Hoe ervaart je baby de eerste hapjes? Doe deze proefjes!

Al die nieuwe smaken zijn even wennen voor je baby. Hoe ervaart je baby de eerste hapjes? Met deze proefjes van het Voedingscentrum kan je zelf een beetje meemaken wat je baby ervaart. Zo snap je je kind beter en kan je hem of haar ook beter helpen bij het leren proeven.

Hoe ervaart je baby de eerste hapjes?

Als je kind voor het eerst vaste voeding krijgt, gebeurt er van alles. Bedenk dat borstvoeding en flesvoeding vooral zoet en romig is. Vaste voeding is opeens ook zuur of bitter. En wat denk je van al die gekke structuren in de mond? Ruw, hard, glad, droog, glibberig, fris, prikkelend, kleverig, noem maar op.

Verder hebben baby’s meer smaakpapillen dan volwassenen. Smaakpapillen zijn zenuwuiteinden op de tong die aan de hersenen vertellen wat we proeven. Je baby is dus gevoeliger voor smaak.

Ervaar het zelf met deze proefjes
Proefje 1: Zuur na zoet

Je baby is de zoete smaak van melk gewend. De friszure smaak van bijvoorbeeld appel is dan écht heel anders. En een citroen helemaal! Bij dit proefje merk je dat iets zuurder smaakt nadat je iets zoets hebt gegeten.

 1. Zet een schaaltje yoghurt klaar en thee met suiker.
 2. Proef eerst een lepel yoghurt en onthoud goed hoe zuur dit smaakt. 
 3. Neem nu een slokje van de zoete thee. 
 4. Neem nu weer een lepel yoghurt. Proef je dat het zuurder is? 
 5. Neem nu opnieuw een slokje zoete thee. Smaakt die net zo zoet als daarvoor? Of lijkt het zoeter?

Handig om te onthouden: als je je baby eerst een hapje banaan geeft (zoet) en snel daarna wat sinaasappel (zuur), dan komt het zure harder aan.

Proefje 2: Structuurverschillen

Bij dit proefje onderzoek je hoeveel verschillende structuren er zijn. Je baby moet daar allemaal aan wennen: een hele klus. Ook merk je dat iets heel anders kan smaken als je het anders klaarmaakt. Dat kan komen doordat de structuur anders is, maar ook doordat de smaak anders wordt als je iets kookt.

 1. Leg een stukje wortel, (ongekookte) broccoli, komkommer, tomaat en paprika op een bordje.
 2. Neem het stukje wortel in je hand en proef een beetje. Het is glad en smaakt zoet. Omdat het zoet is vinden veel kinderen een worteltje lekker. Worteltjes kun je rauw eten (fijn geraspt) en voelt dan knapperig en koud in de mond. Gekookt zijn wortels zacht en warm in de mond.
 3. Ga nu verder met de broccoli. Je ziet en voelt dat broccoli een heel andere structuur heeft. En de smaak is alleen gekookt lekker. Er is een verschil tussen broccoli kort koken (knapperig) en lang koken (zacht, bitter). 
 4. Komkommer is heel waterig, zonder veel smaak. 
 5. Hoe zou je het tomaatje omschrijven? Snijd het tomaatje open. De binnenkant is zacht en de buitenkant iets harder. Als je het kookt en pureert is het een beetje glibberig.
 6. Paprika is net als tomaat rood, maar hoe zou je paprika verder kunnen beschrijven? Is het sappig, droog, knapperig, zacht, glad? Weet je wat er met paprika gebeurt als je het kookt?

Probeer eens om een product anders klaar te maken als je baby iets niet lust.

Proefje 3: Wat is dát?

Zou jij trek hebben in spaghetti met meelwormen? Waarschijnlijk niet. In sommige culturen is het een normale maaltijd, maar voor ons is het anders en eng. Bedenk dat voor je kind een nieuw hapje net zo anders en eng kan zijn. Niet zo gek dus dat je baby af en toe een vies gezicht trekt. Help je kind bij het wennen aan nieuw, vreemd eten door zelf met smaak te eten: “Mmm, kijk, mama neemt ook een hapje”. Laat je baby al vanaf jongs af aan bij je aan tafel zitten om te zien hoe jij smult van al het eten op je bord. 

Kijk naar de foto’s en beantwoord daarna de vragen.

Watertorren
Gegrilde aubergine met kaas en groente
Oesters
Spaghetti met meelwormen
Spruitjes
Haggis
 1. Heb je zin in één van de maaltijden?
 2. Wat zou je doen als je Schotse haggis (een maaltijd met schapenhart, -long en -lever) kreeg voorgezet? Of spaghetti met meelwormen? Of een bord met watertorren gemarineerd in gember en sojasaus? Een beetje proeven, niets proeven? Kijken of anderen het opeten en hun reactie afwachten?
 3. Hoe zou je het vinden als je gedwongen één van deze maaltijden moest eten?
 4. Is er hierbij een verschil tussen de aubergines en de spaghetti met meelwormen? Of tussen de watertor en de spruitjes?
 5. Wat zou je doen als iedereen aan tafel de spaghetti met meelwormen zou eten en duidelijk zou genieten?
 6. Wat zou je doen als je zag dat niemand de spaghetti zou aanraken? Zou je een klein beetje proeven? Of alles in je mond stoppen?
 7. Wat zou je doen als je iedere week haggis of watertor zou krijgen?
 8. Wat zou een goede manier zijn om iemand ervan te overtuigen dat haggis echt heel lekker is?
Hoe kun je het leren proeven makkelijker maken voor je baby?

Op de website van het Voedingscentrum vind je handige tips. Klik hier om naar de website van het Voedingscentrum te gaan en tips te lezen over het leren proeven. Klik hier voor tips over oefenhapjes.

Bron: Voedingscentrum

Deel dit artikel: