Gebroken nachten: lees deze tips

Als je een pasgeboren baby hebt, kan de moeheid die daarbij komt kijken best zwaar zijn. Hoe houd je de gebroken nachten beter vol? ‘Ouders van Nu’ geeft vijf tips.

Tip 1: Slaap als je baby slaapt

De beste tip om vermoeidheid tegen te gaan is slapen als je baby slaapt. Dat kan best lastig zijn, vooral als je een type bent dat snel even wat mails wil beantwoorden of wasjes wil doen als je je handen vrij hebt. Besef dat slapen in deze periode de meest nuttige keuze is. Na een dutje kun je veel meer aan en overeind blijven is nu het belangrijkst. Ga er dus goed voor liggen, zet je telefoon uit en doe de gordijnen dicht. Elk uur slaap is meegenomen en zelfs als slapen écht niet lukt, kost dit je tenminste even geen energie.

Tip 2: Slaap ‘s middags zo veel mogelijk bij

Houd het middagdutje zo lang mogelijk in stand. Kun je ondanks je grote moeheid niet slapen? Probeer dan eens een meditatie. Dat brengt je ook tot rust en kan zelfs nieuwe energie geven. Er zijn allerlei handige apps met fijne stemmen voor.

Tip 3: Laat je niet gek maken door succesverhalen van anderen

Hoor je andere ouders zeggen dat hun kind na een maand al doorsliep? Dat betekent meestal vijf uur aan één stuk, en niet de hele nacht. Hoe dan ook: laat je niet onzeker maken door succesverhalen van anderen. Iedere baby heeft nu eenmaal zijn of haar eigen tempo, ook bij het wennen aan een dag- en nachtritme. Denk niet dat je iets verkeerd doet, maar bekijk het per dag en weet dat die eerste heerlijke nacht écht gaat komen. Misschien wel sneller dan je nu denkt.

Tip 4: Ga ‘voorslapen’

Duik om 20:00 uur je bed in. Dan heb je al wat uurtjes slaap gehad voordat je baby honger krijgt. De laatste voeding kun je ook door je partner laten doen, zodat je er met wat geluk al een halve nacht aan uren op hebt zitten voor je er weer uit moet. Als vroeg naar bed gaan wennen voor je is, doe dan (tijdelijk) je telefoon, tablet en tv uit na het eten. Hoe langer geen prikkels voor het slapengaan, hoe makkelijker je in slaap valt.

Tip 5: Verdeel de voedingen

Je kunt met je partner afspreken dat jullie om de beurt de nachtvoedingen doen, zodat de ander zes of zeven uur slaap kan pakken. Geef je borstvoeding, dan kun je flesjes kolven. De eerste weken kunnen je borsten nogal stuwen als ze zes uur lang niet worden aangeraakt, waar je alsnog wakker van kunt worden. Het helpt als je vlak voor het slapengaan nog even kolft.

Heb je vragen over het opgroeien of opvoeden van je kind? Of heb je vragen over de borstvoeding? Neem dan contact met ons op, bijvoorbeeld via de advieslijn. Of stel je vragen aan de jeugdverpleegkundige of jeugdarts tijdens het bezoek aan het consultatiebureau.

Bron: Ouders van Nu

Deel dit artikel: