Ervaringsverhaal: "Van haar leerde ik voor mezelf te zorgen"

“Ik denk dat geen één ouder de kans wil laten liggen om zijn kind te helpen, maar laat ook de kans niet liggen om jezelf te helpen.” Dit zegt Danielle, 53 jaar en moeder van vier kinderen. Zij en de vader van haar jongste kinderen gingen met veel strijd uit elkaar. Vooral haar jongste zoon heeft daar last van. Danielle kreeg hulp van jeugd- en gezinscoach Shirley. “Van haar leerde ik voor mezelf te zorgen én minder strijd te leveren. Zij maakte dat makkelijker.”

Liever luisteren? In deze podcast-aflevering hoor je het gesprek dat Merel Steinweg met Danielle had. Daarin vertelt Danielle ook over hoe de heftige tijd haar belangrijke lessen leerde.

 “Ik weet nog dat ik alles op ging ruimen”

De dag dat Shirley voor het eerst bij Danielle thuiskwam, kan ze zich nog goed herinneren. “Ik weet nog dat ik alles op ging ruimen, blijkbaar vond ik dat belangrijk. Je bent een alleenstaande ouder in de schuldhulpverlening, dan zullen ze wel denken dat het thuis een zooitje is.” Als Shirley op de bank gaat zitten, is Danielle nog steeds zenuwachtig: “Op het moment dat je iets moet vragen, ben je heel kwetsbaar. Maar daar prikte ze vrij snel doorheen. Daardoor voelde ik me snel meer op mijn gemak en toen ik merkte dat ze er echt voor mij was, toen ik me gehoord voelde, zat het eigenlijk gelijk goed. Ik vond het prettig dat het echt over mij ging.”

“De gezinscoach hielp om te bedenken wat goed is voor ons kind”

Als jeugd- en gezinscoach helpt Shirley Danielle en haar zoon op verschillende manieren. Ze brengt Danielle op het spoor van anderen die haar kunnen helpen, bijvoorbeeld de wijkagent of financiële hulp. “Zij wist gewoon echt wat er allemaal mogelijk is en bij wie je moet zijn. Er was zoveel meer mogelijk dan ik dacht.” Van Shirley zelf krijgt Danielle hulp bij de opvoeding: “Ik ben van mezelf erg geduldig en niet zo streng. Shirley hielp me bij het opstellen van regels. Door mij te coachen om samen met mijn zoon een planning en afspraken te maken.” Shirley had ook gesprekken met haar zoon: “Daar had hij echt niet altijd zin in, maar na afloop voelde hij zich eigenlijk altijd beter.”

“Ik leerde water bij de wijn te doen”

“Ik kon Shirley ook gewoon appen als ik een vraag had. Ik liet haar bijvoorbeeld ook de appjes lezen die ik naar mijn ex wilde sturen. Vaak waren dat berichten die ik uit boosheid schreef. Zij zei dan: “Goh, kan je dat ook op een andere manier zeggen?”. Van haar leerde ik dat ik niet gelijk moest reageren, en steeds moest bedenken ‘Heeft mijn zoon hier wat aan?’. Ik leerde vaker water bij de wijn te doen, waardoor er minder strijd was.”

“Kies wat bij je past, wees niet bang”

Wat zou Danielle andere ouders aanraden die in een zelfde situatie zitten? “Weet je, je gaat als ouder oplossingen zoeken die eigenlijk helemaal niet zo slim zijn, dat heb ik ook gedaan.” Danielle vat het op deze manier samen: “Als ik kiespijn heb ga ik naar de tandarts, als ik pijn in mijn buik heb ga ik naar de dokter. Ik heb nu een gezinsprobleem, laat ik dan naar de mensen gaan die dat goed kunnen. Zij hebben er echt heel veel verstand van. Wees niet bang dat ze je beoordelen, zoals ik had toen ik mijn huis ging opruimen. Ze kunnen je echt met veel helpen, ook als ouder. Er is zoveel meer dan je zelf kan bedenken. De gezinscoach komt niet kijken naar wat je fout doet, maar denkt echt in oplossingen. Mij heeft het vrijheid en erkenning gegeven.”

Wil je meer lezen over wat het CJG voor jou kan betekenen? Ga naar onze homepage voor ouders en verzorgers.

Dit verhaal is onderdeel van de podcastserie ‘Ouders over hulp vragen’. Klik hier om meer podcasts te luisteren.

Wij zijn ons ervan bewust dat de podcastserie nog niet voldoet aan de richtlijnen voor Digitale Toegankelijkheid. Uiterlijk 31 december 2020 zal van elke podcast een tekstversie beschikbaar zijn.

Deze blog is geschreven door Merel Steinweg.

Deel dit artikel: