Fopspeen en duimen

Ouders geven baby’s vaak een fopspeen, omdat baby’s dan rustiger worden. Sommige kinderen zuigen op hun duim of vingers. Lees hieronder meer over de speen en duimen.

Wanneer een fopspeen gebruiken?

Je kunt je kind een fopspeen geven als de borstvoeding of flesvoeding zonder problemen verloopt. Uit onderzoek blijkt dat je het risico van wiegendood tijdens het slapen mogelijk kunt verkleinen door je kind een fopspeen te geven.

Probeer de fopspeen alleen te gebruiken bij het in slaap vallen en als troosthulpje wanneer je baby zich duidelijk ongemakkelijk voelt of vermoeid is. Gebruik de speen niet de hele dag door.

Let op! Stop de speen niet eerst in je eigen mond en daarna in de mond van je baby. Zo kun je infecties overdragen.

Wat voor speen?

Een fopspeen moet stevig zijn, met gaatjes in het schild dat tegen het mondje aan zit. Met een speciaal koord kun je de speen vastmaken aan de kleding. Let op dat het koordje niet te lang is. Gebruik daar geen ander touwtje voor, want je kind kan daarin stikken. Gebruik in bed geen speenkoordje. Als het koordje los raakt, is dit gevaarlijk.

Fopspeen en borstvoeding

Probeer de fopspeen nog niet te veel te geven in de eerste twee weken na de geboorte of als de borstvoeding nog niet goed verloopt. De fopspeen kan er voor zorgen dat de duur van het borstvoeding geven korter wordt. Troosten kan ook door je baby te wiegen of aan de borst te leggen.

Open mond gedrag

Bij open mond gedrag blijft de mond van je baby een beetje openstaan. Dit kan een gevolg zijn van het duimen of het gebruik van de speen. De tong hangt slap tussen de lippen. Wanneer je kind gaat praten, heeft hij of zij door de slappe mondspieren soms moeite met het uitspreken van medeklinkers.

Ook bij een verkoudheid slaapt je kind soms met open mond, omdat hij of zij dan niet goed door de neus kan ademen. Ook door langere perioden van verkoudheden kan een kind open mond gedrag ontwikkelen.

Duimen en scheefgroei van het gebit

Als kinderen nog duimen wanneer ze tanden krijgen, lopen ze het risico dat hun tanden naar voren gaan staan en dat de kaak vervormt. Je kunt voorkomen dat je kind gaat duimen door hem of haar een fopspeen te geven zodra hij of zij op de duim of vingers gaat zuigen.

Een speen heeft minder invloed op het gebit, maar te lang blijven ‘spenen’ is niet goed. Leer spenen daarom ook weer af.

De fopspeen en duimen afleren

Als je kind 9 maanden is, kun je het gebruik van de speen afbouwen. Gebruik de fopspeen dan hooguit nog bij het inslapen. Duimen afleren is iets lastiger. Dat gebeurt vaak pas als je kind iets ouder is. De meeste kinderen houden op met duimen als ze ongeveer 4 jaar zijn.

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Klik hier voor meer opvoedinformatie

Deel dit artikel: