Eetstoornissen bij pubers

Sommige pubers hebben last van een eetstoornis. Wat kun je doen om een eetstoornis te voorkomen en je kind te helpen? 

Veel pubers vinden zichzelf te dik en zouden er graag uit willen zien als fotomodellen. Praat met je kind over de veranderingen die bij de puberteit horen. Probeer ook te bespreken dat veel van de foto’s die op social media en in tijdschriften staan gefotoshopt zijn en dat kleding bij fotomodellen altijd anders staat dan wanneer je het zelf draagt.

Eetstoornissen bij meisjes en jongens

Bij meisjes zorgen de vrouwelijke hormonen voor bredere heupen en bovenbenen. Meisjes moeten wennen aan de veranderingen in hun lichaam. Bekijk en bespreek met je dochter of ze echt te zwaar is, bijvoorbeeld door samen haar BMI te berekenen.

Ook jongens kunnen een eetstoornis ontwikkelen. Bij hen valt het vaak wel minder op en is het daardoor moeilijker te ontdekken.

Gezond gewicht door gezond eten

Over het algemeen is een dieet nergens voor nodig. Als het hele gezin gezond eet en kinderen voldoende beweging krijgen, raken pubers hun eventuele overgewicht vanzelf kwijt. Zolang ze niet aankomen is het goed. Als ze nog groeien, bereiken ze vanzelf het juiste gewicht. Meer informatie over gezonde voeding bij pubers kun je vinden op de website van het voedingscentrum.

Verkeerd lijnen

Sommige jongeren lijnen op een ziekelijke manier. Een verkeerd dieet leidt tot overmatige honger, vaak op verkeerde momenten. Daardoor verliezen ze de controle makkelijker en gaan ze te veel eten. Dat leidt tot een schuldgevoel, waardoor ze nog strenger gaan lijnen en daardoor nog meer controle verliezen. Zo ontstaat er een cirkel die moeilijk te doorbreken is.

Zeker als je kind lijnt terwijl hij of zij niet dik of zelfs mager is, of als je merkt dat je kind expres eten uitbraakt, is het verstandig om direct hulp te zoeken bij de jeugdarts of huisarts. Het kan wijzen op anorexia nervosa of boulimia. Dat zijn eetstoornissen die levensgevaarlijk kunnen zijn. Een derde eetstoornis is orthorexia. Jongeren die dat hebben willen supergezond eten en leven. Lees meer over de verschillende eetstoornissen.

Waar kun je op letten?

Anorexia begint vaak met streng lijnen, gecombineerd met een negatief lichaamsbeeld. Symptomen zijn niet altijd duidelijk te herkennen. Sommige kinderen eten wel normaal, maar sporten ontzettend veel of slikken vermageringspillen. Veelvuldig met opzet overgeven, vaak meteen na het eten, komt ook voor.

Wat kun je doen?
  • Zorg dat je weet wat je kind eet en doet
  • Probeer zo veel mogelijk samen te ontbijten en samen de warme maaltijd te eten. Houd de regelmaat erin
  • Probeer het zelfvertrouwen van je kind over zijn of haar eigen lichaam te versterken
  • Wijs je kind op de website 99gram.nl Hier kan je kind alles lezen over gezond bezig zijn met eten, uiterlijk en gewicht. Je kind kan chatten met anderen en de website heeft zelfs een online behandeling
  • Ook de websites Proud2bme.nl en Weet.info geven meer informatie en helpen bij het zoeken van hulp
Op tijd hulp zoeken

Het is ingewikkeld om goed om te gaan met eetproblemen. Vraag bij twijfel op tijd advies bij de jeugdarts, huisarts of een kliniek voor eetstoornissen en zoek zo nodig hulp. Daar kun je beter iets te vroeg mee zijn dan te laat, want als anorexia of boulimia eenmaal zo erg wordt dat het lichaam verzwakt, is de weg terug veel moeilijker.

Bron: Stichting Opvoeden

Meer opvoedinformatie over pubers

Deel dit artikel: