Eenkennigheid bij baby's

Uw kind wil alleen bij u zijn en reageert angstig op vreemden. Dit wordt ook wel eenkennigheid of vreemdenangst genoemd. Eenkennigheid doet zich voor met de ouder erbij en kan duren tot uw kind ongeveer 18 maanden is.

Oorzaken van eenkennigheid
Als ouder(s) biedt u uw kind structuur en geeft u uw kind veel aandacht. Uw kind gaat zich dan aan u hechten, voelt zich veilig bij u en bouwt vertrouwen in u op. Geleidelijk aan gaat uw kind steeds beter het onderscheid merken tussen de mensen die hij of zij goed kent en vertrouwt, en onbekenden.

Kenmerken van eenkennigheid
Sommige kinderen worden angstig als ze vreemden zien, gaan huilen en kruipen weg bij mama of papa. Eenkennigheid kan bij kinderen zeer intens zijn of nauwelijks of niet merkbaar zijn.

Niet hetzelfde als scheidingsangst
Eenkennigheid is niet hetzelfde als scheidingsangst. Scheidingsangst kan uw kind hebben als u weggaat. Klik hier voor meer informatie over scheidingsangst. Eenkennigheid is ook iets anders dan een tijdelijke voorkeur voor één van de ouders.

Vertrouwen groeit met de tijd
Breng uw kind regelmatig in contact met andere mensen. Uw kind leert dan om met andere mensen om te gaan. Uw kind leert zich ook bij andere mensen op zijn of haar gemak te voelen.

Wat kunt u doen als uw kind angstig reageert?

  • Accepteer dat uw kind bij u wegkruipt en dwing geen contact met ‘de vreemde’ af
  • Stel uw kind gerust. Blijf hierbij zelf rustig. Maak er niet te veel een punt van. Uw kind krijgt anders een bevestiging van zijn of haar angstige gevoel
  • Vertel uw kind wie de persoon is
  • Blijf zelf gewoon praten met de onbekende waar uw kind bang voor is en leg de ander uit dat uw kind op het moment wat eenkennig is

 

Deze informatie is afkomstig van Stichting Opvoeden.nl

Klik hier voor meer opvoedinformatie.