Een opleiding kiezen: tips!

Zit je in het laatste jaar van de middelbare school? Dan moet je gaan kiezen welke opleiding je wilt gaan doen. Dat kan best lastig zijn. Lees deze tips!

Hoe moet ik kiezen?

Tips:

  • Praat er eens over met je ouders. Zij kennen jou goed en kunnen misschien goed bedenken wat voor opleiding of beroep bij je past. Of praat erover met vrienden.
  • Doe een beroepskeuzetest of studiekeuzetest. Je mentor en decaan kunnen je hier meer over vertellen. Je kunt ook online testen doen, bijvoorbeeld op Studiekeuze123.nl
  • Bezoek de open dagen of meeloopdagen van verschillende opleidingen. Zo krijg je een beeld van de school en van de opleiding.
  • Ken je iemand die de opleiding al doet? Vraag dan eens wat hij of zij van de opleiding vindt.
  • Kijk eens op Studiekeuze123.nl. Daar vind je, naast studiekeuzetesten, handige tips en een ‘open dagen kalender’.

Met wie je ook praat, onthoud altijd: je maakt je eigen keuze. Het is jouw toekomst!

Wat als je niet kunt kiezen?

Als je na de havo of het vwo echt niet weet wat je wilt, kun je ook een ‘tussenjaar’ doen. Bijvoorbeeld om te reizen of om vrijwilligerswerk te doen. Je hebt dan mooi de tijd om te onderzoeken wat je echt leuk vindt. Bespreek dit van te voren wel met je ouders. Het is natuurlijk fijn als zij er ook achter staan. En reizen kost natuurlijk wel geld. Je kunt er ook voor kiezen om een jaar te gaan werken.

Heb je vmbo of een lager niveau gedaan? Dan kan je (nog) geen tussenjaar nemen. Je bent dan nog leerplichtig en/of verplicht om een ‘startkwalificatie’ te halen. Hier lees je daar meer over.

Geen paniek

Kun je niet kiezen? Of weet je gewoon echt niet of je de goede keuze maakt? Maak je daar dan niet al te druk om. Je bent nog jong. Als de opleiding toch niet bij je past, of niet zo leuk is als je dacht, dan kan je volgend jaar altijd nog voor iets anders kiezen. Houd er wel rekening mee dat verkeerd kiezen je een jaar studiefinanciering kan kosten. Lees meer over studiefinanciering.

We wensen je heel veel succes bij het kiezen van je opleiding!

Bron: Infovoorjou.nl

Deel dit artikel: