Ervaringsverhaal: Stevig Ouderschap

Stevig Ouderschap is een programma voor ouders met een pasgeboren baby die, om wat voor reden dan ook, extra hulp bij de opvoeding prettig vinden. Bijvoorbeeld een luisterend oor, tips of adviezen. Vandaag delen we een ervaringsverhaal van een moeder die aan het programma heeft deelgenomen.

Na de geboorte van onze zoon Victor kwam er veel op mij als moeder af. Tijdens de hele zwangerschap word je begeleid en gecontroleerd door de verloskundige. Dan vraagt iedereen hoe het met je gaat en word je door iedereen geholpen. Maar vanaf het moment dat de baby wordt geboren is er vooral aandacht voor de baby. Na de kraamweek sta je er opeens alleen voor. Natuurlijk wordt de baby goed bekeken tijdens de bezoeken van en aan het CJG, maar als moeder moet je het opeens allemaal alleen doen, terwijl die ‘baan’ helemaal nieuw is, zonder inwerkperiode.

Tijdens de zwangerschap had ik mij heel goed voorbereid op de bevalling en veel informatie opgezocht over de zwangerschap, maar toen kwam de tijd na de bevalling… Omdat ik graag de controle heb, veel vanuit mijn hoofd bezig ben en lastiger mijn gevoel kan volgen, was ik enorm onzeker. Ik wist niet precies hoe mijn pasgeboren baby werkte. Ik las ontzettend veel en kreeg van iedereen advies. Daar werd ik eigenlijk alleen maar onzekerder van. Daarom besloot ik om de vragenlijst voor Stevig Ouderschap in te vullen. Ik was blij dat het mogelijk was om steun te krijgen.

Door Stevig Ouderschap kwam ikzelf weer meer in beeld en dat was echt nodig. Ik zette mezelf compleet opzij voor Victor. Wat bijvoorbeeld heel erg fijn was, was dat Marijn bij mij thuiskwam in mijn eigen vertrouwde omgeving. Ze luisterde en hielp me op een manier die mij veel zelfvertrouwen gaf. Ik wilde heel graag borstvoeding geven, maar ik had dat voor de bevalling niet bestudeerd. Daardoor was ik erg onzeker toen het gewicht van Victor minder werd. Marijn nam elke keer een weegschaal mee zodat we het gewicht van Victor konden zien. Bovendien was het heel fijn dat ik haar mocht Whatsappen en haar bij medische onzekerheden kon bereiken.

Ook de betrokkenheid van lactatiekundige Rolinka heeft mij enorm geholpen. Ik durf nu te zeggen dat ik erg gegroeid ben in mijn rol als moeder. Ik ben zelfverzekerd geworden. Ik kan mijn eigen gevoel volgen en ik doe wat IK vind dat het beste is voor Victor. Ik geef nu bijvoorbeeld, terwijl Victor al ouder dan een jaar is, nog steeds borstvoeding. Dit komt mede door de hulp van Rolinka. Het is een onderwerp dat soms moeilijk te bespreken is, maar ik durf nu te zeggen dat ik weet en voel wat goed is voor Victor. Ik zou nu ook veel makkelijker voor hem en mijzelf kunnen opkomen en me niet te veel aantrekken van de mening van anderen. Het belangrijkste is dat ik denk dat ik een leukere moeder ben geworden. Ik kan Stevig Ouderschap echt van harte aanbevelen. Marijn, bedankt!

Meer informatie

Tijdens een afspraak bij het consultatiebureau kan je vragen naar meer informatie over Stevig Ouderschap. De jeugdverpleegkundige of jeugdarts kan je er meer over vertellen. Klik op deze link om alvast meer te lezen over het programma.