Een zonnebril voor je baby: tips

In de zomer is het verstandig om je baby een zonnebril te laten dragen. Lees hieronder meer!

Waarom?

De ogen van je kind zijn kwetsbaarder voor de zon dan die van jou. De pupillen zijn groter, waardoor er meer schadelijk licht in valt. Ook heeft de ooglens van je kind minder beschermend pigment. Een babyzonnebril of kinderzonnebril zorgt ervoor dat zijn of haar ogen tegen uv-straling worden beschermd.

Wanneer?

De hoeveelheid uv-straling verschilt per seizoen en hangt ook af van het moment. Hoe hoger de zon staat, hoe meer uv-straling er is. De zon is het felst in de zomermaanden tussen 12:00 en 15:00 uur. Tijdens die uren kan je je kind dus het beste een zonnebril opzetten.

Goed om te weten: temperatuur heeft geen invloed op de uv-straling. Het is dus niet zo dat de zon op een koelere dag minder schadelijk is. Ook als het bewolkt is, kan uv-straling je ogen binnenkomen.

Ook in de schaduw

Oogartsen adviseren om ook in de schaduw de ogen van je kind met een zonnebril te beschermen tegen de zon. Het zonlicht kaatst bijvoorbeeld terug vanaf de grond en muren, waardoor de uv-straling je kind zelfs kan bereiken als je hem of haar uit de zon houdt. Een petje of hoedje beschermt hier niet tegen.

Op vakantie

Hoe dichter bij de evenaar, hoe schadelijker de zon is. De uv-straling is daar namelijk hoger. Ga je deze zomer op vakantie naar Zuid-Europa, dan moet je dus extra goed opletten. Vooral op het strand, in het water en in de bergen is het verstandig dat je kindje een zonnebril draagt. Daar kaatst het zonlicht namelijk terug.

Zonnebril ophouden

Het kan best een uitdaging zijn om je kind de zonnebril te laten ophouden. Bij baby’s kan je een elastisch bandje aan de bril vastmaken die je om het hoofdje kan doen. Een ouder kindje vindt het vaak leuk om de zonnebril zelf uit te kiezen en samen met jou te kopen. Het helpt ook als je zelf het goede voorbeeld geeft en je zonnebril regelmatig draagt.

Wil je kind de zonnebril echt niet op? Probeer hem of haar dan een petje of hoedje te laten dragen zodat de ogen in ieder geval worden beschermd tegen direct zonlicht. Vooral tussen 12:00 en 15:00 uur is dit belangrijk. Houd je kind ook zoveel mogelijk in de schaduw.

Welke zonnebril is geschikt?

Op de website van 24Baby kan je vinden wat een goede zonnebril is voor je baby, plus handige tips om rekening mee te houden als je een zonnebril koopt.

Bron: 24Baby

Deel dit artikel: