Ervaringsverhaal: Advies bij slecht slapen

Als Kirsten en haar man voor de tweede keer ouders worden, zijn ze vol vertrouwen. Ze zijn nu immers al een stuk meer ervaren dan bij de geboorte van hun oudste dochter. Maar hun dochtertje Soof blijkt vanaf het begin moeite te hebben met slapen. Zes keer per nacht moeten Kirsten en haar man eruit: “Je komt dan op een punt dat je gewoon alleen maar wilt slapen, dan doe je alles om te kunnen slapen.”

Kirsten vertelt: “Dan ging ze keurig ’s avonds slapen, maar werd ze om 21:00 uur wakker en dan weer om 23:00 uur. Dat konden we nog oplossen door haar een speentje te geven. Maar als wij naar bed gingen dan was een speentje om 24:00 uur niet genoeg. Dan kwam ze ook om 1:00 uur en 2:00 uur en zo ging het de hele nacht door. Ik dacht steeds: we hebben toch al eerder een kleintje gehad, wat doen we deze keer nou verkeerd? Weet je: zo slecht slapen houd je een week vol, dat houd je zes maanden vol, maar op een gegeven moment ga je er zelf aan onderdoor.”

Tijdens haar bezoeken aan het consultatiebureau komt het slapen wel aan de orde. “Maar het gekke was, ik had eigenlijk ook geen hulpvraag. De bezoeken gingen voor mij vooral om het meten en wegen. Ik benoemde het slapen wel en dat we thuis van alles probeerden, maar tóch had ik nog steeds niet het gevoel dat we hulp nodig hadden.” Uiteindelijk maakte het advies dat Kirsten kreeg van jeugdverpleegkundige Marijn wel het verschil. “Onze dochter was intussen zeven maanden en ik vertelde aan Marijn dat het slapen nog steeds niet goed ging. Marijn las in het dossier dat het al zo lang duurde en zei: “Kirsten, ik weet niet of het wat voor je is, maar ik heb een boekje. Ik hoor er goede verhalen over, je hebt het in een half uurtje uit. Het belangrijkste is dat je er in moet geloven. Je moet het doen als je het zelf wilt, niet omdat ik het zeg”. Marijn legde daarbij ook nog uit dat het belangrijk is om te weten waarom een kindje huilt, dat het belangrijk is om als ouders te begrijpen wat de reden daarvan is.”

Kirsten zag zelf dat het slechte slapen en huilen van Soof een soort gewenning was geworden, een cirkel die doorbroken moest worden. “En toch voelde het een beetje gek, waarom hebben we nou een boekje nodig? We weten toch wel gewoon hoe een kind moet slapen? Maar het bleek bij ons echt te zitten in dat we nog veel duidelijker moesten zijn voor Soof.” Samen met haar man ging Kirsten diezelfde avond nog aan de slag met de tips uit het boekje. “Stonden we boven het bedje heel serieus aan onze zeven maanden oude baby uit te leggen: jij gaat nu lekker slapen, je hebt je speen en je knuffel, je hebt niets anders nodig. Dat voelde wel een beetje gek, maar we namen het heel serieus. Datzelfde riedeltje zeiden we iedere avond. Dan deden we de deur dicht. Het lukte niet gelijk, maar als ze ging huilen deden we weer hetzelfde ritueel. Op een gegeven moment hebben we haar twintig minuten laten huilen. Dat was moeilijk. Je moet er wel echt in geloven, weten dat er geen andere reden is waarom ze huilt en je moet de cirkel echt willen doorbreken. Het is niet van de één op de andere dag meteen goed, je moet er energie in steken. Maar al snel zagen we verschil en sinds die aanpak slaapt Soof veel beter.”

Soof is nu bijna anderhalf, hoe kijkt Kirsten terug op deze periode? “Wij zijn met dit boekje, met dit advies weer even met beide benen op de grond gezet. Dit was echt wat wij op dat moment nodig hadden, andere ouders en kinderen hebben misschien weer iets anders nodig. Er zijn vast ook andere wegen naar een betere nachtrust. Maar ik heb echt geleerd dat ik aan de bel mag trekken, dat ik hulp mag vragen ook al ben ik al een ervaren moeder. Dat ieder kind weer anders is, en dat je als ouders ook aan jezelf moet denken, soms eerder op de rem moet trappen en denken joh, wij zijn er ook nog. Ik ben blij dat Marijn zo met ons meedacht, en typerend voor haar is dat ze een paar weken na ons bezoek toevallig langs ons huis fietste en ons in de tuin zag zitten. Ze zwaaide: “Hoe is het met het boekje?” riep ze vanaf de dijk, en ik kon terug roepen: “Goed!”

Benieuwd naar het boekje dat Kirsten en haar man geholpen heeft? Klik hier om het boekje te bekijken op Bol.com.

Heb je vragen over het opgroeien, opvoeden of de ontwikkeling van je kind? Je bent altijd welkom bij het CJG. Klik hier voor onze contactgegevens.

Deze blog is geschreven door Merel Steinweg.

Deel dit artikel: