Ervaringsverhaal training Pittige Jaren 2021-2022

“De Pittige Jaren” was a great training. The training helped me better understand the fundamentals of child rearing: following the child, support the child, and make the child feel loved & seen.

In difficult moments when children exhibit challenging behaviours, it is important not to “discipline” immediately, but to establish a connection that makes them feel safe. When they feel loved, they calm down and can receive reasons again.

The “parenting pyramid” helped me understand that if we do the “fundamentals” right, then we will have a happy & resilient kid without the need of “strict discipline methods” like “time-outs” or “punishments”.

Ervaringsverhalen training Pittige Jaren 2020

Ervaringsverhaal 1

“Tijdens de training Pittige Jaren heb ik handvatten gekregen hoe ik mijn kind kan opvoeden zonder hem/haar te schaden. Verder heeft het mij heel veel zelfvertrouwen gegeven in het opvoeden van mijn kind. De sfeer in huis is relaxed en daar genieten wij allemaal van. Als ouder leer je hoe belangrijk het is om te spelen met je kind, wat de essentie hiervan is en vooral hoe je moet spelen is belangrijker dan ooit. Ouders zijn de belangrijkste rolmodellen voor hun kinderen en daar moet je vooral bewust van zijn. Dit is en blijft een uitdaging, daarom is deze cursus vooral geschikt om te leren hoe jij zelf kan veranderen waardoor je kind het ook ziet en toepast.”

Ervaringsverhaal 2

“Van huis uit ben ik niet gewend om hulp te vragen, maar zaken zelf op te lossen. De training Pittige Jaren heeft de omgang tussen mijn dochter en ik sterk verbeterd. Hulp vragen is dus ook prima. De training heeft mij heel veel opgeleverd. De opbouw van de training is logisch en er is voldoende ruimte om ervaringen uit te wisselen. Wanneer je serieus probleemgedrag hebt met of van je kind kan ik je deze geweldige en intensieve training aanbevelen!”

Ervaringsverhaal 3

“Ik ben iemand die heel zacht is en gaf geen grenzen aan, ik liet veel toe, maar dat is niet altijd goed! Ik heb geleerd om grenzen te stellen, nee zeggen en bewuster worden van mijn tijd met mijn dochter en ik weet nu dat iedereen het wel eens moeilijk heeft met opvoeding en dat ik niet de enige ben 🙂 ”

Ervaringsverhalen training Pittige Jaren 2018-2019

Ervaringsverhaal 1

“Mijn partner ging deze cursus doen. Na een aantal sessies zei mijn partner dat dat ook wel wat voor mij zou zijn. Ik dacht ‘oké, misschien wel een goed idee’, dus heb ik mij aangemeld. Toen de cursus eenmaal ging beginnen, werd het toch wat spannender. Ik denk dat het voor de vaders onder ons het best wel moeilijk is om te erkennen dat je met bepaalde opvoedkundige dingen moeite hebt, maar ik raad het zeker aan. Het is zeker een aanrader voor zowel moeder als vader zijnde. Als je de cursus als koppel gaat doen ben je in staat om elkaar te ondersteunen in bepaalde situaties. Door in te zien dat je wel hulp kunt gebruiken met het opvoeden, denk ik dat je al een hele positieve stap in de toekomst zet. Deze cursus heeft mij (als vader) echt op veel dingen een andere kijk gegeven. Ik weet dat ik door deze cursus anders kijk en anders reageer op situaties zodat ik de toekomst heel positief tegemoet zie. Trainers super bedankt voor deze cursus en medecursisten super bedankt voor jullie begrip en input voor deze groep.”

Ervaringsverhaal 2

“Ik heb de training als ontzettend leerzaam, leuk, en verrassend ervaren. De training is een goede (aanvulling) basis voor het opvoeden. Bepaalde dingen in de training denk je; oh ja tuurlijk waarom niet? En bij sommige denk je; gaat dit echt helpen? Het is eigenlijk allemaal heel logisch, maar door drukte, werk, de huidige maatschappij, sta je daar niet bij stil. Tot op de laatste dag, kregen we bruikbare tips & tricks. Ook werd er niet alleen naar het kind gekeken, maar werd er ook duidelijk gemaakt dat jij zelf ook belangrijk bent. Even tijd voor jezelf, een compliment voor jezelf als iets goed gaat etc.

Het gaat niet direct over driftbuien en zeurende kinderen. Er wordt vanaf de basis gekeken en een goede opbouw gemaakt naar wat te doen bij een driftbui, onacceptabel gedrag etc.

Een van de successen uit de training voor mij was het beloningssysteem. Ik gebruikte deze voor mijn zoontje bij het aankleden in de ochtend, wat normaal altijd drama en discussie was. Ik had een stickerkaart gemaakt en legde hem uit dat hij elke keer een sticker zou krijgen als hij zich zelf aan zou kleden als die naar school moest. En wanneer deze kaart vol zou zijn, mocht hij iets uitkiezen in de winkel. Dat ging supergoed! Voor de training had ik dit al gebruikt bij het zindelijk worden, maar ik had er zelf nooit aan gedacht dit ook voor andere dingen in te zetten.

Niet alle onderdelen in de training waren even leuk, rollenspellen was mijn minst favoriete ding en was ik in het begin ook sceptisch over. Maar naarmate de training vorderde en er andere onderwerpen aan bod kwamen, merkte ik dat de rollenspellen wel hielpen en zag ik het nut er van in.

We hadden een leuke groep, waar ik me veilig voelde en begrepen. Het uitwisselen van de struggels met onze kinderen was erg fijn en niemand van de groep veroordeelde je verhaal. Zo fijn om te horen dat jouw kind niet de enige is die in discussie gaat, altijd moeilijk doet als het bedtijd is etc.

Ook was ik blij met onze trainers Olga & Denise. Zij hadden geduld met de groep, hadden zeer bruikbare tips en wisten een goede sfeer in de groep te houden.

Ik zou iedere ouder deze training aanraden. Ongeacht of je nu problemen hebt met je kind of niet. Deze training is zoals eerder gezegd een goede basis/aanvulling bij het opvoeden en iedere ouder verdient het om deze training te volgen. En het is echt niets om je voor te schamen om te zeggen dat opvoeden niet altijd even makkelijk is. Ik heb er heel veel aan gehad en ben blij dat ik deze training heb gevolgd!”

Ervaringsverhaal 3

“Het ging goed en ik ben geholpen. Het gaat nu beter.”

Ervaringsverhaal 4

“Ik ben een trotse moeder van drie kinderen en ik beschouw mijn gezin als een doorsnee gezin zonder grote/ernstige problemen.

En zoals bij ieder gewoon gezin merk ik als moeder dat wij onze ‘ups’ en ‘downs’ hebben, dat wij ook onze moeilijke fases hebben. En op zulke momenten komen steeds vragen naar voren als: ‘doe ik het goed, waarom reageren mijn kinderen soms zo boos, wat is de reden van deze driftige bui, hoe kan ik die problemen aanpakken? Op zoek naar de antwoorden voor die vragen ben ik begonnen met de training Pittige Jaren. Tevreden heb ik deze training afgerond. Ik kreeg houvast tijdens de training en antwoord op mijn vragen. Ik ben zelfverzekerd over mijn opvoeding. Het is geen kant en klare oplossing, het vraagt tijd en geduld en je moet er als ouder zelf mee aan de slag. Maar de resultaten zijn goed. Zeker een aanrader!”

Ervaringsverhalen training Pittige Jaren 2017

Ervaringsverhaal 1

“Heel leerzaam, maar vooral inzicht gegeven in mijn eigen invloed op mijn dochter door te prijzen en echt even tijd samen te maken.”

Ervaringsverhaal 2

“Door de training heb ik op het juiste moment de juiste benadering leren toepassen. Waardoor ik zelf rustiger werd en sneller ‘resultaat’ kreeg. Vooral luisteren naar je kind(eren) en rustig blijven heeft ervoor gezorgd dat de band beter werd en er een betere sfeer in huis kwam. Bovendien biedt het positief benaderen/belonen veel meer perspectief en heeft iedereen er heel veel baat bij.”

Ervaringsverhaal 3

“Het was even schrikken toen ik goed besefte welke belasting deze training zou hebben. Je moet wel weer huiswerk maken…! Maar de resultaten die je langzamerhand boekt zijn het waard!!! Mijn kinderen hebben ouders die liefdevol zijn, maar soms niet helemaal wisten hoe ze te stimuleren en hoe ze adequaat moesten reageren in conflictsituaties. Vanuit een liefdevolle, begripvolle en respectvolle benadering het gedrag van je kinderen beïnvloeden is een automatische gedachte maar niet per definitie een automatische gedraging. En dat heb ik ingezien en geleerd om het te doen!!!”

Ervaringsverhaal 4

“Ik heb mijn kind beter leren begrijpen, meer positieve aandacht en het is veel gezelliger thuis. Wij, ouders en dochter, zijn op de juiste weg.”

Ervaringsverhaal 5

“Ik had veel strijd met mijn oudste dochter van ruim 4 jaar. Zij wilde veel op haar manier en het was vaak ongezellig in huis. Ik wist niet meer hoe ik haar nou echt kon bereiken, dat ze weer naar me zou luisteren. Totdat ik de cursus ging volgen en er achter kwam dat ik en mijn dochter elkaar moesten leren kennen. We gingen vaker samen spelen en daarin volgde ik haar. Nog steeds is het soms lastig hier tijd voor te vinden, maar ik blijf zoeken! Dit was de eerste stap in de positieve benadering die ik hier heb geleerd. Fantastisch; alle handvatten die ik er heb gekregen! Al val ik nog vaak terug in oude gewoonten, ik heb hiermee wel een manier aangeleerd die ik me meer en meer eigen maak!”