
Op vakantie eet je vaak anders. In andere landen zijn andere gewoontes en ander eten. Het is leuk om samen met je kinderen nieuwe dingen te proeven. Daarnaast heb je op vakantie vaak een ander ritme, wat het lastig kan maken om gezond te blijven eten. Ook is het belangrijk om op vakantie goed te letten op de veiligheid van eten, zodat je niet ziek wordt. Hieronder vind je tips!
Iets nieuws proeven
Ga je op vakantie naar het buitenland? Daar zijn vaak andere eetgewoontes. Denk maar eens aan een echt Engels ontbijt of Italiaanse salades en pizza’s. Het is leuk om je kind op vakantie iets nieuws te laten proberen. Vertel hem of haar over het eten in dit land en laat je kind proeven. Tips:
- Neem je kind mee naar de supermarkt of de markt. Leg bijvoorbeeld uit hoe de exotische fruitsoorten heten.
- Gaan jullie uit eten? Probeer iets nieuws met elkaar. Het is leuk om een echt streekgerecht te kiezen, een maaltijd die echt bij dat land of die streek hoort.
Gezond blijven op vakantie
Op vakantie zijn er meer verleidingen en is er vaak een ander ritme dan thuis. Iets lekkers op vakantie hoort er natuurlijk bij. Maar ook op vakantie is het belangrijk om genoeg gezonde dingen te blijven eten. Hoe kan je dat doen? Lees deze tips van het Voedingscentrum.
Drie keer per dag eten
Tijdens de vakantie eten mensen vaak de hele dag door, zonder dat ze dit zelf doorhebben. Probeer je zo veel mogelijk te houden aan het normale ritme van drie keer per dag eten: ontbijt, lunch en diner.
Kies bewust
De hele dag door maak je keuzes, bewust en onbewust. Ook over wat je wilt eten. Probeer eens stil te staan bij alles wat je in je mond stopt. Vraag jezelf af of je hier nu écht trek in hebt, of dat je het gewoon eet omdat het er is.
Maak slimme keuzes
Kies voor de gezondere optie: een waterijsje in plaats van sorbetijs, een stuk meloen in plaats van een schaaltje chips, bruisend mineraalwater met een citroenschijfje in plaats van cola. Klik hier voor meer gezonde tussendoortjes.
Zorg voor genoeg beweging
Op vakantie ga je misschien niet naar de sportschool, maar er zijn genoeg andere manieren om actief bezig te zijn. Een mooie wandeling of fietstocht, dansen in de campingdisco met je kinderen, badmintonnen of zwemmen.
Geniet met mate
Een biertje of wijntje op het terras, een ijsje op een warme dag, een barbecue op de camping.. Heerlijk! Wees niet te streng voor jezelf, want dat houdt niemand vol. Maar geniet met mate. Blijf niet eten als je vol zit en eet niet te snel: het duurt een tijdje voordat je lichaam doorheeft dat je vol zit.
Verleidingen weerstaan
Chips, borrelnootjes, worst en oude kaas… Als het voor je staat, is het moeilijk om het niet op te eten. Verleidingen weerstaan wordt een stuk makkelijker als er niet te veel snacks zijn. Haal dus niet te veel snacks in huis. Nog een handige tip: ga geen boodschappen doen als je trek hebt. Dan is de kans groter dat je met ongezonde snacks terug komt.
Veilig eten op vakantie
Als je op vakantie gaat, is het verstandig om goed op de voedselveiligheid te letten. In sommige landen kan je bijvoorbeeld het kraanwater niet drinken of is de kans op een voedselinfectie groter omdat de temperaturen erg hoog zijn. Lees onderstaande tips van het Voedingscentrum.
Kraanwater
Controleer voordat je vertrekt of je het kraanwater op vakantie kunt drinken. Als je het kraanwater niet kunt drinken, koop dan flessen water. Gebruik dit om te drinken, je tanden te poetsen, groente en fruit te wassen en keukenspullen mee schoon te spoelen. Extra veilige tip: vraag in restaurants om drankjes zonder ijsblokjes. Deze zijn vaak gemaakt van kraanwater.
Warme landen
In warme landen is het extra belangrijk om voedsel dat snel bederft koel te bewaren. Als je boodschappen doet, als je gaat eten in een restaurant of als je eten wilt kopen bij een kraampje op straat, let dan hierop:
- Kijk of er hygiënisch wordt gewerkt. Zien de kraam, het restaurant of de kok er schoon en fris uit?
- Wat koud hoort te zijn, moet ook echt koud zijn. Smoothies, rauwkost en salades moeten goed gekoeld zijn. Ook bederfelijke etenswaren zoals vlees en snacks moeten goed gekoeld worden bewaard voor ze worden verhit of gebakken.
- Wat heet hoort te zijn, moet ook echt heet zijn. Koop bij voorkeur snacks en hapjes die worden klaargemaakt waar je bij staat. Koop geen vlees dat aangebrand en/of half rauw is.
- In restaurants die er netjes uitzien en waar veel mensen zitten, is de kans kleiner dat eten lang blijft liggen. Kijk naar wat de lokale bevolking doet en let daarbij vooral op families met kinderen.
Risicovolle producten
Sommige voedingsmiddelen zijn risicovoller dan andere. Zeker in warme landen of in minder hygiënische omstandigheden kan je die beter laten staan. Risicovolle producten zijn rauw (zoals tartaar) of half rauw vlees, rauwe vis, rauwe schaal- of schelpdieren, rauwe kiemgroente en rauwe ongekookte melk. Als deze producten door en door verhit zijn, zijn ze wel veilig.
Kijk ook uit voor onverpakt ijs dat langs de weg wordt verkocht. Verpakt ijs en schepijs uit een schone, druk bezochte winkel is meestal goed. Koop je fruit, schil het fruit dan voordat je het opeet.
Geen koelkast?
Tijdens het kamperen of reizen kan je niet altijd een koelkast gebruiken. Zorg in ieder geval voor een goede koelbox met koelelementen, of een elektrische koelkast met accu. Daar kan je producten in bewaren. Kies vooral voor minder bederfelijke producten.
Broodbeleg
De veiligere keuzes zijn:
- Appelstroop
- Cervelaatworst
- Cornedbeef
- Ham uit blik
- Rookvlees
- Honing
- Jam
- Pindakaas
- Smeerkaas
- Vis uit blik
- Vruchtenhagelslag
Drinken
De veiligere keuzes zijn houdbare melk en lang houdbare sappen.
Gauw opeten
Als je kiest voor beperkt houdbare producten zoals melk, yoghurt, (zachte) kaas, vlees, vis, eieren, salades, gesneden groenten en fruit, koop dan kleine porties en eet ze zo snel mogelijk op.
Veilig bereiden zonder keuken
Op vakantie heb je vaak wat minder keukengerei of kook je buiten. Zorg dat de materialen schoon zijn en dat je hygiënisch werkt. Was je handen altijd met water en zeep voordat je gaat koken. Ook na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente, na een toiletbezoek, na het verschonen van je baby en na het aanraken van huisdieren. Was groente en fruit grondig onder stromend water, zeker als je ze rauw eet. Gebruik keukengerei dat in aanraking is geweest met rauw vlees of vis (zoals snijplanken, messen of spatels) niet meer voor andere producten.
We wensen jullie een fijne vakantie met veilig, lekker en nieuwe soorten eten! 🙂
Deel dit artikel: