Centrum voor Jeugd en Gezin | Capelle aan den IJssel

Een kijkje bij… het gezondheidsonderzoek in groep 2!

Een kijkje bij... het gezondheidsonderzoek in groep 2!

Bij het CJG werken jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen. Zij kijken naar de groei en ontwikkeling van kinderen tot 18 jaar. Als je kind in groep 2 zit, krijgt hij of zij een gezondheidsonderzoek bij het CJG. Wat gebeurt er allemaal tijdens zo’n gezondheidsonderzoek? Vandaag kijken we mee bij het spreekuur van jeugdverpleegkundige Sapna!

Als een kind in de spreekkamer binnenkomt, stelt Sapna zich eerst voor. Ze vertelt wat we vandaag gaan doen. De meeste kinderen zijn eerst even verlegen, maar als Sapna vertelt over de leuke ‘spelletjes’ die ze gaan doen, is het meestal snel weer goed.

Als Sapna het eerste oefeningetje heeft uitgelegd en het kind daarmee aan de slag gaat, praat ze even met de vader of moeder. Vooraf hebben de ouders twee vragenlijsten ingevuld. Sapna gaat na of er nog bijzonderheden zijn en vraagt of de vader of moeder zelf nog vragen heeft. Soms hebben ouders vragen, bijvoorbeeld over bedplassen of problemen op school. Sapna geeft dan tips en advies. Soms vraagt ze of een collega van jeugdhulp (een jeugd- en gezinscoach) met de ouders mee kan denken. Benieuwd wat een jeugd- en gezinscoach doet? Ga naar het kijkje bij de jeugd- en gezinscoach of lees meer over jeugdhulp.

Sapna bekijkt het werkje wat het kind ondertussen heeft gemaakt. “Dat heb je knap gedaan!” zegt Sapna. “Zullen we nu een paar spelletjes doen?” Daar wordt enthousiast op gereageerd. “Kan jij met het topje van je wijsvinger het topje van je duim aanraken?” Het kind knikt en doet het voor. “En kan je dat ook met je andere vingers?” Wat een grappig spelletje! Daarna vraagt Sapna of het kind ook het topje van zijn of haar neus kan aanraken. “En kan je dat ook met je ogen dicht?”
Door deze spelletjes kan Sapna zien hoe de motoriek bij het kind is ontwikkeld. We doen spelletjes om naar de fijne motoriek te kijken, maar ook oefeningen voor de grove motoriek.
Sapna vraagt of het kind op één been kan staan. Het kind knikt en gaat meteen staan om het te laten zien. “En kun je ook tot tien tellen als je op één been staat?” Dat lukt! Daarna doet Sapna nog meer oefeningetjes met het kind. Bijvoorbeeld hinkelen, op je hielen lopen en over een streep springen. Dat is leuk!

Als alle oefeningen en spelletjes gedaan zijn, is Sapna nieuwsgierig hoe het kind is gegroeid. De schoenen en een paar lange kledingstukken gaan uit en het kind gaat op de weegschaal staan. Ook kijkt Sapna hoe lang het kind is geworden. Sapna schrijft de lengte en het gewicht op in het dossier. De vader of moeder kijkt op het scherm met Sapna mee. Sapna laat zien of het kind goed gegroeid is aan de hand van de groeicurve. Wist je dat je die thuis ook kunt bekijken? Dat kan via het Ouderportaal. Klik hier voor meer informatie.

Bij het gezondheidsonderzoek wordt ook de ogentest gedaan. Daarvoor krijgen kinderen een grappige bril op. Daardoor kunnen ze maar met één oog kijken. Net als een piraat! Eerst testen we het ene oog. Daarna draaien we de bril om en testen we het andere oog. Zo kunnen we goed testen of kinderen met allebei de ogen even goed kunnen zien.
Als het kind de bril op heeft, gaat Sapna bij een bord met allemaal rondjes staan. Elk rondje heeft een opening. “Aan welke kant zit de opening?” vraagt Sapna aan het kind. Als het kind het goed heeft gezien, wijst Sapna steeds kleinere rondjes aan. De ogentest kun je thuis alvast oefenen, met de oefening die in het Groeiboekje staat.

Als de ogen zijn getest, wordt ook de orentest gedaan. Daarvoor krijgt het kind een mooie koptelefoon op. “Als je straks een piepje hoort, moet je dit knopje indrukken. Als je geen piepje hoort, hoef je niks te doen,” legt Sapna uit. Sapna laat het kind piepjes horen van verschillende toonhoogte, eerst in het ene oor en dan in het andere oor. Op een schermpje kan ze zien wanneer het kind het knopje indrukt en of hij of zij de piepjes goed kan horen.

Naast de oefeningen en testjes stelt Sapna nog een paar vragen aan het kind, bijvoorbeeld of hij of zij goed kan slapen, vaak droomt, wat hij of zij thuis eet en drinkt. Als papa of mama geen vragen meer heeft, is het gezondheidsonderzoek klaar. Sapna laat weten dat als er toch nog vragen zijn, ouders altijd naar de advieslijn kunnen bellen.

Klik hier voor meer informatie over jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 4-18 jaar