deel dit artikel: