Eetstoornissen bij pubers

Sommige pubers hebben last van een eetstoornis. Wat kan je doen om een eetstoornis te voorkomen en je kind te helpen? 

Veel pubers vinden zichzelf te dik en zouden er graag uit willen zien als fotomodellen. Praat met je kind over de veranderingen die bij de puberteit horen. Probeer ook te bespreken dat veel van de foto’s die op social media en in tijdschriften staan gefotoshopt zijn en dat kleding bij fotomodellen altijd anders staat dan wanneer je het zelf draagt.

Eetstoornissen bij meisjes en jongens

Bij meisjes zorgen de vrouwelijke hormonen voor bredere heupen en bovenbenen. Meisjes moeten wennen aan de veranderingen in hun lichaam. Bekijk en bespreek met je dochter of ze echt te zwaar is, bijvoorbeeld door samen haar BMI te berekenen.

Ook jongens kunnen een eetstoornis ontwikkelen. Bij hen valt het vaak minder op en daardoor is het moeilijker te ontdekken.

Gezond gewicht door gezond eten

Meestal is een dieet nergens voor nodig. Als het hele gezin gezond eet en kinderen genoeg beweging krijgen, raken pubers hun eventuele overgewicht vanzelf kwijt. Zolang ze niet aankomen is het goed. Als ze nog groeien, bereiken ze vanzelf het juiste gewicht. Meer informatie over gezonde voeding bij pubers kan je vinden op de website van het Voedingscentrum.

Verschillende eetstoornissen

Sommige jongeren proberen af te vallen op een extreme manier. Bijvoorbeeld door een heel streng dieet te volgen. Dat zorgt voor erge honger, vaak op verkeerde momenten. Door die erge honger kunnen ze de controle verliezen en juist te veel gaan eten. Daarvan krijgen ze een schuldgevoel, waardoor ze nóg strenger gaan diëten. Zo ontstaat er een cirkel die moeilijk te doorbreken is.

Er zijn verschillende eetstoornissen, zoals anorexia nervosa, boulimia en orthorexia. Een eetstoornis kan levensgevaarlijk zijn. Lees meer over de verschillende eetstoornissen op de website van het Voedingscentrum.

Waar kan je op letten?

Anorexia begint vaak met streng diëten, gecombineerd met een negatief lichaamsbeeld. Of je kind een eetstoornis heeft, is niet altijd duidelijk te herkennen. Sommige kinderen eten wel normaal, maar sporten ontzettend veel of slikken vermageringspillen. Regelmatig met opzet overgeven, vaak meteen na het eten, komt ook voor.

Wat kan je doen?
  • Zorg dat je weet wat je kind eet en doet.
  • Probeer zo veel mogelijk samen te ontbijten en samen de warme maaltijd te eten.
  • Probeer het zelfvertrouwen van je kind over zijn of haar eigen lichaam te versterken.
  • Vertel je kind over de website 99gram.nl. Hier kan je kind alles lezen over gezond bezig zijn met eten, uiterlijk en gewicht. Je kind kan chatten met anderen en de website heeft zelfs een online behandeling.
  • Ook de websites Proud2bme.nl en Weet.info geven meer informatie en helpen bij het zoeken naar hulp.
  • Is je kind bezig met afvallen terwijl hij of zij niet dik of zelfs mager is? Of merk je dat je kind expres eten uitbraakt? Dan is het verstandig om direct hulp te zoeken, bijvoorbeeld bij de huisarts.
Op tijd hulp zoeken

Het is ingewikkeld om goed om te gaan met eetproblemen. Vraag bij twijfel op tijd advies bij de huisarts of een kliniek voor eetstoornissen. Zoek hulp als je dat nodig hebt. Daar kan je beter iets te vroeg mee zijn dan te laat, want als anorexia of boulimia eenmaal zo erg wordt dat het lichaam verzwakt, is de weg terug veel moeilijker.

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Meer opvoedinformatie over pubers

Deel dit artikel: