Een opleiding kiezen: tips!

Als je bijna klaar bent met de middelbare school moet je kiezen wat je later wilt worden en welke opleiding je wilt gaan doen. Dit kan best lastig zijn. Hoe doe je dat? Lees deze tips!

De mogelijkheden voor vervolgopleidingen

  • Na het vmbo kun je een mbo-opleiding of een tweede vmbo-opleiding volgen. Je kunt ook doorstromen naar de havo (vanuit vmbo gl/tl)
  • Na de havo kun je een mbo-opleiding of een hbo-opleiding gaan doen. Of doorstromen naar het vwo
  • Na het vwo kun je een hbo-opleiding of een universitaire opleiding gaan volgen

Hoe moet ik kiezen? Tips!

  • Praat er eens over met je ouders. Zij kennen jou ook en kunnen misschien goed inschatten wat voor opleiding of beroep bij je past
  • Doe een beroepskeuzetest. Je mentor en decaan kunnen je hier meer over vertellen. Je kunt ook online testen doen zoals op Studiekeuze123.nl
  • Bezoek de open dagen of meeloopdagen van verschillende opleidingen. Zo krijg je een beeld van de school en van de opleiding
  • Ken je iemand die de opleiding al doet? Vraag dan eens wat hij of zij van de opleiding vindt
  • Met wie je ook praat, bedenk wel: je maakt je eigen keuze. Het is jouw toekomst!

Wat als je niet kunt kiezen?
Als je na de havo of het vwo echt niet weet wat je wilt, kun je ook een ‘tussenjaar’ doen. Bijvoorbeeld om te reizen of om vrijwilligerswerk te doen. Je hebt dan mooi de tijd om te onderzoeken wat je echt leuk vindt.

Bespreek dit van te voren wel met je ouders. Het is natuurlijk fijn als zij er ook achter staan. En reizen kost natuurlijk wel geld.

Geen paniek
Kun je niet kiezen? Of weet je gewoon echt niet of je de goede keuze maakt? Maak je daar dan niet al te druk om. Je bent nog jong. Als de opleiding toch niet bij je past, of niet zo leuk is als je dacht, dan kun je volgend jaar altijd nog voor iets anders kiezen. Maar bedenk wel: verkeerd kiezen kan je een jaar studiefinanciering kosten.

We wensen je heel veel succes bij het kiezen van je opleiding!

Bron: Infovoorjou

De tekening bij dit bericht is gemaakt door Kayleigh uit Capelle aan den IJssel