Centrum voor Jeugd en Gezin | Capelle aan den IJssel

Feestdagen stress? Tips om samen te ontspannen

Feestdagen stress? Tips om samen te ontspannen

Morgen is het kerst, volgende week oud en nieuw. Dat kunnen drukke dagen zijn met veel prikkels. Dan is niets zo fijn als tussendoor even lekker ontspannen. Hoe kun je samen met je kinderen ontspannen? Lees deze tips.

Tekenen of schilderen
Tekenen werkt ontspannend. Niet alleen voor je kind, maar ook voor jou als ouder is het een goede manier om je te ontspannen. Doordat je je op de tekening focust, vallen andere gedachten even weg. Daarnaast kun je in een tekening je emoties kwijt. Je kunt vrij tekenen of schilderen, maar ook kleurplaten inkleuren is een fijne manier om even tijd te maken voor jezelf en voor je kind. Er zijn ook speciale kleurplaten voor volwassenen.

Muziek luisteren of muziek maken
Samen met je kind zingen of dansen en zo stoom afblazen, of juist lekker rustig op de bank zitten en luisteren. Muziek kan je stemming snel veranderen en je stress verlagen. Gebruik up-tempo muziek als je je vrolijker of energieker wilt voelen en ontspannende muziek als je rust wilt creëren. Ook zelf muziek maken werkt goed.

In de tuin werken
In de tuin werken is voor veel mensen rustgevend en ontspannend. Ook in de winter is er genoeg te doen: dode bladeren opruimen, dorre planten weghalen en tuinmeubelen schoonmaken. Lekker met je handen bezig zijn en focussen op één ding, dat werkt ontspannend. Daarnaast ben je gezellig samen bezig. Kinderen vinden het vaak leuk om te helpen, zeker als je ze een eigen taak geeft. Bijvoorbeeld het schoonmaken van de tuinstoelen. De tuin wordt er mooier van, en jullie rustiger!

Dieren
Spelen met dieren, zoals een hond, kat, cavia of zelfs alleen maar kijken naar de vissen in een aquarium, werkt ontspannend. Bovendien vinden de meeste kinderen het leuk om met dieren om te gaan. Zelf geen huisdieren? Vraag eens of je de hond van de buren mag uitlaten of de konijnen een keer mag voeren. Of ga samen een middagje naar de kinderboerderij.

Samen schrijven
Schrijven over wat je bezighoudt, heeft veel voordelen. Door op te schrijven wat je voelt ontstaat er weer ruimte en rust in je hoofd voor andere dingen. Je kunt samen opschrijven hoe de dag was, wat je van een bepaalde activiteit vond of gewoon waar je op dat moment aan denkt. Ook als je kind nog niet kan schrijven, kun je dit toepassen. Je kunt je kind bijvoorbeeld zijn of haar verhaal laten tekenen. Ook een getekend verhaal geeft gevoelens weer.

Wandelen
Bewegen is een goede manier om je spanning te verminderen. Bewegen kan altijd! Ook als je kinderen nog te jong zijn om zelf te lopen, kun je ze in de wandelwagen met je meenemen. Bewegen kan natuurlijk ook op andere manieren dan door een wandeling te maken. Denk bijvoorbeeld aan samen voetballen.

 

Bron: Confront